Kézdivásárhelyen a vendégek is besegítettek

2016. december 2., péntek, Közélet

Több százan – zömében autóbuszokkal ideszállított megyénkbéli románok, illetve Tulcea és Vaslui megyeiek – vettek részt tegnap Kézdivásárhelyen a Béke és Molnár Józsiás utca kereszteződésénél található új ortodox templom előtti ünnepségen, ahol katonai tiszteletadást, rövid egyházi szertartást tartottak, és megkoszorúzták a templom bejárata közelében álló fakeresztet.

  • Felvonuló katonák a kézdivásárhelyi ünnepségen. A szerző felvétele
    Felvonuló katonák a kézdivásárhelyi ünnepségen. A szerző felvétele

 

Nemzetiszínű zászlókkal díszítették a Béke és a Molnár Józsiás utcát, illetve a Gábor Áron teret, ahol feltűnően sok volt a csendőr és rendőr. Az ünnepségen megjelent Andrei Moldovan, Erdély orotodox mitropolitája (érseke), Cezar Radu Soare, a területfejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára, valamint Sebastian Cucu és Jean Adrian Andrei Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottja. Díszőrséget állt és díszlépésben felvonult a templom előtt a csíkszeredai 61., Virgul Bădulescu tábornok nevét viselő hegyivadász-zászlóalj, a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Készenléti Felügyelőség, a csendőrség és a rendőrség egy-egy szakasza. A koszorúzást követően a népviseletbe öltözött résztvevők, zömében gyermekek és ifjak kezükben a román trikolórral a Béke utcán keresztül a Gábor Áron térre és onnan a Vigadóba vonultak. A katonai alakulatok idén nem mentek a főtérre. A Vigadóban több mint kétszáz Kovászna, Vaslui és Tulcea megyei, főleg az ott élő nemzeti kisebbségeket képviselő népi táncos lépett színpadra. A december elsejei megemlékezés a Gábor Áron Szakképző Líceum étkezdéjében első alkalommal megtartott Egyesülés Báljával ért véget. Nem történt rendbontás, a felvonulók nem kiabáltak magyarellenes jelszavakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1456
szavazógép
2016-12-02: Közélet - Nagy D. István:

Megbékélésre szólítottak (December elseje Sepsiszentgyörgyön)

Az előző évi hagyományokkal ellentétben idén nemzeti ünnephez illően emlékeztek meg a december elsejei egyesülésről Sepsiszentgyörgyön. Az ünnepet ugyanakkor némileg beárnyékolták a hagyományőrző művészeti együttesek fellépésekor elhangzott szlogenek, melyek Nagy Románia sorozatos éltetésén túl, idegen- és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal voltak fűszerezve, igaz, most nem a magyarságnak címezték, hanem a nemiségüket másként megélőket ostorozták.
2016-12-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kampány vagy felmérés?

Rosszul rejtett politikai kampányfogásnak tartja a sepsiszentgyörgyi tanács egyik SZDP-s tagja, hogy a városháza épp most végeztet felmérést a város iskoláiban. Rodica Pîrvan szerint a városvezetők „barátnője” és egy „legényke” – aki alig három órát tanít a Constantin Brâncuşi-líceumban – csak úgy beállított, és „mindenféle kérdést tett fel” a nagykorú diákoknak és pedagógusoknak arról, hogy mennyire érzik magukat kényelmesen az intézményben.