Orbán Viktor: sorsdöntő lesz a választás

2016. december 2., péntek, Világfigyelő

Sorsdöntőnek tartja a közelgő romániai választásokat Orbán Viktor miniszterelnök, mert szerinte Romániában a korrupcióellenes harc eszközét számos helyen a magyar közösség vezetői ellen fordították.

A kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tegnapi plenáris ülésén Budapesten úgy fogalmazott: régen fordult elő, hogy olyan komoly veszélybe került volna az erdélyi magyarok bukaresti parlamenti képviselete, mint most. Ezért arra kérte az erdélyi magyarságot, hogy a bukaresti képviselet szempontját helyezze az első helyre. Orbán Viktor köszönetet mondott a határon túli magyarok vezetőinek, hogy az elmúlt években „az ellenszél ellenére is bátran és tiszta szívvel” kiálltak az anyaország kormányának politikája mellett.
Beszélt arról is, hogy Magyarország külpolitikai elszigeteltsége – bár „sokan dolgoztak rajta” – nem következett be, mert a magyar külügyminisztérium stílust váltott – és ma már megvédi a magyar érdekeket –, a magyarság a határon túl sem hagyta magát, más országokban is hasonló változások indultak meg, mint itt. Úgy összegzett, hogy a „fekete bárányból” mára fősodrú politika lett a nyugati világban. A kormányfő előadásában az elmúlt hat év legnagyobb sikerének nevezte a nemzetegyesítést, amit a külhoni magyarsággal közösen valósítottak meg. Úgy fogalmazott: 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar–magyar együttműködés napi gyakorlattá vált.
A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak uniós csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szerinte jó példa erre a Székely Mikó Kollégium ügye, a zászló- és névhasználat körüli perek, valamint a korrupcióellenes harc „álcájában” zajló hadjáratok az erdélyi magyarság vezetői ellen. Az unió nemzetiségek jogaival összefüggő szabályai éppúgy halott betűk, mint a trianoni diktátum erre vonatkozó részei voltak – fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1366
szavazógép
2016-12-02: Közélet - :

Kelendőek az interaktív táblák

Húszezer lejjel egészítette ki az interaktív táblák beszerzésére szánt pénzkeretet a sepsiszentgyörgyi tanács. Sztakics Éva alpolgármester közlése szerint az eredetileg elkülönített hatvanezer lej – amiből a táblák árának felét kapták meg az iskolák, a másik felét maguknak kellett hozzátenniük – kevésnek bizonyult, egyre több tanintézmény kíván korszerű eszközökkel felszerelkezni.
2016-12-02: Világfigyelő - :

A magyar diplomatákat eltiltották az ünnepléstől

A bukaresti külügyminisztérium „meglepődve és értetlenül” vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken.