Hétvégén városra költözik a falu

2016. november 29., kedd, Gazdakör
Mikulásváró állatsimogató címen szerveznek rendhagyó eseményt vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálló előtti parkolóban. Az egész napos rendezvényt az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete és a Zágoni Gazdák Egyesülete szervezi. Az állatsimogató célja közelebb hozni a városlakókat, főként a gyermekeket a falusi élethez, egészséges életmódhoz – mondta el érdeklődésünkre ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC igazgatója.
 
 
Egy napra szó szerint városra költözik a falu. A téren a vidéki élet megszokott jószágait láthatják, ismerhetik meg a látogatók: a falusi porta állatai – tehén, juh, kecske, disznó, szamár, baromfi, nyúl – lesznek kiállítva erre a célra készített karámokban, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a legkisebbek is zavartalanul szemlélhessék a jószágokat. Tíz órától várják a látogatókat, családokat, óvodai, iskolai csoportokat. 11 órakor kerül sor a hivatalos megnyitóra, ezt követően szakemberek mutatják be a kiállított állatfajokat, jellemzőiket, gazdasági jelentőségüket. 14 órakor kezdődik a fejésbemutató, ahol a gépi és a kézi fejést is megismerhetik a kíváncsiak.
Délután háromkor sorsolják ki a tombola győzteseit. A nyeremények értékesek: borjú, malac, pulyka vár új gazdára, de sajtot, mézet, kalácsot, bejglit (a két sütemény nem egy és ugyanaz a termék – jegyezték meg a szervezők) is lehet nyerni.
A gyerekeknek egész napos programot biztosítanak, tele meglepetésekkel. Vásárra is sor kerül, kézműves sajtokat, házi hústermékeket, mézet, más hagyományos készítményeket lehet majd vásárolni.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-11-29 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2016-11-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felénél tart a répa betakarítása

A jó idő segítette az utóbbi hetekben a cukorrépa és a földeken maradt kevés burgonya betakarítását. Esős időben a kombájnok nem tudtak dolgozni a sáros, ellágyult talajon, ezért késtek. Ha keményebb fagy nem köszönt be, nem lesz gond a répa betakarításával – tudtuk meg a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől, Könczei Csabától.
 
2016-11-29: Gazdakör - :

Falugazdászokat foglalkoztat az RMGE

A 2016/157-es törvény megszüntette a megyei önkormányzatok által működtetett agrárkamarákat, ezáltal felégetve a romániai szaktanácsadás utolsó fellegvárát, lebontva a gazdák és a hatóságok közötti hidacskát is. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával ,,falugazdászok” foglalkoztatásával próbálja pótolni a keletkezett űrt – tudtuk meg a szervezet közleményéből.