Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:23
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Agota és Kincso

2016. december 7., szerda, Jegyzetek
Cseveg a két nagylány, jóízűen, ahogy csak tizenévesek tudnak. Sorban állás közben jut idő kibeszélni sok mindent, fiúkat, iskolát, tanárokat, szülőket. Nem figyelnék önfeledt diskurálásukra, mégis elérnek a szavak: anyanyelvemen duruzsolnak, lágyan, enyhe tájszólásban. Székelyül.
Ismét és újfent megállapítom: a székelyek Brassóban költik el pénzüket. Alkalmi kikapcsolódásra, a filmekben oly gyakran látott shoppingolásra hová máshová is mehetnének? És vásárolni sem mindig muszáj, ha a zseb úgy diktálja, a szegény ember beéri nézelődéssel – ahogy felénk mondják: szájtátással –, amihez kénytelen-kelletlen társít némi irigykedést. A figyelmes szemlélő már messziről, ruházata és viselkedése alapján kiszúrja a magafajtáját. A székely ember, akár elefánt a porcelánboltban, kissé darabosan mozog a bevásárlóközpont szemfényvesztő zsongásában, beszéde halk, gesztusai visszafogottak. Csak a még nem iskoláskorú gyerekei hancúroznak úgy, mint kiket nem érintett meg a környezetváltozás.
Mondom, nem hallgatózok, a két nagylány csevegése mégis áthatol az idegen beszéd harsány burkán. Történetük párbeszédükből könnyen kikerekedik, a hiányzó részleteket a képzelet egészíti ki. Egyikőjük szülei valahol éppen csizmát keresnek kisöccsének, tartósat, hogy a gyerek ne rúgja le lábáról bár addig, míg ki nem növi. A pénz nem számít, de azért ne legyen nagyon drága. A másik nagylányt – osztálytársát – barátnőként vitték magukkal a jó szülők, elfér az autóban, és hátha legközelebb az ő szülei is magukkal viszik lányukat. Kell a kikapcsolódás a gyerekeknek, havonta egyszer bár, hiszen annyi a tanulnivalójuk, és mindjárt itt az érettségi. Egész nap iskola, néha a nyolcórás műszaknál is hosszabban, délután meg a magánórák, hetente kétszer román, mert abból a legkegyetlenebb az érettségi vizsga. És mégis halovány az eredmény. Bemagoltatják az emberrel azt a sok dativuszt meg imperativuszt, olvastatják az archaizmusoktól hemzsegő ósdi szövegeket, elemeztetik halomszám a szinesztéziákkal fűszerezett verseket, a félévi dolgozat – márpedig megmondta a tanárnő, az olyan lesz, mint az érettségi vizsga egy része – végül úgyis pocsékul alakult.
Hirtelen témát vált a két nagylány, közelednek a sorban a kiszolgálóhoz. Hogy milyen kávét igyanak, arról folytatnak magas szintű eszmecserét. Szavaikból kitűnik, nem a sznobéria irányította őket a sok ruhabolt helyett a Starbucksba, hozzáértő elemzésük fiatal ínyencekre vall. Választanak hamar, majd rendelnek.
És én hirtelen Arany Jánost hívom segítségül, mert bennem „szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik”.
A két nagylány angolul adja le rendelését!
Gyönyörű kiejtéssel, tökéletes nyelvtani helyességgel, választékos szóhasználattal beszélik az angolt, a román kiszolgáló fiú meg magától értetődő természetességgel vált át a számára sem ismeretlen nyelvre. Kis gond akkor lesz, amikor a lányok nevét kérdezi (merthogy a Starbucksban a fizetőpincér veszi fel a rendelést, a műanyag pohárra ráírja a vendég nevét, majd odébb a kiszolgálók belekeverik az ivóeszközbe a kért italféleséget). Ágota and Kincső, válaszolják a lányok. Spell it, please (betűzzék, kérem), kéri a pincér. A lányok betűzik neveiket. A poharakra kitörölhetetlenül rávési a fekete permanens: Agota, Kincso.
Hamarosan megkapják kávéjukat, leülnek egy üres asztalhoz, és folytatják jóízű csevegésüket fiúkról, iskoláról, tanárokról, szülőkről. Anyanyelvükön, székelyül.
Közben magam is rendelek, a kávéba – szokásommal ellentétben – nem teszek cukrot. Hogy jobban essen a kesergés a romániai magyar középiskolák romántanítási módszerének legdicsőbb példája felett.
Hozzászólások
2016. december 7.
szerda 08:21
bingo
152 hozzászólás
Gratulálok a cikkírónak! Fején találta a szöget. Benne van a szentgyörgyi, székely ember világa, a brassói, álcsillogó shoppingolás, az oktatás helyzete, a jelen és a jövő.

2016. december 7.
szerda 09:35
kukujza
588 hozzászólás
Mi sem nevetségesebb ebben a mai korcs világban, mint a sznob székely.

2016. december 7.
szerda 11:30
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Na ja marburg, ott ülnek üdvözült kis pofival és mindenki fölött levőknek képzelik magukat.Sokszor volt alkalmam elmenni és megfigyelni főleg nyáron őket a teraszon.Én elvből nem járok az ilyen helyekre de akarva akaratlanul is a terasz mellett elmenve levon az ember egypár következtetést.Na de mindegy, nem ez a lényeg.A lényeg az hogy ezek a tinédzser fruskák tényleg nem tudnak románul.
Meg amúgy az én ismeretségi körömben is vannak olyanok akik attól képzelik vagánynak és menőknek magukat mert hetente bemennek Brassóba vásárolni , bocsánat "shoppingolni" ( hogy oda ne rohanjak ) és a legdrágább üzletben flancolnak.Talmi, buta csillogás.
Ha már itt tartunk érdekes az is amikor az Új Negyedben lakó 5-kes 6-kos sulisok taxival mennek a Mikóba iskolába minden reggel.Csak annyi kellene hogy leereszkedjenek a parkon, hiszen ebben a városban nincs távolság.de nem, ők taxival mennek.
Kezdünk eltáposodni.De ez is a lényeg, hogy gyengékké,kényelmesekké tegyenek minket s ezáltal kontrolálhatóak legyünk.Ezt hozza az új világrend.

2016. december 7.
szerda 12:54
mirrmurrka
91 hozzászólás
Hát gyerekek, toleranciából elégtelen, leülhettek! Nagyon sajnálatos, hogy a Háromszék hasábjain oly ritkán megjelent jó írásnak, abszolút nem értettétek az üzenetét. Szövegértés: elégtelen, leülhettek! Vajon mindenki sznob, aki nyitott a világra, moziba megy, elfogyaszt egy jó kávét? Szabad ennyire általánosítani? Fel sem vetődik az, hogy ezek az emberek között vannak nem álintellektuálisak-kvázi nem sznobok, fel sem vetődik a lehetősége annak, hogy aki a zsírt nem szalonnával mártja ne legyen letáposozva, fel sem vetődik, hogy mindenki aki Brassóban vásárol a választék kedvéért menne oda, és nem kollekciót gyűjt? Tudom, hogy a székely közösség úgy tudott évszázadokig megmaradni, hogy zárt volt, nem volt helye egyéniségnek, különcködésnek, a "furcsákat"(akik a sablonból kilógtak) megbélyegezték, kigúnyolták. Az egyén elsősorban egy közösség részeként működött. Nos, ha ez volt a megtartó erő ezidáig, ez lesz a koporsónk is, mert saját közeli testvéreink bélyegzőkkel a testükön ülnek a Teinben, moziban vagy Starbucks-ban.

2016. december 7.
szerda 13:46
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Kismacska, te nem tudsz olvasni s pláné szöveget értelmezni.Én azokról beszélek akiket én ismerek és akiknek az a menő akik a brassai állomás melletti legdrágább flancos helyen veszik a melltartót és a boxert.És ettől vannak elszállva.Én ebbe most nem megyek bele mélyebben, de lehetne beszélni róla.
És mégegyszer kismacska ÉN AZOKRÓL BESZÉLEK AKIK A TEINBEN ÜLNEK.Tehát nem a moziban, nem a Bisztró kertben, hanem a TEINBEN.Mi ebben olyan nehéz?Ne mind magyarázz bele mindent anit nem mondtam-irtam.

2016. december 7.
szerda 16:50
freaky
289 hozzászólás
Mi van emberek, savanyu a szolo? Es mi van, ha angolul beszlet a ket lany? Helyes, legalabb ismernek egy nyelvet, ami a hasznukra valik, nem ugy mint az *****. Es titeket ki akadalyoz meg a shoppingolasban? Ha t a begyepesedett agyatok, az, a mindenutt jo de legjobb itthon butitasa.... Neha nem art kimozdulni, friss levegot szivni, latni valamit, nem csak a szappanoperakat!

2016. december 7.
szerda 17:12
belaba
1652 hozzászólás
Igen el kel fogagyuk a mai fiatalokat ok is a mienkek es nem tehetnek rola ha ebe a vilagba szuletek mi is ilyenek lenenk ha most lenenk fiatalok.Sajnos ez van

2016. december 7.
szerda 20:23
eseslevi
93 hozzászólás
Kedves Bélabá meg kedves Freaky, nem lehetne magyarul írni ? Vagy legalább az ékezeteket használni. Hamarabb megértenénk miről írtok.

2016. december 8.
csütörtök 09:20
freaky
289 hozzászólás
@eselevi: en magyarul gondolkodok, beszelek es irok! Ha te nem erted, az a te gondod.

2016-12-07: Közélet - Fekete Réka:

Sérült fiatalok napja

A szexualitás tabu téma a fogyatékkal élő gyermeket nevelő családokban, a szülők nem tudják, hogyan viszonyuljanak ehhez a kérdéshez, ezért legtöbb esetben a tiltásban merül ki ilyen irányú megnyilvánulásuk, és ennek nem mindig jó az eredménye – véli Makkai Péter, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője. Ehhez a kérdéskörhöz kívántak segítséget nyújtani a fogyatékkal élők világnapján, december 3-án tartott A szexualitás és a párkapcsolatok szerepe a fogyatékkal élők életében című konferencián. Ugyanaznap az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai kiállítótermében díjazták a hetedik alkalommal meghirdetett Outsider Art képzőművészeti pályázat legjobb alkotásait.
2016-12-07: Közélet - Iochom István:

Kihallgatták a védett tanút (Székelyföldi terrorvád)

Folytatódott hétfőn délután a terrorizmussal vádolt Beke István Attila és Szőcs Zoltán pere a bukaresti táblabíróságon. Először a védett tanút hallgatták ki, majd a védelem ügyvédjei a hanganyag ellen emeltek kifogásokat, és kérték a pirotechnikai vizsgálat újbóli elkészítését független szakértők által. Utolsó pontként tárgyalták a házi őrizet felülvizsgálatát, melyet a bíró indítványozott. A szűkszavú végzés alapján marad a hatósági felügyelet.