Bűnözői kormányunk lesz?

2016. december 16., péntek, Jegyzet
Kuti János
A szociáldemokraták elsöprő győzelmét és kedvenc liberálisainak katasztrofális leszerepelését látva Iohannis elnökünk úgy elfehéredett, mint Obama, mikor megtudta, hogy nem Clintonné, hanem Donald Trump lesz az elnök. Ez már ilyen: politikus tervez, választó végez.

Romániát ismét vörösiszap-katasztrófa zagya öntötte el, és csak a közepén található némi halványsárga liberális tér, valamint egy nagyobbacska RMDSZ-es zöld sziget, s a szatmári végeken egy kis zöld félsziget. Sokan búsulhatnak azért is, mert a szélsőséges nacionalista párt nem jutott be a parlamentbe, így hivatásos feljelentőnk, Dan Tanasă sem, bár ő áldásos tevékenységét ezután is folytatni tudja. Szerencse, hogy elég hazafias érzelmű román nacionalista rejtőzködik a bejutott román pártokban, akik majd, ha kell, életüket és vérüket ajánlják a hon megvédésért, és rekedtre beszélik magukat a kívül rekedt soviniszták érveit hangoztatva, hogy a magyarok állandóan külföldre akarják csempészni Erdélyt. És szerencsére ott lesz a volt hajóskapitány és elnök Băsescu, akinek vigyora, kacaja és bohóckodása már nagyon hiányozhatott az ország egyszerű polgárainak. Ő is tudja pótolni az elkeseredett honvédőket, és máris nagyra törő tervei vannak a Dnyesztertől a Tiszáig. Azt mondják, ezért az eredményért főleg a fiatalok hibásak, mert nem mentek el szavazni. Bár az is lehet, hogy elmentek. Külföldre.
A vörös szocialisták most dühükben még jobban elvörösödtek, mert vezérüket az államelnök Iohannis nem akarja miniszterelnöknek kinevezni.
Hiába hívta meg az összes parlamentbe bejutott pártot a Cotro­ceni-palotába, a saját térfelére egy kis tereferére. A szociáldemokraták rá se rántottak, inkább kardot az elnök ellen, aki rosszul politizál. Azt kellett volna mondania, hogy gratulálni akar nekik, és ezért egy pohár pezsgőre hívja őket. Sajnos, nincs elég gyakorlata Iohannisnak a balkáni politizálásban. A török szultán is magához hívatta renitenskedő, ficánkoló alárendeltjeit, megvendégelte őket, majd a végén beadatta nekik a fekete levest, ha meg nem mentek oda, elküldte a selyemzsinórt, tudjuk, mi végett.
Iohannis nem akar kötélnek állni, hogy a nyertes párt vezérét, Dragneát miniszterelnökké üsse, mondván: egy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikust nem nevez ki az ország kormányának élére. Ezt nagyon rosszul teszi, hiszen Dragnea mester most is bebizonyította, hogy mestere a politikának, és pártját győzelemre vitte. Választóit nem hagyhatja cserben, bár már megszoktuk, hogy bármilyen kormányváltás után a választók cseberből vederbe kerülnek. Volt nekünk már politikai és technokrata kormányzásunk is. Most miért ne jöhetne egy bűnözői kormány, hisz arra minden lehetőség adott. Miniszterelnök a két év felfüggesztettre ítélt pártvezér, Dragnea lenne, de mellé kerülne elég börtönből szabadult vagy még most is ott tudományos munkát végző, büntetését töltő, tehetséges elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus, akit bevehet kormányába.
Íme, néhány tipp a miniszteri posztok betöltésére: ipari miniszternek csakis olyan gazdag, okos fiút nevezne ki, aki az állammal üzletelve olcsó villanyáramot vagy gázt tudott szerezni saját magának. Sportminiszternek a népszerű juhászbojtárból milliomossá avanzsált Gigi Becalit. Turisztikai miniszterként Elena Udrea fungálhatna, hiszen neki van gyakorlata ebben, és állandóan kirándulni jár a korrupcióellenes ügyészségre. A pénzügyminiszter kiválasztásakor rengeteg – hatalmas fekete pénzek mosásában és mozgatásában nagy gyakorlatra szert tett – korrupt politikus közt turkálhatna. Egészségügyi miniszternek a volt bukaresti polgármestert, az orvos Oprescut nevezhetné ki, de mostanság még horogra került néhány kórházigazgató is, akiket korrupció miatt tartóztattak le, és ezért nem gyakorolhatják igazgatói tevékenységüket, viszont miniszterként dolgozhatnának. Meghívhatná (pártjával együtt) Băsescut védelmi miniszternek, aki megvalósítaná országgyarapító elképzeléseit. Kulturális miniszternek azt az államtitkárt lehetne tenni, aki sikeresen megakadályozta a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO világörökségi listájára.
Volt elnökünk, Emil Constantinescu annak idején azzal dicsekedett, hogy 15 ezer szakember áll rendelkezésére. Bebizonyosodott, hogy az nem volt igaz, viszont a most győztes szociáldemokrata párt ennyi korrupt szakembert könnyedén munkába tudna állítani.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2016-12-16: Közélet - :

Raktár lángolt

Tegnap kora hajnalban Bodzafordulóra riasztották a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget, ahol egy raktárépület és egy faistálló teteje gyulladt ki, illetve a tűzoltók kiérkezésekor a lángok már a közeli lakóházat is fenyegették. A hatóság két járművel érkezett a helyszínre, sikerült megakadályozniuk a tűz továbbterjedését, egy szarvasmarhát, két sertést, valamint másfél tonna takarmányt is megmentettek a lángok elől. A tűz eloltásához hat órára volt szükség. A lángok a raktárhelyiség tetejét (mintegy hatvan négyzetméter) teljes egészében felemésztették, illetve az istálló tetőszerkezetének egy kis hányada is elpusztult. Emellett fél tonna takarmány és 15 köbméter faanyag is elégett. A tűzoltóság közlése szerint a beavatkozást nehezítette, hogy nem volt a környéken vízforrás. A lángok feltehetően egy felügyelet nélkül hagyott tűzhelyről indultak. (ndi)
2016-12-16: Közélet - Bokor Gábor:

Karácsonyi vásár Kovásznán

Karácsonyi vásár nyílott tegnap este Kovásznán. A szentestéig tartó bazárt kísérőrendezvények tarkítják, esténként a parkban, a város karácsonyfájával szemben, a betlehemi jászol mellett felállított szabadtéri színpadon lépnek közönség elé az előadók.