Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 12:49
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Szavazzunk-e, vagy sem? (Kármentő)

2016. december 5., hétfő, Jegyzetek
Sok romániai magyar mondja: én má azétt se menyek el választani, met nem akarok az udemerére szavazni! És meg is indokolják, cáfolhatatlan érvekkel. Íme néhány ezek közül.

Más magyar pártra vagy szervezetre szavaznék, de nincs, kire, mert már a Magyar Polgári Párt is érdekből RMDSZ lett. Az Erdélyi Magyar Néppártnak nem engedték az indulást, pedig mehetnékjük volt. Eddig hiába szavaztunk rájuk, nem hozták el nekünk az ótonómiát, s most már nem is beszélnek róla. Ott a sok, jobbnál jobb autonómiastatútum, de nem terjesztették a parlament elé. Minden politikus korrupt. Eleget hizlaltuk őket, legyen már vége. Nem harcolták ki a magyar nyelvű állami egyetemet, nem álltak ki megvédeni Székelyföld határait, a székely zászlók lobogtatásának jogát. Engedték újraállamosítani a visszaadott ingatlanjainkat. Bár éveken át kormányon voltak, csak maguknak szavaztak meg magas fizetéseket, nyugdíjakat, nyámjaikat, barátaikat alkalmazták politikai alapon, de a gyalogmagyarnak felkophat az álla. Elmennek négy évre Bukarestbe, ott eltűnnek, mint szamár a ködben. És így tovább...
Mindezek ellenére most még az Orbán-kormány is arra biztatja a romániai magyar választókat, hogy szavazzanak az RMDSZ-re, és ezért is nyakig vagyunk a dilemmában. Régen fordult elő – mondotta –, hogy olyan komoly veszélybe került volna a magyarok bukaresti képviselete, mint most. Szerencsére a magyarok budapesti képviselete megoldódott. Ráadásul Orbán ideküldte társait, Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét kövéren kampányolni az RMDSZ-nek. De ilyen ügyben járt már itt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és itt kószált Kós(z)a Lajos Fidesz-frakcióvezető is. Ezek után sokan a Fideszre sem fognak szavazni, bosszúból! Tőkés László is megmondta Budapesten: „…az RMDSZ nem tudta méltóképpen képviselni a magyar ügyet Bukarestben, tehát nem méltó különleges támogatásra”. Akik viszont tudták volna, azok sajnos nem voltak Bukarestben.
Különben is minél rosszabb, annál jobb! Legjobb lesz, ha egyáltalán nem megyünk el szavazni. Ha elmegyünk, ha nem, a román képviselőháznak 330, a szenátusnak 136 tagja lesz, és Romániának lesz törvényhozása és kormánya is. Milyen jó, ha nem lesz magyar képviselet a román parlamentben, nem akad majd egyetlen korrupt magyar képviselő sem, aki miatt szégyenkezzünk. Sajnos, az sem lesz, akit szidni négy éven át. A szlovákiai magyaroknak sincs pártjuk a parlamentben, pedig kisebbségileg ők is elég elé vannak. Hallottuk: a Most–Híd Párt nem magyar, hanem vegyes, és Bugár Béla olyan szlovák politikus, aki jól beszél magyarul. A magyarok hiába verik a hidat a szlovákok felé, elemei valahogy nem érnek össze.
De ha nem megyünk el szavazni, nagyobb lesz az esélye, hogy a nem létező Székelyföld lakosainak gondjait olyanok képviseljék, akik vigyázó szemüket állandóan ránk vetik, mint például Dan Tanasă, aki a Szövetségünk Románia Párt oszlopos tagja, vagy Bogdan Diaconu Egyesült Románia Pártja. Dan Tanasă, a hivatásos feljelentő már számtalanszor bebizonyította hozzáértését és rátermettségét. Egymaga annyi székely zászlót és Községháza feliratot képes leszedetni, amennyit a három magyar párt nem tud kifüggeszteni. Sokan hiányolják a román–magyar párbeszédet. No, velük kellene kezdeni az egyeztetést. Mit tudnának nekünk ígérni abban az esetben, ha rájuk adnánk szavazatunkat?! Ha pártjaik elég erős képviseletet nyernek a parlamentben, akkor akár a kormányba is bevehetik, és ott tudnák igazán képviselni (ellen)érdekeinket. Szavazhatunk még a nagy jövő előtt álló Új Jobboldal Pártra, amelynek fiatal tagjai régebb szívesen jöttek hozzánk, Szentgyörgyre is megvillantani harciasságukat néhány december elsején. Érdekérvényesítési ügyekben ezekkel a pártokkal lehetne tárgyalni, mert igen hatékonyan tevékenykednek. Ha viszont valaki nem akar nyíltan rájuk szavazni, csak úgy titokban, akkor akképp tudja leginkább támogatni őket, ha egyáltalán nem megy el szavazni. Ha meg titokban sem támogatná, jól teszi, ha mégis elballag az urnák elé. Hogy mit cselekszik ott, immár tényleg lelke rajta. Ilyesféle dilemmákkal múlnak szavazás előtti utolsó napjaink.
Hozzászólások
2016. december 5.
hétfő 09:06
tihi
1775 hozzászólás
Szavazzunk-e, vagy sem? KIRE ??? Bármelyik párt mellé állunk,csak vesztünk!!!A sok lehetőség közül marad a legkisebb rossz!!!De ki mondja meg,melyik lesz az??? Hát nem szabad frigyre lépni egy román párttal sem...a parlamentben azt szavazhatjuk meg ami a legjobb számunkra vagy semmit...a kormányzásra nem kell törekedni,hisz ez az egyik legrosszabb lépés!!! Így imádkozni fog hozzánk minden frakció,és esetleg eredményeket is ki tudunk csikarni,nem csak ígéreteket!!!

2016. december 5.
hétfő 10:29
Ferencz
13769 hozzászólás
Béla , hol vagy, merre csavarogsz....? Iránytű kell!

2016. december 5.
hétfő 10:53
szekelyszekler
110 hozzászólás
Egyetlen magyar lista lesz. Aki magyarnak vallja magát és nem akarja a románokat segíteni, csak rájuk szavaz. Minden már csak mese. A sokak által emlegetett érvénytelen szavazás is, közvetve a román pártokat segíti.

2016. december 5.
hétfő 12:35
szekelyszekler
110 hozzászólás
Nem lenne őszintébb kimondani, hogy a románokat támogatjátok? Ugyanez a mese volt 4 évvel ezelőtt a 6:3-al.

2016. december 5.
hétfő 13:31
szekelyszekler
110 hozzászólás
Hűlyeségeket mondassz-e? IGEN

2016. december 5.
hétfő 14:08
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Mihez gratulálsz, okostóni?
Igenis mindenkinek van joga tiltakozhatni.

2016. december 5.
hétfő 14:34
freaky
289 hozzászólás
Belaba elment Bocskorestbe az december elsejei unnepsegre: annyi jo elvtarsat lat ott viszont, ugy rebdes az oromtol a kicsi szive

2016. december 5.
hétfő 17:10
Ferencz
13769 hozzászólás
szekelyszekler:"Minden már csak mese." Bizony az!
Ezelőtt egy negyedszázaddal abban reménykedtünk, hogy nemcsak mesélni fog az udéméré! hány sebességed van kolléga? A hegy alatt a legnagyobba kapcsolni, veszélyes!

2016. december 5.
hétfő 17:51
belaba
1652 hozzászólás
Ijen kerdest nem tesznek fel ijen fontos valasztas elot mert a nep meg gondolozni kezd hogy elmenyene valasztani akor pedig nagy a baj

2016. december 5.
hétfő 18:36
trovacsek
2517 hozzászólás
Ez az belaba,megmondtad a tuttit:"... mert a nep meg gondolozni kezd hogy elmenyene valasztani akor pedig nagy a baj"!!!!Hát ez az,nehogy a nép gondolkodni merjen,csak menjen mint a birka a vezértulok után,mi?szeklerke,lám mit mond a fő agitátorotok!Köszi belaba,szívből köszönöm ezt az őszinte színvallást!!!Emberek,íme az udemeré "ars politica"-ja!Úgy belaba módra.:)-:):)


2016. december 5.
hétfő 20:42
belaba
1652 hozzászólás
Halistenek Semjen Ur is megmonta hogy kire kel szavazni remelem az o szavara mar halgatnak az erdelyi magyarok

2016. december 5.
hétfő 21:32
gyula
1233 hozzászólás
Sajnos ,hogy mára már kiveszett az emberekböl a székely virtus.Ma már a legtöbb ember csak juhnyájként mennek választani,azt se tudják hogy mi van az udemere programjába,csak választanak rájuk.Kiváncsi lennék hogy egy felmérés mit mutatna ki,hányan vették az idöt megnézni az udemere honlapján a programukat.Csak ugy kiváncsiságból,jó lenne egy ilyent csinálni.A helyzet az hogy ha bekerülnek a parlamentbe vagy sem az nekük annyit ér mind döglött lón a patkó.Ezek mind aljas,gazember nemzetárulók,ezt mutatja az elmutl negyegy század is hogy amiota a parlamentbe vannak NEKÜNK CSAK ROSSZAB ÉS ROSSZAB LETT,EZ A TÉNY.A legjobb az lenne ha senki az erdélyi magyarságból nem menne választani,hátat forditani a rohadt nemzetáruló politikusokna,hogy ébredjenek már fel.Na de ez is csak álom mind az otonomia.Ahogy már régebben is irtam vezérek hiányoznak a mi népünkböl akik a népet gyözelemre tudnák vezetni de ilyen ma már nincs csak rohadt nemzetáruló pénzt hajkurászó bandánk van.Na akinek van kedve válasszon hát továbbra is ezekre !!!!!!!!!

2016. december 5.
hétfő 23:40
eseslevi
93 hozzászólás
Szerintem a legjobb megoldás elmenni és érvénytelenül szavazni. Mert nem akarom, hogy szavazás lezárása után az én nevemben pecsételjenek. Lehet tiltakozni, de a benfentesek tudják miről beszélek. És a nagy, erős magyar képviseletről csak annyit, hogy pontosan 27 éve erős és nagy képviseletünk van a román törvényhozásban, az eredmények maguktól beszélnek. Csak a húsosfazék számít az udemerének, mi (a magyarok) már régóta nem. Csak siránkoznak, de felvetődik a kérdés kedves elvtársak, 27 évetek volt bizonyítani mi a fa@t csináltatok. Egy egyszerű otonomia törvénytervezetet nem voltak képesek, igaz nem is akartak, megszerkeszteni. Nekem pedig ne jöjjön senki nemzetáruló, senkiházi szavazatkunyeráló, hogy az én érdekemet akarja képviselni, mikor már tudja, hogy az első alkalommal a kést a hátamba dőfi s aztán még meg is fordítja.

2016. december 6.
kedd 07:40
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Te süket, igy se, úgy se lesz jó a jövő.Hol élsz , hogy 20 év alatt nem jöttél rá erre? Nem hogy visszaadnák a történelmi egyházaknak ami az övék, de még el is veszik amit visszakaptak.Zászlóinkat mindenhonnan levetetik, a sporteseményeken Isten tudja miket kiabálnak nekünk, magyaroknak.Egyre rosszabb lesz.
Mond csak meg te nulla marcika, hogy miért gondolod azt hogy csak nekünk magyaroknak kell engedjünk állandóan?Megmondom én neked miért azéért mert egy provokátor szekuska vagy , azért.
Az RMDSZ benne volt szinte minden kormányban és egy nagy lófarkat csináltak idáig, magyarul mondva.Dehogynem, csináltak, csak maguknak.A sok korrupt.
Ne miknd osszad itt a nemlétező eszedet és agitálj.A válsztási plakát az nem itt van, az a központban.

2016. december 6.
kedd 10:05
Ferencz
13769 hozzászólás
Neked ég a pofád, MUKK? Te nagyon "virtusos" vagy, csak úgy ömlenek belőled a "megoldások", aljas ember. S főként szivárványszínű: eddig az udéméré politikusai számodra is azok voltak, mint számunkra, most meg mellettük agitálsz. Igen, nagyon nagy az esélye, hogy az udéméré után "jobb" lesz, hiszen tudjuk, milyen volt "vele" Tényleg nem érdemelsz többet, mint , MUKK!


2016-12-05: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Advent Sepsikőröspatakon és Kálnokon

Miért nem akarja felemelni a mai ember a fejét, hogy észrevegye a világosságot? – tette fel a kérdést Faragó István katolikus pap Kőröspatakon, amikor kigyúlt az első fény az adventi fenyőkoszorún.
 
2016-12-05: Közélet - Hecser László:

Pénz a kultúrotthonok felújítására

Módosította költségvetését Barót tanácsa a kedd délután tartott ülésén. Lázár-Kiss Barna András polgármester elmondta: akár saját hatáskörben is dönthetett volna, de egyrészt azt tartotta szem előtt, hogy a választott képviselőknek tudomása legyen a pénzmozgásokról, másrészt – mivel novemberben csak rendkívüli volt – a rendes ülést is „le akarta tudni.”