Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 24., csütörtök 02:21
Köszöntjük Bertalan nevű olvasóinkat!

A december közepétől újra pályázható intézkedések (Vidékfejlesztés)

2016. december 13., kedd, Gazdakör
Gazdaságok fejlesztésére is lehet pályázni
Gazdaságok fejlesztésére is lehet pályázni
Szakál Andrástól, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatójától kaptuk a hírt, hogy a vidékfejlesztési terv néhány intézkedésénél új pályázatot írnak ki decemberben. Egyes intézkedéseknél nem fogyott ugyanis az elvárás szerint az éves keret, ezért a minisztérium vezetősége az uniós pályázati pénzek átcsoportosítása mellett döntött, illetve más területen még egy kiírási időszakot kezdeményezett.

A gazdaságok korszerűsítése (4.1) intézkedésnél az átcsoportosítás folytán december 15. és február 28. között 150 millió euróra lehet pályázni. Az összeg egyformán oszlik meg a növénytermesztő, illetve állattenyésztő farmok korszerűsítése között (75–75 millió euró). Ez az új felosztás viszont nem kedvez a hegyvidéken gazdálkodó pályázóknak, akik eddig az éves keretből számukra elkülönített összegre pályáztak, így nem kerültek versenybe a nem hegyvidéken gazdálkodókkal. Jó hír viszont, hogy a hivatal honlapján (www.afir.info) már tanulmányozható új eligazító füzet szerint megmaradt a hegyvidéki pályázók azon előnye, hogy a támogatás mértéke 20 százalékkal nő, ha a gazdaság egészében hegyvidéki besorolású. December 15. és 2017. január 12-e között a minimális kötelező minőségi küszöb 60 pont, január 13. és február 12-e között 45, február 13. és 28. között pedig 25 pont.
A pályázat útján egy sor fejlesztés valósítható meg: farmépítés és -korszerűsítés, gabonatárolók építése, válogatósorok és csomagolók vásárlása, gazdasági utak építése és korszerűsítése, farmszintű termékfeldolgozást segítő és a feldolgozott termékek értékesítését szolgáló beruházások (pl. üzlethelyiség kialakítása a gazdaság kapujában, eladást segítő utánfutók vásárlása stb.), öntözési rendszerek építése, mezőgazdasági gépek és felszerelések, hűtőkocsik és állatszállító járművek vásárlása, gyümölcstermő cserjés ültetvények létrehozása. Az elnyert támogatás nem költhető épületvásárlásra, családi ház építésére, energiaültetvények telepítésére, terület-, gépkocsivásárlásra, használt mezőgazdasági gépek vásárlására. Ennél a kiírásnál önrész szükséges, és a teljes beruházás, gépvásárlás értékének fele (50 százaléka) pályázható meg. Viszont a pályázati támogatás 50 százaléknál többre növekedhet, egészen 90 százalékig (ekkor csak 10 százalék önrész szükséges), ha a pályázó és pályázat bizonyos feltételeknek megfelel: fiatal, 40 év alatti a pályázó, a gazdaságot nem több, mint öt éve létesítették, a pályázat több fejlesztési területet is magában foglal, illeszkedik egy nemzetközi energetikai programba (P. E. I.), általa környezetbarát, illetve ökogazdálkodási beruházás valósul meg (pl. állattenyésztő farmok külterjesítése, kihalás veszélyeztette állatfajok, fajták tenyésztése, genetikailag veszélyeztetett helyi növényfajták termesztése), valamint a gazdaság hátrányos hegyvidéki zónában található.
Az elbírálásnál pontok járnak, ha a növénytermesztő gazdaság mérete bizonyos SO-értékhatárok között mozog (11–15 pont), több pontot kap a zöldségtermesztő (14 pont), valamivel kevesebbet az olajos és fehérjedús fajokat termesztő (13 pont) és végül a gabonaféléket és burgonyát termesztő pályázó (11 pont). Pontok járnak akkor is, ha a termés több mint fele feldolgozásra kerül a gazdaságban, és még több, ha a termék csak egy köztes felvásárlón keresztül jut el a végleges fogyasztóig (pl. előszerződés köttetik egy panzióval). A termelői csoport vagy szövetkezet tagjának is jár pont, ha a feldolgozás és értékesítés a szakmai szervezet tagjain keresztül valósul meg. Termelői csoportok és szövetkezetek is pályázhatnak, ezen szakmai társulások az elbírálásnál 20 pontot kapnak. Pont jár a mezőgazdasági terület minőségi besorolása szerint is (a mellékletekben az ügynökség honlapján megtalálható minden község besorolása). Előnyben részesül a mezőgazdasági egyetemet (10 pont), a mezőgazdasági líceumot (8 pont), valamint azon szakiskolát végzett, akik egy 360 órás felkészítőn való részvételt igazoló diplomát tud felmutatni. Ugyancsak pont jár azon gazdálkodóknak, akik helyi (őshonos) növényfajtákat termesztenek.
Az állattenyésztő pályázatoknál pont gyűjthető a gazdaság mérete (11–15 pont) és az elsődlegesség elve alapján (húsmarha 15 pont, tejelőfarm 14 pont, sertéstenyészállat-tartás 13 pont, sertéshizlalda 12 pont, szárnyastelep 11 pont). Pontot ér, ha a termékek feldolgozásra kerülnek a gazdaságban, és közvetlenül értékesítik azokat, ha az állattenyésztésben érvényes községenkénti minőségi besorolás valamelyik csoportjába esnek. Pontot ér a szakmai végzettség, valamint az a gazdaság, ahol származási lappal rendelkező, tiszta fajtájú állatokat tenyésztenek.
December 16-ától újraindul a 16.4-es, Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére intézkedés, a pályázatokat február 28-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe, a keretösszeg 4 millió euró.
Az igazgató egy egészen új intézkedés elindításáról is tájékoztatott. A 6.5-ös, Kisgazdaságok sémája című intézkedésre december 16-ától lehet pályázni egészen 2017. május 15-ig. A keretösszeg 112,3 millió euró. Az új intézkedés ismertetésére a következő lapszámunkban visszatérünk.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most