Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. április 30., vasárnap 04:22
Köszöntjük Katalin, Kitti nevű olvasóinkat!

Füstbe ment terv

2016. december 13., kedd, Gazdakör
A gazdabravúr nem sikerült, füstbe ment a terv. A háromszéki mezőgazdászoknak a következő négy évben sem lesz képviselőjük a román parlamentben. Pedig nagy volt a mozgósítás, egy RMDSZ-jelölt (másokról ne is beszéljünk) sem fordított annyi energiát a falun, mezőgazdaságból élők gondjainak megismerésére, a megoldások keresésére, mint a gazdák jelöltje. Elmondható, igazi kampányt senki nem folytatott, mindenki bízott abban, a munkát elvégzi a képviselőházi lista negyedik helyezettje. A munkát elvégezte, az eredmény kézzelfogható – nem csökkent tovább a magyar szavazatok száma –, a szövetségnek nem két, hanem három és szinte fél képviselőjelöltje győzedelmeskedhetett a megyében.

Mindez sovány vigasz a gazdák számára, még mindig nem látják, ki képviseli majd az agráriumot a parlamentben. A jelöltek célkitűzéseit alapul véve: senki. De lényegében mit kell tennie egy képviselőnek? A legtöbben azt várják tőle, ahogy a szenátortól is, hogy „intézkedjen”, személyre, érdekkörre szóló gondokat oldjon meg. Mindegy, hogyan, keresse meg, használja a törvénykezés, a politikai szokásjog kiskapuit. Ez a felfogás azonban téves. A parlamentben törvényhozás zajlik, ez kell hogy legyen a mandátumot nyertek legfőbb teendője (mint ahogyan ez volt eddig a Márton Árpád képviselőé, akit épp azért szólnak meg sokan, mert nem a kiskapukat nyitogatta, inkább a törvényalkotásnak szentelte idejét és erejét…). Úgy kell törvényt alkotniuk, hogy abban benne legyen a szavazópolgárok igénye, javaslata, érdeke.
Ezt tervezte a parlamentben tenni Könczei Csaba, a gazdák képviselőjelöltje. A törvények által rendet tenni a vad- vagy haszonállatok okozta károk, a kártérítés ügyében, egyszerűsíteni a bonyolult bürokráciát a mezőgazdaságban – a pályázatoknál is –, tervezhetővé tenni a termelést és a többi és a többi. Egyszóval: gazdabaráttá, átláthatóvá, érthetővé tenni az agrártörvénykezést, így adva biztonságot szereplőinek. Ez nem jött össze (hacsak más fel nem vállalja programját), mert Könczei a negyedik helyről nem jutott be a parlamentbe.
Volt egy B terv is. Ha nem lesz képviselő, mindenképpen helyet adnak neki a felső adminisztrációban, államtitkári feladatkörrel bízzák meg. Ez is hasznos lenne a háromszéki gazdáknak, de a nagy kérdés: kormánytényező lesz-e az RMDSZ, kérhet-e államtitkári tisztséget a mezőgazdasági minisztériumban?
Egyelőre még csak homályos választ sem adhatunk, a győztes szociáldemokraták máris kimondták, ők a Liberálisok és Demokraták Szövetségével együtt szeretnék kormányozni az országot. Ha így lesz, Daniel Constantin újból agárminiszter lehet, és annyi (vagy még több) be nem tartott ígéretet tehet, mint korábbi mandátumában.
2016. december 13.
kedd 09:16
feriba
562 hozzászólás
azt akire szükség van, s valamirevaló - azt minden listán 4-5 helyre teszik. én remélem nagyobb sikere lesz ha Márton Árpi kitüri jól fehér gallérját s a parlamentben elszavallja a Talpra magyart. Hátha neki legalább még a románok felállnak. Mert magyart, kötve hiszem.

2016. december 13.
kedd 16:41
freaky
236 hozzászólás
Jajj a kedves komediasunk aztan nagy munkaero! kar ne juttatni ot a parlamentbe!

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most