Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 12:45
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

A vidékfejlesztési program fejleményei

2016. november 15., kedd, Gazdakör
A múlt hétvégén Szakál András, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatója osztotta meg velünk a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési terv második, 2016-os évének fejleményeit.  Néhány intézkedés december közepéig, illetve végéig még pályázható (kisgazdaságok támogatása, feldolgozók létesítése és korszerűsítése, GBER-séma), nagy változásokra az országos ügynökség vezetősége sem számít.
 
 
Szakál András adatai szerint április óta országos szinten 12 896 pályázatot nyújtottak be, összértékük meghaladja az 1,58 milliárd eurót. Fiatal, 40 év alatti gazdálkodók támogatására igényeltek a legtöbben pályázati pénzt, szám szerint 4578-an összesen 187,6 millió eurót. Az elbírálás folyamatban van, havonta kellene megejteni, de a rengeteg munka miatt idén kissé megcsúszott, egyelőre még csak a májusi és júniusi pályázatokat válogatták ki.
A másik kedvelt intézkedés a gazdaságok korszerűsítése (4.1), a számítógépes rendszerbe 721 pályázatot töltöttek fel több mint 310 millió euró értékben. A gyümölcsösök létesítésének és korszerűsítésének támogatásánál 119 pályázatot adtak be 55 millió euró összértékben. A mezőgazdasági termékek, illetve a gyümölcsfeldolgozás támogatásánál (4.2 és 4.2a intézkedés) mind­össze 96, illetve 7 pályázatot tettek le. Itt még nyitott a pályázhatóság december 15-ig. Viszont nagy volt a versengés a vidéki, nem mezőgazdasági természetű tevékenységek, szolgáltatások létrejöttének, valamint fejlesztésének (6.2 és 6.4 intézkedés) támogatásánál: 2436, illetve 1236 pályázatot töltöttek fel a rendszerbe. A kisgazdaságok támogatásánál, amely intézkedés december 15-ig még pályázható, a megyei irodákhoz 3062 pályázat érkezett 46 millió euró értékben. A vidéki infrastruktúra fejlesztésére (7.2 intézkedés) beérkezett 424 pályázatnak több mint 422 millió euró az összértéke. A vidéki örökség megőrzését célzó 7.6-os  intézkedésnél az ügynökséghez 176 pályázatot tettek le közel 65 millió euró értékben. A mezőgazdasági termékekkel való ellátásban szereplők közreműködését és a helyi piacok kialakítását segítő támogatásnál (16.4 intézkedés) országos szinten 52 pályázatot nyújtottak be 1,1 millió euró értékben.
Szakál András igazgatót a kovásznai eredményekről is kérdeztük. Az adatai szerint eddig a megyében 123 pályázatot tettek le, amelyek a következőképpen oszlanak meg: gazdaságok korszerűsítésére 32 pályázat, fiatal gazdák támogatására 44, kisgazdaságok támogatására 13, nem mezőgazdasági tevékenységek és szolgáltatások támogatására 22, vidéki infrastruktúra-fejlesztésre 8, vidéki örökség megőrzésére 4, a piaci szereplők közreműködésének támogatására 2 pályázat. Nem érkezett pályázat a feldolgozásra, a feldolgozást segítő GBER-sémára, valamint a termelői csoportok létrejöttének támogatására.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most