Városra költözött a falu

2016. december 6., kedd, Gazdakör
Előzmény nélküli – de mindenképp folytatást igénylő – eseményre került sor a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Vasárnap a Bodok Szálloda előtti parkolóban első alkalommal szervezték meg a Mikulási állatsimogatót. Szó szerint egy napra városra költözött a falu – háziállatok, gépek, kézműves-készítményeket kínáló termelők lepték el a teret – a több száz látogató, főként gyerekek legnagyobb örömére. A rendezvény célkitűzése is megvalósult, lehetett állatot simogatni, és a Mikulás is megjelent. Az eseményt az AgroSIC Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, a megyei agrárkamara, a Zágoni Gazdák Egyesülete szervezte a sepsiszentgyörgyi városháza közreműködésével.
 
  • A nyuszik voltak a kicsik kedvencei
    A nyuszik voltak a kicsik kedvencei
  • Folyamatos volt a nyüzsgés az egynapos faluban
    Folyamatos volt a nyüzsgés az egynapos faluban
 
Az eseményre készített, a gyerekeknek is jó láthatóságot biztosító karámokba helyezték el az állatokat. Szarvasmarhák, juhok, kecskék, borjak, malacok, mangalica disznó, szamár, tyúkok, pulyka, nyulak voltak a nap sztárjai. A gyerekeknek egész napos foglalkozásokkal kedveskedtek, volt szalmaugráló, búzával lehetett „homokozni” (ezt egy gyerek fogalmazta meg). A vállalkozó kedvűek rajzolhattak, festhettek, az elkészült alkotásokat azonnal kiállították a karámok oldalán. Nagy sikere volt a Ford márkájú traktornak, bárki felmászhatott rá, forgathatta a kormányt, húzogathatta a kapcsolókarokat. Kipróbálhatták a pónin való lovaglást, melyet önkéntesek vezettek. A vásári asztaloknál kézművessajtokat, házi hústermékeket, igazi mézet, mézeskalácsot lehetett kóstolni és vásárolni.
A hivatalos megnyitón Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: a rendezvény célja közelebb hozni a falut és a várost, hogy az urbánus környezetben élők is megismerhessék a vidéki életmódot, rátaláljanak azokra a termékekre, élelmiszerekre, melyek természetesek, adalékoktól, vegyi anyagoktól mentesek, hogy megtudhassák, milyen állatoktól származnak alapanyagaik. A városi embereknek is kell látniuk, hogy faluról érkezik az igazi, természetes élelmiszer, épp ezért értékelniük kell a mezőgazdasági termesztést, az ágazatban dolgozókat. Ne kezeljük másodrangú tevékenységként a mezőgazdaságot, a paraszt megnevezés ne legyen pejoratív értelmű, hanem büszkén vállalható mesterség. A mezőgazdasági termelőnek el kell nyernie méltó helyét a társadalmi ranglétrán – hangoztatta az igazgató.
Gondolatmenetét követte Ötvös Mózes, a megyei szarvas­marha-tenyésztők egyesületé­nek elnöke is. A mezőgazdász mindig volt valaki, és az is marad. Épp ezért minden lehetséges módon támogatni kell a gazdál­kodókat, fel kell vállalni ügyüket, hogy megfelelő környezetben dolgozhassanak és minőségi élelmet tehessenek mindenki asztalára – hangsúlyozta Ötvös.
Kora délután került sor a fejési bemutatóra. A Simon György által hozott red holstein fajtájú tehenet géppel, az Ötvös Mózes pirostarkáját kézzel fejték. A bemutató alatt Könczei Csaba ismertette a tudnivalókat. A fejés egyik alaptörvénye a tisztaság, tisztának kell lennie a tőgynek, a fejőfelszereléseknek, s nem utolsósorban a fejést végző személynek – avatta be a titkokba a jelenlévőket. A tehenek egészséges, állategészségügyi felügyelet alatt lévő állatok voltak, így a jelenlévők közül sokan éltek a lehetőséggel, megkóstolták a friss, habos, még meleg tejet. Ez az igazi tej – vonták le többen a következtetést.
A vasárnapi esemény kiemelt mozzanata volt a tombo­lajegyek sorsolása. A gazdák és hagyományos termékeket előállító vállalkozók értékes nyereményeket ajánlottak fel. Sajtokat, sütőipari termékeket (a Meotis és Nasa Prod cégek, Stercer Sándor, Csicsó Barna és a Kézdi LactoCOOP jóvoltából), mézet és mézeskalácsot (Fülöp László és Dávid Ildikó felajánlásából) tartalmazó csomagokat lehetett nyerni, és élő állatokat is hazavihettek a boldog nyertesek. A harmadik díjat, a több mint húszkilós pulykát az AgroSIC ajánlotta fel, a második és első díjat, a malacot és borjút a hidvégi Józsa Géza farmer biztosította.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2016-12-06: Kultúra - Ferencz Csaba:

A régizene nem régi zene (Húszéves a Codex Régizene-Együttes)

A reneszánsz és a barokk kor muzsikáját megszólaltató zenészek között ma már nem kérdés, hogy a műfaj megnevezése: régizene – így, egybeírva –, és korántsem nevezhető elavult vagy régi zenének. A fontos csak az, hogy korhű hangszereken, születésük vagy lejegyzésük időszakának társadalmi körülményeit is figyelembe véve készüljön az előadás. Filip Ignáccal, a december közepén fennállásának húszéves évfordulóját ünneplő Codex régizene-együttes alapítójával és vezetőjével a műfaj sajátosságairól, általában a régizene egykori és mai szerepéről beszélgettünk.
 
2016-12-06: Gazdakör - Incze Péter:

Változik az engedélyezett fizikai személyek és egyéni vállalkozások bejegyzése

Január 17-én lépnek érvénybe és ezáltal kötelezővé válnak az idei 182-es számot viselő törvény előírásai. A törvény a 2008-beli 44-es sürgősségi kormányrendeletet hagyja jóvá, amely alapján a cégbíróságon jegyzik be az engedélyezett fizikai személyeket és egyéni vállalkozásokat. Életbelépése bizonyos változásokat is hoz a pályázni óhajtó mezőgazdászok számára. Ezekről kérdeztük Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatóját.