Támogatás sertésvásárlásra

2016. november 22., kedd, Gazdakör

Újabb de minimis támogatást vehetnek igénybe a gazdák, ezúttal a sertéstenyésztők kérhetik azt. Olyan kis összegű juttatásokról van szó, amelyek összértéke három egymást követő évben nem haladhatja meg a 15 000 eurót egy igénylő esetében.


Tiszta vérű vagy hibrid kanok vásárlására 3000 lej igényelhető, 1100 lejt adnak fajtatiszta kocák, 600 lejt hibrid süldő kocák megvételének támogatására. A rossz hír viszont az, hogy Háromszéken csupán hat sertéstenyésztésre szakosodott vállalkozás élhet a lehetőséggel, ők tesznek eleget a támogatás folyósítása követelményeinek – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.
Jobb a helyzet a fajtatiszta kosok és kecskebakok, illetve vemhes üszők és bikák vásárlását segítő de minimis támogatások esetében. Az elmúlt időszakban közel hatvan gazda élt ezekkel a lehetőségekkel, és ez nemcsak az állománynövelés szempontjából fontos, még nagyobb a hozadéka az állományok minőségi növekedése terén – értékelte Könczei. A támogatás igénybevételével a megyében 43 kost, öt kecskebakot (a szubvenció értéke 371 ezer lej), 54 tejhasznú vemhes üszőt (az össz-szubvenció 270 ezer lej), kilencven húshasznú vemhes üszőt (540 ezer lej) és hét húshasznú tenyészbikát (56 ezer lej) vásároltak.
Könczei szerint az eredmények jobbak is lehettek volna, de a gazdákat gyakran felkészületlenül éri a támogatási pályázatok kiírása. Sok esetben az önrész előteremtése (az állat értékének 30 százaléka) jelentett gondot, de az eladóknak is kevés idejük volt arra, hogy előkészítsék az állatok eladásához szükséges dokumentációt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2016-11-22: Gazdakör - Demeter J. Ildikó:

Minden elpusztult kérődzőt jelenteni kell (Járványmegelőzés az állategészségügyben)

A szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásának (közismert nevén kergemarhakór) és a juhok súrlóbetegségének (idegrendszeri tünetekkel járó kórkép) felügyeletére hívja fel a figyelmet a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vasárnap kiadott közleménye a jelenlegi országos és nemzetközi járványtani helyzetre való tekintettel.
2016-11-22: Belföld - :

Közösen gondolkodni, közösen cselekedni (Székelyföldi polgármesterek találkozója)

A székelyudvarhelyi városházán tartották meg péntek délután a székelyföldi magyar városok polgármestereinek első találkozóját. A találkozó céljait a politikai hovatartozástól, pártszínezettől független együttgondolkodás, az önkormányzatainkat érő aktuális kihívásokra, problémákra való közös megoldáskeresés beindítása képezték, adott projektek, ügyek mentén történő együttműködések kialakításának, a közös fellépésnek a szükségessége.