Falugazdászokat foglalkoztat az RMGE

2016. november 29., kedd, Gazdakör
A 2016/157-es törvény megszüntette a megyei önkormányzatok által működtetett agrárkamarákat, ezáltal felégetve a romániai szaktanácsadás utolsó fellegvárát, lebontva a gazdák és a hatóságok közötti hidacskát is. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával ,,falugazdászok” foglalkoztatásával próbálja pótolni a keletkezett űrt – tudtuk meg a szervezet közleményéből.
 
 
Balla Ibolya Hargita megyei agronómus és Kinda Zalán Kovászna megyei állattenyésztő mérnök már megkezdte munkáját a gazdák tájékoztatása, a pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos, valamint szakmai tanácsadás nyújtása, a tanfolyamok és szakképzések szervezése területén. A többi erdélyi megye RMGE-központjában egyelőre önkéntesek nyújtanak segítséget a termelőknek, gazdáknak. Telefonon a falugazdászok tevékenységével kapcsolatban a 0740 892 705 (Balla Ibolya), 0735 690 608 (Kinda Zalán), 0266 215 485 (Udvarhelyszéki Magyar Gazdák Egyesülete) vagy az RMGE kolozsvári irodájának telefonszámán (0264 431 896) nyújtanak tájékoztatást. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete reméli, a falugazdász-hálózatot bővíteni tudják oly módon, hogy mindenhol, ahol magyar gazda él, és szakmai segítségre szorul, el tudják látni a munkát – áll az RMGE közleményé­ben. (bokor)
Cikk megjelenési időpontja: 2016-11-29 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2016-11-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hétvégén városra költözik a falu

Mikulásváró állatsimogató címen szerveznek rendhagyó eseményt vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálló előtti parkolóban. Az egész napos rendezvényt az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete és a Zágoni Gazdák Egyesülete szervezi. Az állatsimogató célja közelebb hozni a városlakókat, főként a gyermekeket a falusi élethez, egészséges életmódhoz – mondta el érdeklődésünkre ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC igazgatója.
 
2016-11-29: Gazdakör - :

Háromszék a középmezőnyben (Vidékfejlesztés)

Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatóját arról kérdeztük, hogy a különböző intézkedéseknél eddig leadott 123 pályázattal Kovászna megye hol áll az országos rangsorban: