Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 16:53
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Támogatás sertésvásárlásra

2016. november 22., kedd, Gazdakör
Újabb de minimis támogatást vehetnek igénybe a gazdák, ezúttal a sertéstenyésztők kérhetik azt. Olyan kis összegű juttatásokról van szó, amelyek összértéke három egymást követő évben nem haladhatja meg a 15 000 eurót egy igénylő esetében.

Tiszta vérű vagy hibrid kanok vásárlására 3000 lej igényelhető, 1100 lejt adnak fajtatiszta kocák, 600 lejt hibrid süldő kocák megvételének támogatására. A rossz hír viszont az, hogy Háromszéken csupán hat sertéstenyésztésre szakosodott vállalkozás élhet a lehetőséggel, ők tesznek eleget a támogatás folyósítása követelményeinek – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.
Jobb a helyzet a fajtatiszta kosok és kecskebakok, illetve vemhes üszők és bikák vásárlását segítő de minimis támogatások esetében. Az elmúlt időszakban közel hatvan gazda élt ezekkel a lehetőségekkel, és ez nemcsak az állománynövelés szempontjából fontos, még nagyobb a hozadéka az állományok minőségi növekedése terén – értékelte Könczei. A támogatás igénybevételével a megyében 43 kost, öt kecskebakot (a szubvenció értéke 371 ezer lej), 54 tejhasznú vemhes üszőt (az össz-szubvenció 270 ezer lej), kilencven húshasznú vemhes üszőt (540 ezer lej) és hét húshasznú tenyészbikát (56 ezer lej) vásároltak.
Könczei szerint az eredmények jobbak is lehettek volna, de a gazdákat gyakran felkészületlenül éri a támogatási pályázatok kiírása. Sok esetben az önrész előteremtése (az állat értékének 30 százaléka) jelentett gondot, de az eladóknak is kevés idejük volt arra, hogy előkészítsék az állatok eladásához szükséges dokumentációt.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most