Télen sem tilos a legeltetés

2016. december 6., kedd, Gazdakör
December 6. után is lehet legeltetni az állatokat a legelőkön, kaszálókon. A 2006/407-es vadászati törvény 23-as cikkelye első bekezdésének c. pontja értelmében tilos lett volna az állatok legeltetése a december 6. és április 24. közötti időszakban.
 
A rendelkezés hatálybalépését sürgősségi kormányrendelettel függesztették fel, így az állatokat egész év folyamán legeltethetik. Immár második alkalommal halasztották el az előírás hatálybalépését.
A rendelkezés meghozatalakor a törvényhozó azzal érvelt, hogy a háziállatok zavarják a vadak téli életét, szaporodását, valamint azzal, hogy a legelőknek, kaszálóknak is nyugalmi időszakra van szükségük.
A mostani döntés alapjául viszont azt fogalmazták meg, hogy a legeltetési tilalom súlyos gazdasági következményekkel járna az állattartó gazdák részére, így az állatállomány csökkenését is eredményezné. Ugyanakkor a mozgáshiány és a természetes vízforrásokhoz való hozzá nem férés betegségeket eredményezhet, melyek tovább csökkentenék a létszámot.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-12-06: Gazdakör - :

Előleg állattenyésztőknek

Külön kérés nélkül is megkapják az állattenyésztési támogatások előlegét a gazdák, erről személyesen Dacian Cioloș kormányfő biztosította még november folyamán – mondta el Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének el­nöke.
2016-12-06: Belföld - :

Románia önmaga ellen

Corina Şuteu kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását követeli Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke amiatt, hogy a román kulturális tárca államtitkára „elgáncsolta” a csíksomlyói búcsú nemzetközi védettségét. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező testülete ugyanis december 1-jei ülésén elhalasztotta a döntést a csíksomlyói búcsú felvételéről a védett szellemi kulturális örökségek listájára.