A támogatások értéke

2016. december 13., kedd, Gazdakör
Sok gazda panaszkodik, pénz érkezett a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA), de nem tudják, mire. Ehhez nyújtunk segítséget: az ügynökség adatai alapján közöljük a 2016-ra megszabott területalapú támogatások értékét. Megjegyezzük, a gazdák nem mindegyik támogatásfajtát kapják meg, a kifizetések a kultúrákhoz, a parcellák besorolásához, más tényezőkhöz kapcsolódnak, alább azokat mutatjuk be, amelyeket a háromszéki gazdák is igényelhettek.
Egységes területalapú támogatásként (SAPS) 96,8 eurót kapnak hektáronként a gazdák. A visszaosztott kifizetés értéke 1–5 hektár között 5 euró, 30 hektárig 48,85 euró. A környezet- és klímabarát gazdálkodás (zöldítés) támogatása 57,37 euró hektáronként. A fiatal gazdák kifizetése 22,87 euró hektáronként.
A 13.1-es intézkedés (hegyvidéki kiegészítés) szerinti támogatás 86 euró hektáronként, a 13.1-es intézkedés (jelentős természeti megszorításokkal szembesülő területek) esetében a támogatás 54 euró hektáronként, a 13.3-as intézkedés (specifikus megszorításokkal sújtott területek) juttatása 70 euró hektáronként. A 10-es intézkedés (agrárkörnyezet és klíma) 4. csomagjának (zöld kultúrák) kifizetése 128 euró hektáronként, a 3. csomagé (a harismadár élőhelyei) 261 euró hektáronként kézi művelés esetén, 182 euró könnyű gépekkel végzett gépesítés esetén, az 1. csomag (magas értékű gyepek) kifizetése 93 euró hektáronként, a 2. csomagé (hagyományos mezőgazdasági eljárások) 100 euró/ha kézi művelés esetén, 21 euró/hektár könnyű gépesítés esetén. A 8. csomag értelmében a kiveszőfélben  levő helyi fajok tenyésztését is támogatják. Juhok esetében az érték 87 euró számosállatként (UVM), kecskéknél 40 euró, lovaknál, szarvasmarháknál és bivalyoknál 200 euró, sertéseknél 175 euró.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2016-12-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Füstbe ment terv

A gazdabravúr nem sikerült, füstbe ment a terv. A háromszéki mezőgazdászoknak a következő négy évben sem lesz képviselőjük a román parlamentben. Pedig nagy volt a mozgósítás, egy RMDSZ-jelölt (másokról ne is beszéljünk) sem fordított annyi energiát a falun, mezőgazdaságból élők gondjainak megismerésére, a megoldások keresésére, mint a gazdák jelöltje. Elmondható, igazi kampányt senki nem folytatott, mindenki bízott abban, a munkát elvégzi a képviselőházi lista negyedik helyezettje. A munkát elvégezte, az eredmény kézzelfogható – nem csökkent tovább a magyar szavazatok száma –, a szövetségnek nem két, hanem három és szinte fél képviselőjelöltje győzedelmeskedhetett a megyében.
2016-12-13: Belföld - :

A siker hármas oka és a folytatás (Magyar elemzők a választásról)

Erdélyi magyar elemzők szerint a magyar pártok összefogása, az Orbán-kormány népszerűségátvitele és a román hatalomnak az utóbbi időben történt barátságtalan megnyilvánulásai állnak annak a hátterében, hogy az RMDSZ színeiben indult magyar összefogás listája a magyarok romániai számarányának megfelelő támogatottságot szerzett a parlamenti választásokon.