Felénél tart a répa betakarítása

2016. november 29., kedd, Gazdakör
A jó idő segítette az utóbbi hetekben a cukorrépa és a földeken maradt kevés burgonya betakarítását. Esős időben a kombájnok nem tudtak dolgozni a sáros, ellágyult talajon, ezért késtek. Ha keményebb fagy nem köszönt be, nem lesz gond a répa betakarításával – tudtuk meg a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől, Könczei Csabától.
 
  • Jól termett idén a répa
    Jól termett idén a répa
 
Cukorrépát 2000 hektáron termeltek idén a háromszéki gazdák, eddig a terület feléről takarították be a termést, amelynek minősége és mennyisége kiváló: átlagosan 48 tonna répát szedtek ki egy hektárról. Kiemelkedő eredményekről is beszámolt az igazgató, elmondása szerint vannak parcellák, amelyeken egy hektáron 70 tonna répa termett. 
Burgonya kevés maradt a földben, gyakorlatilag befejeződött a szedés, átlagosan 22 tonna pityóka termett egy hektáron. Összesen 12 ezer hektáron ültettek krumplit idén a megyében a gazdák. Legnagyobb részén, tízezer hektáron őszi, fogyasztásra szánt burgonya termett. A fennmaradó kétezer hektáron szaporítóanyagot, ültetőgumót, korai burgonyát és ipari felhasználásra, pehelygyártásra szánt pityókát termesztettek. Idén a legjobb kultúrának az ipari pityóka bizonyult, hektáronként tízezer eurós támogatást kaptak utána a termelők. A kimagaslóan nagy támogatás nézeteltéréseket is okozott a burgonyatermelők körében, sokan rossz néven vették, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből nem részesültek a fogyasztásra szánt burgonyát termelő gazdák.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-11-29 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-11-29: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A lánglelkű csángó költő szülőfaluja, Zajzon

A sors úgy adta, hogy nem sűrűn ugyan, de alkalomadtán jeles eseményeken vehettem részt a háromfalusi Zajzonban: 1959-ben Rab István válogatott versei különkiadásának megjelenésekor, Oláh Kati lakodalmán bor- és borvízkóstolón, 1982-ben Rab életútjának, munkásságának jó ismerőjét, Bartha Judit magyartanárt keresve, majd a költő második szobrának avatóján és harangkutató körúton. Utak hozadéka is lehetne szomszédolásunk címe.
 
2016-11-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hétvégén városra költözik a falu

Mikulásváró állatsimogató címen szerveznek rendhagyó eseményt vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálló előtti parkolóban. Az egész napos rendezvényt az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete és a Zágoni Gazdák Egyesülete szervezi. Az állatsimogató célja közelebb hozni a városlakókat, főként a gyermekeket a falusi élethez, egészséges életmódhoz – mondta el érdeklődésünkre ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC igazgatója.