Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 19., szombat 10:16
Köszöntjük Huba nevű olvasóinkat!

Háromszék a középmezőnyben (Vidékfejlesztés)

2016. november 29., kedd, Gazdakör
Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatóját arról kérdeztük, hogy a különböző intézkedéseknél eddig leadott 123 pályázattal Kovászna megye hol áll az országos rangsorban:
 
 
– Ha a pályázatok számát és értékét vesszük alapul, az országos középmezőnyben van a megye. Talán itthon nagyobb volt a pályázókedv a mezőgazdaság fejlesztését, a beruházásokat közvetlenül célzó intézkedéseknél. Példaként említem, hogy a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1), ahol nagyok a kifizethető értékek, a leadott pályázatok számát tekintve országos rangsorolásban a kilencedik, a fiatal gazdák támogatásánál a 24. helyen állunk. A középrégióban, amely Kovászna, Brassó, Fehér, Hargita, Maros, valamint Szeben megyét foglalja magába a mezőgazdaság fejlesztését célzó intézkedéseknél a pályázatok számát tekintve a másodikok vagyunk Fehér megye után, de ha a pályázatok értékét vesszük alapul, akkor az elsők. Amíg nálunk jóval több a gazdaságok fejlesztését célzó, nagy értékű 4.1-es pályázat, addig Fehér megyében sok a kisgazdaságok támogatására irányuló, 15 ezer eurós támogatási kérés. Ez nem rossz eredmény Háromszéknek, az erdélyi megyék közötti egészséges versenyszellem mindig fejlődést, haladást hoz – nyilatkozta Szakál András.
Az igazgató az országos ügynökség eredményeiről és célkitűzéseiről is beszélt. Az országos összesítés szerint a Romániának leosztott közel 8,3 milliárd eurós vidékfejlesztési alap 7,5 százalékát sikerült eddig (2015 volt a hétéves program első éve) pályázatokkal és közvetlen területalapú kifizetésekkel lefödni, az ügynökség célja év végéig elérni 10 százalékos lehívási arányt. A vidékfejlesztési keretből fizetnek ki ugyanis néhány területalapú támogatást, pl. a hegyvidéki, hátrányosnak számító területekre, az ökogazdálkodási támogatásokat, a magas értékű gyepek után, a hagyományos módon történő gazdálkodásért, a harismadár védelméért. Szakál András adatai szerint az eddig elbírált és kiválogatott pályázatok értéke közel egymilliárd eurót tesz ki, a kifizetésre előkészített és a részben kifizetett érték 650 millió körüli. Év végéig az ügynökség 800 és 900 millió euró közötti érték kifizetésével számol, amelyből a kimondottan vidékfejlesztési pályázatok és beruházások értéke 400 millió euró körüli. Szakál András beszámolt a pályázati feltételek egyszerűsítéséről is. Az igazgató a bürokrácia csökkentése mellett áll ki, elmondása szerint most is állandó egyeztetés folyik a lehetséges egyszerűsítésekről. A vidéki beruházásokat kifizető ügynökség ebben az évben lecsökkentette a pályázatot kísérő, kötelezően csatolandó iratok számát. Közreműködési szerződést írt alá néhány intézménnyel, így a vidékfejlesztési szakemberek hozzáférési jogot kaptak az illető intézmények adatbázisához. Az országos ügynökség így ellenőrzi a pályázót a kifizetési ügynökség (APIA), a cégbiróság (ONRC), az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában. Most folynak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy a szakemberek hozzáférhessenek a pályázó cég gazdasági adataihoz, mint például a mérleg vagy az illetékek, adók befizetésének állapota, valamint a belügyminisztériummal, hogy ellenőrizhető legyen a pályázó erkölcsi bizonyítványa, s ne kelljen e két intézménytől igazoló iratot bemutatni a szerződéskötés pillanatában. Másik fontos változtatás, amely jövőtől lép érvénybe minden típusú intézkedésnél, arra vonatkozik, hogy a pályázható éves keretösszeg kétszeres értékében engedélyezik feltölteni a pályázatokat. A számítógépes rendszer ugyanis eddig csak az éves keretösszeg értékének 120 százalékára engedett pályázatokat feltölteni, és amikor érzékelte az érték meghaladását, automatikusan leállt, és nem engedte a további pályázatok leadását, feltöltését. Így ezután nem történhet meg, hogy a nem tisztességes pályázók az önértékelésnél csalnak, a valós pontszámnál nagyobbat írnak be a kifizetési kérésükbe (amelyet a rendszer érzékel), és így a kisebb pontszámú, de becsületes pályázókat kiszorítják a megmérettetésből.
Az igazgató beszámolójából kiderül, az ügynökségnél felgyorsult a kifizethető pályázatok országos kiválogatása, a múlt hét elején ült össze a mezőgazdasági miniszter által kinevezett válogató csoport, és a honlapra több intézkedésnél (4.1, 6.1 és 6.3) felkerült a kifizethető pályázatok lajstroma. Ez a július folyamán feltöltött, illetve a megyei irodákhoz leadott pályázatok értékelésének végeredménye. Örvendetes, hogy a nyertesek között több háromszéki pályázó is található, őket levélben, illetve elektronikus úton értesítik, majd rövidesen a szerződéskötésre is sor kerül.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most