Füstbe ment terv

2016. december 13., kedd, Gazdakör
A gazdabravúr nem sikerült, füstbe ment a terv. A háromszéki mezőgazdászoknak a következő négy évben sem lesz képviselőjük a román parlamentben. Pedig nagy volt a mozgósítás, egy RMDSZ-jelölt (másokról ne is beszéljünk) sem fordított annyi energiát a falun, mezőgazdaságból élők gondjainak megismerésére, a megoldások keresésére, mint a gazdák jelöltje. Elmondható, igazi kampányt senki nem folytatott, mindenki bízott abban, a munkát elvégzi a képviselőházi lista negyedik helyezettje. A munkát elvégezte, az eredmény kézzelfogható – nem csökkent tovább a magyar szavazatok száma –, a szövetségnek nem két, hanem három és szinte fél képviselőjelöltje győzedelmeskedhetett a megyében.

Mindez sovány vigasz a gazdák számára, még mindig nem látják, ki képviseli majd az agráriumot a parlamentben. A jelöltek célkitűzéseit alapul véve: senki. De lényegében mit kell tennie egy képviselőnek? A legtöbben azt várják tőle, ahogy a szenátortól is, hogy „intézkedjen”, személyre, érdekkörre szóló gondokat oldjon meg. Mindegy, hogyan, keresse meg, használja a törvénykezés, a politikai szokásjog kiskapuit. Ez a felfogás azonban téves. A parlamentben törvényhozás zajlik, ez kell hogy legyen a mandátumot nyertek legfőbb teendője (mint ahogyan ez volt eddig a Márton Árpád képviselőé, akit épp azért szólnak meg sokan, mert nem a kiskapukat nyitogatta, inkább a törvényalkotásnak szentelte idejét és erejét…). Úgy kell törvényt alkotniuk, hogy abban benne legyen a szavazópolgárok igénye, javaslata, érdeke.
Ezt tervezte a parlamentben tenni Könczei Csaba, a gazdák képviselőjelöltje. A törvények által rendet tenni a vad- vagy haszonállatok okozta károk, a kártérítés ügyében, egyszerűsíteni a bonyolult bürokráciát a mezőgazdaságban – a pályázatoknál is –, tervezhetővé tenni a termelést és a többi és a többi. Egyszóval: gazdabaráttá, átláthatóvá, érthetővé tenni az agrártörvénykezést, így adva biztonságot szereplőinek. Ez nem jött össze (hacsak más fel nem vállalja programját), mert Könczei a negyedik helyről nem jutott be a parlamentbe.
Volt egy B terv is. Ha nem lesz képviselő, mindenképpen helyet adnak neki a felső adminisztrációban, államtitkári feladatkörrel bízzák meg. Ez is hasznos lenne a háromszéki gazdáknak, de a nagy kérdés: kormánytényező lesz-e az RMDSZ, kérhet-e államtitkári tisztséget a mezőgazdasági minisztériumban?
Egyelőre még csak homályos választ sem adhatunk, a győztes szociáldemokraták máris kimondták, ők a Liberálisok és Demokraták Szövetségével együtt szeretnék kormányozni az országot. Ha így lesz, Daniel Constantin újból agárminiszter lehet, és annyi (vagy még több) be nem tartott ígéretet tehet, mint korábbi mandátumában.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-12-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alkalmazna az agrártárca

A mezőgazdasági minisztérium ötven új munkahelyet létesít a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség keretében. Már elkészült a szükséges határozattervezet, amelyet az intézmény honlapján bocsátottak nyilvános közvitára.
2016-12-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

A támogatások értéke

Sok gazda panaszkodik, pénz érkezett a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA), de nem tudják, mire. Ehhez nyújtunk segítséget: az ügynökség adatai alapján közöljük a 2016-ra megszabott területalapú támogatások értékét. Megjegyezzük, a gazdák nem mindegyik támogatásfajtát kapják meg, a kifizetések a kultúrákhoz, a parcellák besorolásához, más tényezőkhöz kapcsolódnak, alább azokat mutatjuk be, amelyeket a háromszéki gazdák is igényelhettek.