Változik az engedélyezett fizikai személyek és egyéni vállalkozások bejegyzése

2016. december 6., kedd, Gazdakör
Január 17-én lépnek érvénybe és ezáltal kötelezővé válnak az idei 182-es számot viselő törvény előírásai. A törvény a 2008-beli 44-es sürgősségi kormányrendeletet hagyja jóvá, amely alapján a cégbíróságon jegyzik be az engedélyezett fizikai személyeket és egyéni vállalkozásokat. Életbelépése bizonyos változásokat is hoz a pályázni óhajtó mezőgazdászok számára. Ezekről kérdeztük Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatóját.
 
 
„Köztudottan a vidékfejlesztési alapoknál a pályázó nem lehet fizikai személy, valamelyik cégbíróságon is bejegyzett gazdálkodási formát kell választania. Így lehet engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vállalkozás, családi vállalkozás, illetve korlátolt felelősségű társaság (cég). Természetesen elfogadott a termelői csoport, szövetkezet, illetve mezőgazdasági társulás is. Az említett törvény a pályázni akaró gazdáknál azt a változást hozza, hogy az engedélyezett fizikai személy bejegyzésénél ezentúl legtöbb öt tevékenységi területet engednek beírni a megfelelő kódszámmal (CAEN). Az eddigi rendelkezések értelmében az új vállalkozás alapszabályában rengeteg tevékenységi területet lehetett engedélyeztetni.
Minden gazdasági tevékenységnek egy kódszám felel meg. Csak példaként említek néhányat: a gabonatermesztési kód a 0111, a zöldségtermesztés kódja a 0113, a gyümölcstermesztésé a 0124, a fejőstehenek tartásának kódja a 0141, a juhtartásé 0145, a sertéstartásnál 0146, a vegyes, földművelést és állattenyésztést is magában foglaló kód a 0150. Ezeket fontos tudni, mert egy pályázónak az új vállalkozás bejegyzésekor olyan tevékenységi kódokat kell beírnia az alapszabályzatába és engedélyeztetnie, amelyek egészében lefedik a gazdaság fejlesztésére irányuló, uniós pénzekből megvalósuló befektetések körét. A törvény azt is kimondja, hogy az engedélyezett fizikai személy  egyéni munkaszerződéssel legtöbb három személyt alkalmazhat, ez azért jó, mert például a fiatal gazdák vidéki megtelepedésének támogatásánál (6.1-es intézkedés) az alkalmazottak bére belefoglalható a pályázat útján kapott pénzek elszámolásába. Ha a pályázó új, egyéni vállalkozást (Întreprindere Individuală) jegyeztet be, akkor legtöbb tíz területet (a megfelelő CAEN-kódszámmal) jelölhet meg és engedélyeztethet. Ebben az esetben a vállalkozás legtöbb nyolc személyt alkalmazhat. Azon engedélyezett fizikai személyek és egyéni vállalkozások számára, amelyek a törvény életbelépése előtt létesültek, legtöbb két év áll rendelkezésre, hogy a cégbíróságon kérjék a bejegyzésben szereplő kódszámaik megváltoztatását, illetve azok számának csökkentését a megengedett öt, illetve tíz tevékenységi területre. Itt viszont vigyázni kell, hogy milyen tevékenységeket hagynak meg a cégbejegyzésben, mert a vidékfejlesztési iroda szakemberei minden egyes kifizetésnél alaposan ellenőrzik a pályázó cég részletes adatait” – mutatott rá az igazgató.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 131
szavazógép
2016-12-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Városra költözött a falu

Előzmény nélküli – de mindenképp folytatást igénylő – eseményre került sor a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Vasárnap a Bodok Szálloda előtti parkolóban első alkalommal szervezték meg a Mikulási állatsimogatót. Szó szerint egy napra városra költözött a falu – háziállatok, gépek, kézműves-készítményeket kínáló termelők lepték el a teret – a több száz látogató, főként gyerekek legnagyobb örömére. A rendezvény célkitűzése is megvalósult, lehetett állatot simogatni, és a Mikulás is megjelent. Az eseményt az AgroSIC Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, a megyei agrárkamara, a Zágoni Gazdák Egyesülete szervezte a sepsiszentgyörgyi városháza közreműködésével.
 
2016-12-06: Gazdakör - :

Előleg állattenyésztőknek

Külön kérés nélkül is megkapják az állattenyésztési támogatások előlegét a gazdák, erről személyesen Dacian Cioloș kormányfő biztosította még november folyamán – mondta el Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének el­nöke.