Levél megválasztott honatyáinkhoz

2016. december 14., szerda, Jegyzet
Tisztelt megválasztott képviselőink!
Sok más polgártársammal együtt én is az RMDSZ listájára szavaztam. A jó eredmények köteleznek is. Elvárjuk, hogy ténylegesen érezzük az érdekképviseletet. Jó lenne, ha pezsgőbontás közben, és főleg azután, elgondolkoznának azon is, hogyan is lehetett ezt az eredményt elérni, és főleg, hogy mekkora is ez az eredmény.

Ha megvizsgáljuk az RMDSZ-re leadott szavazatok számának alakulását a parlamenti választásokon, nem sok dicsekvésre van okunk. Az eredmény nem tekinthető áttörésnek, csupán a trend fordult meg. Szerencsére az előrejelzés nem igazolódott be. Még mielőtt kényelmesen hátradőlnének, érdemes megvizsgálni, lehetőleg öntömjénezés nélkül, hogy mi vezetett ide. Ezzel kapcsolatosan lenne egypár észrevételem.
A szavazatokat az RMDSZ az MPP-vel együtt kapta, az EMNP-t a Fidesznek sikerült meggyőznie, hogy ne indítson jelölteket, így csak a mozgósításra kellett összpontosítani, versenytársak nélkül. A választók pedig díjazták a magyar–magyar összefeszülés hiányát. Lehet, hogy megfelelő kompromisszumkészséggel az EMNP-vel is kiegyezve, tovább lehetett volna növelni a szavazatok számát. Lett volna honnan! Próbálják elfogadni, hogy mások is vannak, akik ugyanazt akarják, de más módon. Hatékonyabb a tárgyalás, mint az egymás elleni harc.
A Fidesz felismerte, hogy a másik két pártnak nincs jelentős társadalmi támogatottsága, miközben az RMDSZ-re is egyre kevesebben szavaznak (a kezdeti közel egymillióról 400 ezer alá csökkent a támogatottsága), de a jószomszédi kapcsolatokban egy erős magyar parlamenti képviselet sokat segítene. Ezért teljes mellszélességgel beszállt a kampányba, felhasználva Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségét, a rendelkezésére álló elektronikus médiát, elfelejtve az RMDSZ Fidesz-fóbiáját, hogy milyen gyorsan igyekezett annak idején az MSZP ideiglenes győzelméhez is gratulálni, vagy Medgyessyvel, Năstaséval, Göncz Árpáddal együtt koccintani december elsején Budapesten. Ennél több segítséget nem tudnék elképzelni. Remélem, a választások lejártával a kapcsolatok tovább erősödnek, mindkét fél és főleg a mi javunkra. Nem mindegy nekünk sem, hogy milyen a két ország közötti kapcsolat. Jó lenne a híd szerepét ténylegesen is betölteni.
A román államgépezet is jelentősen besegített a magyarellenes hisztériáival, amit meg lehetett lovagolni, csak a magasra emelt labdát kellett leütni. Egyből hitelessé vált az Erdély-központúság. A szavazatok több mint 90 százaléka onnan jött. Ha a képviseletet szó szerint vesszük, ez kötelességük is. Tovább már nem lehet sunnyogni és arra hivatkozni, hogy most éppen nem időszerű. Tessék időszerűvé tenni, felvenni a kapcsolatot azokkal a román szervezetekkel is, amelyeknek elegük lett Romániából, és igen, az EMNP-vel is. Egyedül úgy sem lehetne eredményt elérni. Erdély is eléggé bepirosodott, ezt ki is lehet használni. A többségi pártban is elég sok erdélyi lesz.
A megújulást bizonyítandó a lista átrendezése – hogy a vásárhelyi, opportunistának tartott öregek lekerültek róla – sokunkban bizakodást keltett. Legyen ez egy kezdet, hogy eljuthassunk oda, hogy a következő választásnál egy ténylegesen megújult szövetségnek ne kelljen könyörögnie a választóknak, ne kelljen külső segítséghez fordulnia. Észrevehető, hogy a megyei RMDSZ-vezetés közelebb áll a választóihoz, kevésbé megy szembe a választó akaratával, mint az országos vezetés. A szavazatok majdnem fele-fele arányban oszlanak meg Székelyföld és a többi erdélyi megye között.
A választási kampányban felerősödött az érdekképviselet. Biztosan ez is sok szavazatot hozott. Jó lenne ezt folytatni, és olyan tevékenységekben és rendezvényeken is részt venni, amelyek ötlete nem az RMDSZ-től származik, és nem a szövetség szervezi. Miért nem lehetne azt az autonómiatervezetet is együtt az EMNP-vel vállalni? Az intézményeink, vezetőink elleni támadásokat nem csak kelletlenül, félig-meddig szóvá tenni, állandóan a másik fél érzékenységére gondolni? Ha az RMDSZ minden magyar érdekképviselőjének tekinti magát, tegyen róla, hogy a választói is annak tekintsék. Igen, a kézdivásárhelyi „terroristákra” gondolok, akiknek meghurcoltatását nagyon sokan aránytalannak tartjuk, és ugyanakkor nagyon magukra hagyottaknak is.
Természetesen lehet folytatni az elvárásokat, én csak egy vagyok a több mint 430 ezer választóból.
Szakács Béla, Sepsiszentgyörgy
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-12-14: Közélet - Hecser László:

Turisztikai helyett mezőgazdasági?

Barót tanácsának november végi rendkívüli ülésén csak egy napirendi pont szerepelt két parcella parkosításáról, ám annak megtárgyalását követően Dimény László néppárti képviselő szóba hozta a Baróti Szabó Dávid Középiskola vezetőtanácsában elhangzottakat: turisztikai szak helyett talán jobb lenne mezőgazdasági szakoktatásba kezdeni.
 
2016-12-14: Közélet - :

Forgalmi bűncselekmények

A rendőrök elkaptak egy 33 éves hidvégi férfit, amint jogosítvány nélkül vezetett. Az is kiderült, a gépkocsi nincs forgalomba bejegyezve, ráadásul hamis rendszámtáblával volt ellátva. Három bűncselekményért nyitottak vizsgálati iratcsomót.