Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 12:43
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Felénél tart a répa betakarítása

2016. november 29., kedd, Gazdakör
Jól termett idén a répa
Jól termett idén a répa
A jó idő segítette az utóbbi hetekben a cukorrépa és a földeken maradt kevés burgonya betakarítását. Esős időben a kombájnok nem tudtak dolgozni a sáros, ellágyult talajon, ezért késtek. Ha keményebb fagy nem köszönt be, nem lesz gond a répa betakarításával – tudtuk meg a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől, Könczei Csabától.
 
 
Cukorrépát 2000 hektáron termeltek idén a háromszéki gazdák, eddig a terület feléről takarították be a termést, amelynek minősége és mennyisége kiváló: átlagosan 48 tonna répát szedtek ki egy hektárról. Kiemelkedő eredményekről is beszámolt az igazgató, elmondása szerint vannak parcellák, amelyeken egy hektáron 70 tonna répa termett. 
Burgonya kevés maradt a földben, gyakorlatilag befejeződött a szedés, átlagosan 22 tonna pityóka termett egy hektáron. Összesen 12 ezer hektáron ültettek krumplit idén a megyében a gazdák. Legnagyobb részén, tízezer hektáron őszi, fogyasztásra szánt burgonya termett. A fennmaradó kétezer hektáron szaporítóanyagot, ültetőgumót, korai burgonyát és ipari felhasználásra, pehelygyártásra szánt pityókát termesztettek. Idén a legjobb kultúrának az ipari pityóka bizonyult, hektáronként tízezer eurós támogatást kaptak utána a termelők. A kimagaslóan nagy támogatás nézeteltéréseket is okozott a burgonyatermelők körében, sokan rossz néven vették, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből nem részesültek a fogyasztásra szánt burgonyát termelő gazdák.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most