Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 18:41
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Sabin Gherman: Hajaj, kelj fel, Möriuka, mer’ nagy a baj! (Hazanéző)

2016. december 17., szombat, Nemzet-nemzetiség
Minden alkalommal, ami­kor fontos dolog­nak kell történnie ebben az országban, azonnal előmásznak a haza bérrettegői, hogy arra figyelmeztessék az erdélyieket: veszélyben Transzil­vánia. Egyesek szűrbe bújnak, trikolórral a hajtókán, mások buszra szállnak, és mindenképpen Székelyföldön akarják megenni kolbászos babfőzeléküket – és őket mind a stúdiókban ücsörgő kinyalt fi­gurák „elemezgetik”, arról mesélve, hogy a Facebookon azt olvasták, Erdélyben még egy veknit sem vásárolhatsz, ha nem mondod, hogy „kenyér”.

Egy közönséges plagizáló azon kesereg, hogy a külföldiek miatt nem épül a Kárpátokon átívelő autópálya, egy másiknak azért vannak hőhullámai, mert 2018-ra már nem lesz teljes az ország. Szerinte a megoldás, hogy Románia a románoké, és büszkén felmutatja a középső ujját – digitus impudicus, hiszen Róma örökösei vagyunk! – a sorosistáknak, a nem románoknak, a báránybőrbe bújt brüssze­lieknek.
Az a baj, hogy egyikükben sem merül fel a kérdés, vajon mit érez egy erdélyi, amikor azt látja a tévében, hogy az ő Erdélye rendszeresen a katasztrófa szélére sodródik. Vajon miről beszél Iuăn és Mărie, miközben a bukaresti urak azt hangoztatják habzó szájjal, hogy a falu jegyzője lopiban iratokat állít ki, és eladja az ősi földet – hajaj, kelj fel, Möriuka, mer’ nagy a baj! Mer’ Ianoş bacsi, aki már negyven éve aprítja a ződet a deznyónak, azért vett nagyobb taligát, hogy kihordja rajta Erdélyt Debrecenbe, nem azért, hogy Iuănnak segítsen kiönteni az ól alapját.
Valójában egyes urak, bukarestiek, nem hallottak egy egyszerű dologról: Erdély már csaknem száz éve egyesült Romániával. Igen, egy sor nem román etnikai közössége volt, igen, más volt a múltja, igen, ezek az erdélyiek nem nagyon röhögtek a vicceken – de ettől még nem kell kételkedned az egyesülésben. Amit a politikus elvtársak most tesznek – igen, erdélyiek is – az, hogy kételyeket ébresztenek ezen egyesüléssel szemben. Politikailag legitimálják a feldara­bolás témáját. És nem azért teszik, mert félnek, hanem azért, hogy a szavazók féljenek.
És hogy lásd, mennyire ostobák – és itt a romániai vezetők tettei érdekelnek, nem a magyarországiaké vagy a kongóiaké, mert román vagyok, nem magyar vagy kongói, az enyéimnek fizetek különleges nyugdíjat, nem a magyaroknak vagy a kongóiaknak. Nos, csapjunk a „lecsóba”: lehet, hogy holnap az egyik fontos újság oldalain vagy a CNN-en megjelenik, na, egy riport Erdélyről. Ott láthatjuk majd Pontát, aztán Egységes Románia Pártos szövetségesét, Dragneát is, meg Tăriceanut – az egész világnak beszélnek. Az interjút lepusztulni hagyott régi templomok, átadás után néhány hónappal visszabontott autópályák, településeket jelző táblák képeivel illusztrálnák, amelyeken a hazafiak piros-sárga-kék festékkel fújták le a nem román nyelvű feliratokat – mivel mással illusztrálnának egy összeesküvést, hisz csak nem visznek kísérteteket a képernyőre? Aztán azt látjuk, hogy Ponta örömmel veszi át Moldva zászlóját, a bölényfejest, hogy Tăriceanu ünnepélyesen felvonja Máramaros zászlóját, miközben más polgármestereket bíróságokra vonszolnak, mert kitűzték a székely zászlót. Ugyancsak itt láthatjuk Opreát is, amint Kovásznába viszi a hadsereget, a szélsőjobb tapsa közepette.
„Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból” – ez hangzik a háttérben, amit persze lefordítva feliratoznak. A stúdióban ülő meghívottak kiguvadt szemmel nézik, hogy Kolozsvár bejáratánál kínaiul is üdvözlet fogad, csak a magyar közösség nyelvén nem, pedig a román többség mellett csak ez maradt még meg a capital of Transylvaniában. Dan Puric is felbukkan, habzó szájjal védelmezve azt, ami szerinte egy ország, meg persze van mânz/barză/rânză is (a dákopaták állítólagos dák szavai – a szerk.). Hangsúlyosan szóba kerül az antiszemitizmus is.
Az ellenérvek már nem is számítanak, mert nem számítanak a 64 vármegyések hülyeségei sem, már nem számít, hogy Iuăn meg Ianoş bacsi elképedve nézi, miként kerültek be a tévébe csak azért, mert együtt vannak, amióta világ a világ – a bolygó éppen most tudta meg a román politikusoktól, hogy valami gond van Erdélyben, és hogy Bukarest képtelen azt másképp kezelni, mint erőszakkal és megfélemlítéssel. Ohó, meg ne feledkezzem róla: a riporter megemlíti, hogy a „Románia a románoké” a Ştefan Tătărescu ezredes által vezetett Nemzeti-Szocialista Párt (Nemzeti-Szocialista, Fasiszta és Keresztény Acélpajzs) szlogenje volt a 30-as években. A képernyőn nagyban megjelenik e párt jelképe és zászlója: fehér és vörös alapon fekete horogkereszt, körülötte a már említett szlogen: „Románia a románoké.”
Az eszmék? Tegnap is, ma is ugyanazok: forrásainkat elorozzák tőlünk, gyarmattá váltunk, tehát a nemzeti büszkeségnek muszáj legyőznie a külföldi senkiháziakat.
A két világháború közötti román nácizmus könnyen párhuzamba állítható Tăriceanu, Ghiţă vagy Ponta beszédeivel – és ennél több nem is kell. A riportot aztán több ezer jelentős újság és több száz tévé átveszi, Bukarestben és Erdélyben megjelennek az első állandó külföldi tudósítók, a diskurzusok élesednek, felemelkednek az első öklök, itt az idő, hogy… Ahaj, kelj fel, Möriuka, mer’ nagy a baj! Tetszik? Amikor már teljesen elveszett a történelmi idő érzékelése, egyesek csak azért kerülnek be a politikába, mert azt hiszik, ahhoz nem kell semmilyen képzettség. Ezek az emberek éhen halnak, ha elkobozod pénzüket, és bedobod őket a való életbe.
Tedd fel magadnak a kérdést. Válaszolj magadnak. Még egyszer. És még egyszer.
Mihez is értenének ezek? Több milliárdról rendelkezhettek, és autópályák – fityisz, kórházak – fityisz, iskolák – fityisz. A nemzeti sors körvonalazását várjuk el tőlük, miközben még nekik sincs sorsuk? Már attól boldogok, hogy állami „állásuk” van, boldogok, hogy milliókat kereshetnek csak beszélve. Hamar megtanulták, hogy az ostobaság gyorsabban visz sikerre, mint a munka, pontosan úgy, mint a hajdani bukováriak, az utolsó padban tanyázó csavargók.
Nem maradt évismétlő Antonescu is kétszer, hogy aztán ideiglenes elnök, Románia fadörje meg madörje legyen belőle? Zgoneából, Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) kollégájából – szintén megbukott vagy háromszor – nem lett az állam harmadik legfontosabb embere? Na és Tăriceanu, szintén bukott, a második legfontosabb? Mind hazafi a bajsza alatt…
Olyan lett a hazafiság, mint egy étkezési jegy – nem kérnek érte semmit, sem autópályát, sem iskolát, sem kórházat, elég egy kicsit azon pörögnöd, hogy Erdély rrromán föld, és kész. Nem számít, hogy egy évtizede nem olvastál el egy könyvet, teljesítetted a kötelességed, nesze egy kis repeta, mert maradt némi kolbász a fazék alján.
(România liberă/Főtér)
Hozzászólások
2016. december 17.
szombat 09:37
Ferencz
13769 hozzászólás
Bravo Sabine! Na, te nácigyártó Settembrini hazaffy, nyomtasd ki és tedd a párnád alá a cikket.

2016. december 17.
szombat 09:51
tihi
1775 hozzászólás
Vannak becsületes és őszinte románok is!!!

2016. december 17.
szombat 10:25
Ferencz
13769 hozzászólás
A probléma az, hogy gyáva hazug vagy: a minap azt hazudtad, hogy a románok nem gyilkoltak, mint a magyarok. Orbáni nemzetszocializmus? Ráadásul Romániában? Őrült vagy, tiszta őrült!

2016. december 17.
szombat 10:28
Ferencz
13769 hozzászólás
Nem szennyezem tovább magamat veled, aljas ember!

2016. december 17.
szombat 11:03
Ferencz
13769 hozzászólás
Kívánok minden kedves és nem kedves fórumozónak áldott Karácsonyt és egy boldogabb új évet. A Háromszék szerkesztőségének, az újságot nem olvasó székely és magyar embereknek, s az emberiség jobbik felének hasonló jókat! A székelyeknek, magyaroknak külön azt is, hogy ne bánják meg, hogy "jól" szavaztak! Ezúton kérek elnézést és bocsánatot mindenkitől, akiket talán megbántottam, megsértettem: a "csata" hevében történt, amikor nem az ész, hanem az adrenalin vezette a kezemet! Ez alul kivételt képeznek a Settembrini és a Mogorva nevű fórumozók, akiket beírásaimban nem le, hanem felminősítettem: valószínűleg érdemtelenül. Az első mondatom viszont rájuk/reája is vonatkozik.

2016. december 17.
szombat 11:16
tihi
1775 hozzászólás
Vannak emberek,akik ismerik a történemet és elfogadják...vanak mások,akik ismerik,de tagadják...és vannak ismét mások,akik aljas szemétládák,önmagukat is megtagadják!!! 1944 szeptember 26-át nem felejti el Szárazajta nagy része,de vannak kevesen,akik büszkék rá!!!Szerencse ez a csoportosulás Erdélyre kivetítve is kicsi!!!!Nem szabad a történelmet meghamisítani,mert ez szűli a mai nagy ellentmondásokat.Hiába hazudozunk történelmi elméletekkel,példáúl a dákó-római folytonosság,hiába büszkelkednek egyesek azzal,hogy Rómából származnak( ne tragem de la Ram),mert az örökség ezt megcáfolja!!!Ha korrog a gyomor vagy üreset kong az ész fazaka,akkor még az igazságnak sincs hitele.A történelem valóság,sajnos a hozza nem értő vagy nacionalista-soviniszta,történésznek álcázott egyének meghamísitják a maguk érdekében,hogy védhessék mindazt az ajándékot,amelyet kaptak nem is olyan rég,csak azért,nehogy valaki visszakérje mindezeket!!!Nagy baj az is ,hogy sokan dilettánsként,alapismeretek nélkül is vitáznak a maguk történelmi szemléletének igazságáért,de nem tudják azt sem,hogy ők mikor születtek.Az olyan történészek mint Lakatos János,aki nem is oly rég Székelyföldünk pártaktivistájaként dícsérte a magyar és székely barátjait,ma megtagad mindent,múltat és jelent,irogat össze-vissza csak azért,hogy elhessegesse az igazságot és zavart keltsen.Ilyen történelemleckére nincs szüksége a józan észnek...akik ezt hallgatják önmagukat mérgezik meg de sajnos másokat is.Nem kell hallgatni minden pszeudotörténészre sem az ők elméleteit továbbító dilettáns senkikre és dántönászékra!!!

2016-12-17: História - :

Hencz Hilda: Magyar Bukarest (40. / részletek)

Hamis hírek terjesztésével többször is szítottak gyűlöletet: az iskolák háborújában, március 15. ünneplésekor, majd az ezeket követő marosvásárhelyi véres események idején, de augusztus 30-án, a bécsi döntés évfordulóján és december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén is.
2016-12-17: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Bornemissza Pál, 1920–1990 (Orvosainkra emlékezünk)

1958-ban a marosvásárhelyi klinika belgyógyászati osztályán a tanársegédem kórterme éppen dr. Borne­missza Pál belgyógyász főorvos fennhatósága alá tartozott, így naponta láttam az átlagnál valamivel magasabb, már enyhén kopaszodó, csillogó szemüvegű főorvost. Olykor még néhány mondatot is elejtett nekünk, a belgyógyászat titkait elsajátítani akaró orvostanhallgatóknak egy-egy érdekesebb eset kapcsán.