Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 19:48
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Mi (nem) lesz itt két év múlva?!

2016. december 13., kedd, Jegyzetek
Figyelemfelkeltő felvetésekkel állt elő Ioan Lăcătușu, a Románok Kovászna, Hargita és Maros Megyei Civil Fórumának vezetőségi tagja az ország nemzeti ünnepe alkalmából a Román Akadémia által szervezett tudományos ülésszakon. A Kovászna és Hargita megyei románok gondjai – a román társadalom prioritása címmel tartott előadást. Saját beszámolója szerint kifejtette, hogy Románia igen magas szinten biztosítja az összes nemzeti kisebbségi közösség számára identitása megőrzésének jogát.

Emellett – a térség nemzetiségi összetételéből adódóan – 1989 óta Kovászna, Hargita és részben Maros megyében a helyi közigazgatás az etnikai alapon szervezett magyar pártok kezében van. Ilyen körülmények között azok, akiknek támogatásra van szükségük saját identitásuk megőrzéséért, nem a magyarok, hanem a románok – állítja Lăcătușu, hozzátéve, szociológiai felmérések mutatják, hogy az övezetben élő románoknak nincsenek törvényes lehetőségeik és önerőből megfelelő eszközeik, hogy ellensúlyozzák a decentralizáció negatív hatását, amelyet a magyar szervezetek állandó uralma jelent.
Lăcătușu ugyanakkor az akadémia támogatását kérte a délkelet-erdélyi (Székelyföld kifejezést egyáltalán nem használt) románok gondjainak, történelmének, néprajzának kutatásához. Kérésének nyomatékosítására hozzátette, a Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt Székelyudvarhelyen nemrég megjelent egy háromkötetes, 2200 oldalas kiadvány Székelyföld története címmel, amely kizárólag magyar szempontból tárgyalja a kérdést, kihagyva vagy minimálisra csökkentve a román népesség jelenlétét és megmaradását ebben az „áldott övezetben, Románia szívében”.
A szónok kifejtette azt is: Kovászna, Hargita és részben Maros megyében a románok gondjai nemcsak az ott élő románoké, hanem az egész országé. Lăcătușu reményét fejezte ki, hogy a kérdéskör megoldását a román társadalom prioritásként kezeli, és két év múlva, „amikor a nagy egyesülés centenáriumát ünnepeljük”, a felvetett gondok zömére megtalálják a megfelelő megoldást, és „Románia a szívében levő nemzetiségi enklávék nélküli egységes államként fog megjelenni, mert ha az ország szíve beteg, az egész ország beteg lesz”.
Lăcătușu hozta a formáját, sőt, hatványozottan. Ismerjük vesszőparipáját, a székelyföldi románok magyarok általi elnyomásának szajkózását, de most igen elvetette a sulykot. Miattunk beteg ez az ország? A betegségben szenvedőt meg kell gyógyítani, ugyebár. Tőlünk, magyaroktól kell kigyógyítani, megszabadítani Romániát?! Az enkláve valamilyen sajátosság okán a környező területtől elütő térséget jelent. Esetünkben a legfőbb sajátosságot a magyarok többsége jelenti. Ezt akarja eltüntetni Lăcătușu? Minket akar eltüntetni? Ráadásul két éven belül! Hát ehhez nekünk is lesz egy-két szavunk!
Hozzászólások
2016. december 13.
kedd 01:03
favirag
607 hozzászólás
Lacatusu elvtars,kezdje el keresni a szivorvost, de ne itt a kornyeken,hanem a fovarosban es kezeltesse magat,mert Szekelyfold volt es lesz!!! Akar a szivbajba bele is lehet halni.

2016. december 13.
kedd 10:09
tihi
1775 hozzászólás
Lakatos János elvtárs gondolatait még akkor tette papírra,amikor is habzott szájjal utasította,hogy a magyarok ré*****ánya a politikai hadműveletekben meg kell legyen kötelezően a 7 százalék.Mint magasszintű kommunista vezér a megyénkben nagyon is magyarbarát volt akkor.Befogadtuk a Moldvából érkezett senkit,embert és magas beosztású pártproagandistát csináltunk belőle,most meg szembeköp,meggyaláz és ítélkezik felettünk,mint a hőskorban!!!Mi megtiszteltük akkor is és most is,mert ha nem így lenne,akkor rég nem itt élne és irogatna össze-vissza plagizált gondolatokat!!!Hol vannak a valódi történészeink???Hol vannak magyar politikusaink???Hol vannak a mellveregető újságíróink???Nincs senki aki megválaszolhatná Lakatos igazságtalanságait,rémálmait és hazugságait??Engedjük,hogy Székelyföldünk ilyen termést hozzon???Elnyomásról beszél,amikor ő nyomta el és ma is nyomogatja aljas,megalapozatlan hazugságaival,nacionalizmusával és soviniszta gondolataival a Székelyföld nemes népét,akik nem idetelepültek mint Lakatos elvtárs,hanem évszázadok óta itt élnek-halnak.Hol vannak Lakatos elvtárs nagyszüleinek és szüleinek a sírja????Hol van a szülőháza????Mutassa meg a felmenői és a saját maga keresztlevelét!!!!a DNA,hogy nem csap le rá,merthogy azzal is foglalkozik,hogy ki,mikor,hol és miért plagizál!!!!Irott és kimondott tákolmányai nagy része plágium csokrok,melyek nem valóság hűek,nemzetet sértő,népet meggyalázó gondolatok.A kommunista kor nagy magyarbarát pártaktivista hőse,ma igazolja be,hogy akkor csak a funkcióért és az anyagi jólétéért színészkedett,akkor is hazudott és félrevezetett,ma is azt teszi.Micsoda karakter,micsoda személyiség...és még tudományosnak nevezi tevékenységét a megalapozottság hiányában is.

2016. december 13.
kedd 10:29
janoska44
1631 hozzászólás
Minden duhomet ki tarom ,ez a szegyentelen ,rohadt az elmult korszaknak a szegyen foltya Ioan Lacatusu meg ki mer jonni az oshonos szekelyfoldi magyarsag ele ,meg o mer ennyi hazugsagot valotlansagot mondani,soha az eletben nem felejtem ,az utolso agusztus 23-an a tribun a kormany hivatal elott volt , bele vorosodve uvoltotte az elnyomo gepezet iranti huseget ,eltette az elnyomo gepezet politikajat,mivel a szelen voltam mergembe a szajaba koptem mivel mas iranyba volt fordulva ,es most ebben a rendszerben a rohadt vasgardistanak,xenofobnak ,fel analfabetanak meg van szava,ennyi eszuk van a jo erzesu romanoknak hogy meg meg engedik egy ilyen idiota,hazugnak hogy kepviselye az ok erdekuket hazugsagok aron,hat hol van a jozan eszuk.

2016. december 13.
kedd 11:29
Bence
539 hozzászólás
Hát Lakatos úr, az ember jobban teszi, ha ápolja és vigyáz a szívére! Úgyhogy vigyázzon csak a magyarokra nagy jóindulattal, nehogy nélkülük tényleg "be"haljon ez az ország.

2016. december 13.
kedd 12:55
tihi
1775 hozzászólás
@jutlandi : elsődlegesen egy primitiv,müveletlen és beteg ember benyomását kelti amit írsz... identitás és elmezavarodban nem tudod mit beszélsz....semmi különbség nincs közted és Lakatos elvtárs között...érthető,hogy ilyen formában véded!Na meg,véleményem valakiről nem jogosít fel téged arra,hogy ismeretlenül is rágalmazz embereket... azok az emberek dögölnek meg,mint amilyen te vagy...az ember meghal,az állat megdöglik!Nincs helyed ezen a forumon,mert embereket sértegetsz alaptalanú és ismeretlenűll.Ezzel befejeztem a veled való párbeszédet örökre,mert gondolataid véleményeznek...nem egy kategória vagyunk!

2016. december 13.
kedd 13:35
janoska44
1631 hozzászólás
En meg csak annyit jutlandnak,Uram bocsasd meg nem tudja mit beszel,a gyenge elme betegseg nagy baj.


2016. december 13.
kedd 13:56
szalamandra
115 hozzászólás
Igy a cikket olvasva az én fejemben is megfordult,hogy Lacatusu úrnak orvosra van szüksége de én szpeciel elmeorvosra gondoltam.

2016. december 13.
kedd 14:23
kukujza
588 hozzászólás
@jutlandi , bármit mondhatsz tihire, de hogy nem művelten válaszol mindenkinek, azt nem, ezért a te pocskondírozó szöveged nem illeti meg. Még ha pártkatona vagy, akkor sem.

2016. december 13.
kedd 18:21
Ferencz
13769 hozzászólás
Nos, Settembrini, mit szólsz a fajtádhoz? mi vagyunk azok, akik lehetetlenné tesszük az együttélést?

2016. december 14.
szerda 13:06
Ferencz
13769 hozzászólás
„Románia a szívében levő nemzetiségi enklávék nélküli egységes államként fog megjelenni,..." Aljas ember, Settembrini, nyomatékosan megkérlek, elemezd Lácatusu elvtárs idézett kijelentését! Szerintem a kijelentés egyenesen felhívás egy uniós tagállam államalkotó nemzeti közösségének a kiirtására. Remélem a győzelem mámorából ez a fenyegetés hamar kijózanítja a frissen parlamentbe bejuttatott udémérét is, és első hőstette ennek az alaknak a törvény kezére való juttatása lesz. Hágában!!!! Téged Settembrini megkérlek mellőzd az ilyenkor szokásos frázisaidat a mindkét oldali szélsőségekről, komoly érvelést várnék el tőled ennek a baromállat Lacatusunak akár az elítélésében, akár a felmentésében. A saját véleményedre vagyok kíváncsi, nem törvények citálására, nem a szokásos köntörfalazásaidra, stb. Ha egyenes leszel, meglásd jól fog esni elsősorban neked, és tiszta vizet öntesz a pohárba végre magadat illetően is. Igaz, ezt párszor már megtetted, de hátha változott az álláspontod....

2016-12-13: Közélet - Iochom István:

Tudományos diákkörök erdélyi konferenciája

A hónap elején tizenötödik alkalommal került sor a tudományos diákkörök erdélyi konferenciájára, ismertebb nevén a Tudekre. A rangos rendezvényt idén Kézdivásárhelyen tartották a Nagy Mózes Elméleti Líceum szervezésében.
2016-12-13: Közélet - Váry O. Péter:

Változatlan adók, észszerűbb övezetek (Sepsiszentgyörgy)

A jövő évi helyi adók és illetékek megállapításáról döntött tegnap Sepsiszentgyörgy önkormányzata, előbb azonban a város belterületeinek övezetekbe való besorolásán módosítottak. A tanácsülésre előkészített változaton a testület néhány apróbb módosítást hajtott végre, valamint az elkövetkezőkre pár javaslatot is megfogalmaztak a képviselők.