VidékfejlesztésA december közepétől újra pályázható intézkedések

2016. december 13., kedd, Gazdakör
Szakál Andrástól, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatójától kaptuk a hírt, hogy a vidékfejlesztési terv néhány intézkedésénél új pályázatot írnak ki decemberben. Egyes intézkedéseknél nem fogyott ugyanis az elvárás szerint az éves keret, ezért a minisztérium vezetősége az uniós pályázati pénzek átcsoportosítása mellett döntött, illetve más területen még egy kiírási időszakot kezdeményezett.
  • Gazdaságok fejlesztésére is lehet pályázni
    Gazdaságok fejlesztésére is lehet pályázni

A gazdaságok korszerűsítése (4.1) intézkedésnél az átcsoportosítás folytán december 15. és február 28. között 150 millió euróra lehet pályázni. Az összeg egyformán oszlik meg a növénytermesztő, illetve állattenyésztő farmok korszerűsítése között (75–75 millió euró). Ez az új felosztás viszont nem kedvez a hegyvidéken gazdálkodó pályázóknak, akik eddig az éves keretből számukra elkülönített összegre pályáztak, így nem kerültek versenybe a nem hegyvidéken gazdálkodókkal. Jó hír viszont, hogy a hivatal honlapján (www.afir.info) már tanulmányozható új eligazító füzet szerint megmaradt a hegyvidéki pályázók azon előnye, hogy a támogatás mértéke 20 százalékkal nő, ha a gazdaság egészében hegyvidéki besorolású. December 15. és 2017. január 12-e között a minimális kötelező minőségi küszöb 60 pont, január 13. és február 12-e között 45, február 13. és 28. között pedig 25 pont.
A pályázat útján egy sor fejlesztés valósítható meg: farmépítés és -korszerűsítés, gabonatárolók építése, válogatósorok és csomagolók vásárlása, gazdasági utak építése és korszerűsítése, farmszintű termékfeldolgozást segítő és a feldolgozott termékek értékesítését szolgáló beruházások (pl. üzlethelyiség kialakítása a gazdaság kapujában, eladást segítő utánfutók vásárlása stb.), öntözési rendszerek építése, mezőgazdasági gépek és felszerelések, hűtőkocsik és állatszállító járművek vásárlása, gyümölcstermő cserjés ültetvények létrehozása. Az elnyert támogatás nem költhető épületvásárlásra, családi ház építésére, energiaültetvények telepítésére, terület-, gépkocsivásárlásra, használt mezőgazdasági gépek vásárlására. Ennél a kiírásnál önrész szükséges, és a teljes beruházás, gépvásárlás értékének fele (50 százaléka) pályázható meg. Viszont a pályázati támogatás 50 százaléknál többre növekedhet, egészen 90 százalékig (ekkor csak 10 százalék önrész szükséges), ha a pályázó és pályázat bizonyos feltételeknek megfelel: fiatal, 40 év alatti a pályázó, a gazdaságot nem több, mint öt éve létesítették, a pályázat több fejlesztési területet is magában foglal, illeszkedik egy nemzetközi energetikai programba (P. E. I.), általa környezetbarát, illetve ökogazdálkodási beruházás valósul meg (pl. állattenyésztő farmok külterjesítése, kihalás veszélyeztette állatfajok, fajták tenyésztése, genetikailag veszélyeztetett helyi növényfajták termesztése), valamint a gazdaság hátrányos hegyvidéki zónában található.
Az elbírálásnál pontok járnak, ha a növénytermesztő gazdaság mérete bizonyos SO-értékhatárok között mozog (11–15 pont), több pontot kap a zöldségtermesztő (14 pont), valamivel kevesebbet az olajos és fehérjedús fajokat termesztő (13 pont) és végül a gabonaféléket és burgonyát termesztő pályázó (11 pont). Pontok járnak akkor is, ha a termés több mint fele feldolgozásra kerül a gazdaságban, és még több, ha a termék csak egy köztes felvásárlón keresztül jut el a végleges fogyasztóig (pl. előszerződés köttetik egy panzióval). A termelői csoport vagy szövetkezet tagjának is jár pont, ha a feldolgozás és értékesítés a szakmai szervezet tagjain keresztül valósul meg. Termelői csoportok és szövetkezetek is pályázhatnak, ezen szakmai társulások az elbírálásnál 20 pontot kapnak. Pont jár a mezőgazdasági terület minőségi besorolása szerint is (a mellékletekben az ügynökség honlapján megtalálható minden község besorolása). Előnyben részesül a mezőgazdasági egyetemet (10 pont), a mezőgazdasági líceumot (8 pont), valamint azon szakiskolát végzett, akik egy 360 órás felkészítőn való részvételt igazoló diplomát tud felmutatni. Ugyancsak pont jár azon gazdálkodóknak, akik helyi (őshonos) növényfajtákat termesztenek.
Az állattenyésztő pályázatoknál pont gyűjthető a gazdaság mérete (11–15 pont) és az elsődlegesség elve alapján (húsmarha 15 pont, tejelőfarm 14 pont, sertéstenyészállat-tartás 13 pont, sertéshizlalda 12 pont, szárnyastelep 11 pont). Pontot ér, ha a termékek feldolgozásra kerülnek a gazdaságban, és közvetlenül értékesítik azokat, ha az állattenyésztésben érvényes községenkénti minőségi besorolás valamelyik csoportjába esnek. Pontot ér a szakmai végzettség, valamint az a gazdaság, ahol származási lappal rendelkező, tiszta fajtájú állatokat tenyésztenek.
December 16-ától újraindul a 16.4-es, Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére intézkedés, a pályázatokat február 28-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe, a keretösszeg 4 millió euró.
Az igazgató egy egészen új intézkedés elindításáról is tájékoztatott. A 6.5-ös, Kisgazdaságok sémája című intézkedésre december 16-ától lehet pályázni egészen 2017. május 15-ig. A keretösszeg 112,3 millió euró. Az új intézkedés ismertetésére a következő lapszámunkban visszatérünk.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 392
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-12-13: Élő múlt - Fekete Réka:

Bukovinától Tolnáig (Hadikfalvi székelyek)

„Elmondták, hogy egy hét vagy kettő, és ki kell menni Bukovinából. Apámék csináltak ládákat deszkából, és abba pakoltak. Jószágot nem volt szabad hozni, csak az ágyneműt és a felvevő ruhát. A ládákat kivitték tehervagonokba, mi személyvonatokkal jöttünk, az emberek külön, az asszonyok a gyermekekkel megint külön.” Benkő Márton akkor tizenkét esztendős volt, de azoknak a napoknak minden pillanatára emlékszik. Hetvenöt esztendővel ezelőtt hagyta el a kilencgyermekes család a bukovinai Hadikfalvát, néhány hét alatt velük együtt több mint tizenháromezer bukovinai székelyt telepített le a magyar kormány a frissen visszafoglalt Bácskába. Alig telt el három esztendő, és a székelyeknek menekülniük kellett a visszatérő szerbek elől. A telet legtöbben Zalában töltötték, 1945 márciusában a gelencei származású Bodor György kormánybiztos szervezte meg újabb letelepedésüket Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében. Szenvedéseik egy apró morzsáját Benkő Márton és felesége nemrég teveli otthonukban mesélték el.
2016-12-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alkalmazna az agrártárca

A mezőgazdasági minisztérium ötven új munkahelyet létesít a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség keretében. Már elkészült a szükséges határozattervezet, amelyet az intézmény honlapján bocsátottak nyilvános közvitára.