Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 11:33
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Hazánk, az ígéretek földje

2016. december 19., hétfő, Jegyzetek
A kampányban nem tanulmányoztam elég mélyrehatóan a pártok választási ígéreteit, és ezért sajnos, nem szavaztam a most győztes szociáldemokratákra. De most, miután fölényesen nyertek, az elkövetkező négy évben csakis rájuk számíthatunk, ezért néztem utána körvonalazódó kormányprogramjuknak, és belátom, szégyellem magam, hogy nem a szocdem három rózsára ütöttem pecsétet. Nem értem, mit vacakol ennyit az elnök Iohannis, és miért nem nevezi már ki főnöküket, a drága Dragnea urat miniszterelnöknek. Ez a vacillálás már egészen gondolkodóba ejtette és elkedvetlenítette őt. A végén mást javasol maga helyett, aztán ha majd az új kormány nem tartja be ígéreteit, akkor azt mondhatja: nem ő fogja a kormányt, nem tehet róla és mossa (nem egészen tiszta) kezeit.
Az ígéretek listáját most főhelyre ragasztottam ki, a fürdőszobám falára, hogy kis és nagy dolgaim végzése közben nap mint nap folyamatosan követni tudjam azok megvalósulását. De este, elalvás előtt az 1001 éjszaka meséi helyett is ezeket olvasgatom, hogy szép álmaim legyenek. Mint mondják, gazdaságunk valósággal szárnyal, nem olyan szárnyaszegett, mint a többi európai uniós tagé, ezért a kitűzött célok megvalósíthatók.
Most először is a nyugdíjasok nyugodhatnak meg, hiszen a nyögdíjak 5,25 százalékkal nőnek. Gondoljunk csak bele, akinek 500 leje van, annak 26 lej 25 banival emelkedik. Már vehet belőle szűk két csomag cigarettát. A 2000 lej alatti nyugdíjak adóját eltörlik, az afölöttiekét 16-ról 10 százalékra mérsékelik. Megszüntetnek több mint 100 adó- és illetékféleséget. Lassan oda jutunk, hogy még mi kapunk prémiumot, ha valamilyen iratot igényelünk valamelyik sóhivataltól. Tervbe vették, hogy Bukarestben építenek egy kacsalábon forgó hatalmas orvosi komplexumot egymilliárd euróból. Ezenkívül szerte az országban még kilenc regionális kórház épül a betegek épülésére. Sokat emelkedik az állami alkalmazásban levők fizetése, először is az egészségügyben dolgozóké. Az orvosoknak nem kell majd fizetés utáni adót fizetniük. Így majd annyi orvos jön haza külföldről, hogy még felesleg is mutatkozni fog belőlük, és Európából a betegek hozzánk jönnek majd gyógyulni. Oda is eljuthatunk lassan, hogy az embereket is elsősegélynyújtásban (nem elnyújtásban!) részesítik az egészségügyi dolgozók, szájról szájra lélegeztetéssel, nem csak a kutyákat a tűzoltók, mint ahogy azt egy piteşti-i lánglovag tette nemrég.
A pedagógusoknak is javul majd javadalmazásuk. Ezért aztán a tanügyből a tanárok nem pályáznak el más pályákra, még ha úgy is járnak, mint egy Vaslui megyei községben tanító tanárnő, akit iskola után egy tizenkét éves tanulója agyba-főbe vert. A tanárnő volt a hibás, mert időnként behívatta a problémás gyerek szüleit az iskolába. A hatodikos serdülő kiskorú, ezért nem felelős tettéért. Valószínű, ennek ellenére jól megbüntetik – leütik magaviseleti jegyét.
Hosszabb távon még rózsásabban fest jövőnk. 2020-ig a minimálbér 1750 lej lesz. 2018. január elseje után jövedelmi adót nem 16, csak 10 százalékot kell fizetni a 2000 lej alatti fizetésekre. Öt autópálya is épül. Az igaz, ezek befejezésére semmi határidő nincs leszögezve. (A jelenlegi irammal úgy kb. 2100-ig.) Egyelőre Bukarest csak egyik szomszédunkkal, a Fekete-tengerrel van autópályán összekötve. Ez a jó szomszéd, ez nem háborog mindig, mint a többi, csak nagy vihar esetén. Már egy lej alaptőkével is lehet ingyenesen céget nyitni egy nap alatt. Így majd majd’mindenki céget indít, csak azt nem lehet tudni, merre? 50 ezer hektár erdőt fognak ültetni 290 millió euróból. Még jó, hogy eddig rengeteg erdőrengeteget pusztítottunk ki, mert ha nem, nem lenne hová telepíteni. 600 milliót az árvizek elkerülésére és strandok kialakítására irányítanak. (Ha menet közben másfelé nem irányítják el.) A mezőgazdászoknak a szubvenció egy részét előlegben október 15-ig, a többit december 1-jétől március 31-ig fizetik ki. A megmunkált területek után 2018-tól nem kell adót fizetni. Ugyancsak adómentes lesz a traktorok és mezőgazdasági gépek használata. Ezért majd kirándulni traktorral megyünk, vagy autóval fogunk szántani, hogy ne kelljen autóadót fizetni. 2020-ig az állam megoldja a mezőgazdasági területek kataszteri nyilvántartásba vételét. És így tovább…
Ezek után az a veszély fenyeget, hogy nem csak külföldre kitántorgott hazánkfiai jönnek haza, hanem a nyugat-európai bevándorlók célpontjává válunk, és ezért a román–magyar határra kerítést kell építeni.
 
Hozzászólások
2016. december 19.
hétfő 09:21
tihi
1775 hozzászólás
Cinikusan csúfolódik Kuti János,de bizonyára ő teheti,hiszen neki a fennt felsoroltak nem hoznak semmi javúlást,mert ő már ennél jóval fennebb van valószínű!!! Nem tudja Kuti János,hogy annak az embernek akinek 500 lej nyögdíja van,annak igenis nagyon sokat jelent a 26 lej 25 bani függetlenól attól,hogy mit vásárol,akár cigerettát is !!!Nem érzi a bőrén Kuti János azt,hogy mit jelent az embereknek,a nyugdíjasoknak az a valóban kevés,de nagy dolgot érő adóeltörlés és adócsökkentés,mert neki több van a kelletnél.ami nem jelenti azt,hogy többet is dolgozna!!!Nem érzi annak a fontosságát Kuti János,hogy mit jelent az ,hogy eltörólnek 102 adót,mert neki van erre plusz jövedelme valószínű,de a pórnépnek hiányzik az a néhány lejecske is!!!!Nem beszélve arról,hogy azon adók kifizetése időt is igényel,sorbanállást és nagyon sok mérget,esetenként egy adag űrlap kitöltését is.Valószínű Kuti János nem kellett sorban álljon,mert élvezte a lehetőségek soron kivűli protekcióját!!!Kuti János által fennt csúfondárosan körül írt egészségügyi elképzelések,nagyon fontosak és szükségesek is.Láttuk mi történt az egészségógyben az utóbbi időben,így változtatni kell lépésenként azon a helyzeten,hogy a korházakba meghalni megyünk be!!!És igen,orvosainknak addjunk pénzt és jöjjenek haza.Kuti Jánosnak mindezekre sincs szüksége,mert ő mindenre immun!!! A pedagógiában is van szükség reforma,fizetésemelésre.Persze az olyan nevelőknek csak,akik másmilyen nevelést alkalmaznak mint Kuti úr a Háromszék hasábjain!!! Nagyon jó,hogy a minimálbér emelkedik,úgy is alacsony lesz az ön által bezsebelt jövedelemhez képest,mert azt igazolja a gondolkodásmódja!!!Fontos az adók csökkentése is,mert cégeink nagyon sok gonddal küzködnek épp ebből kifolyólag...ön nem tudja,mert valószínű nem cégtulajdonos!!!Igen,szorgalmazni kell új cégek megalakítását,ehhez meg nagyon jól jönn ama elképzelés,hogy ingyen és nulla tőkével indulhat a cég,és még 200 ezer lej visszafordíthatatlan hitelt is adnak!!!Aki dolgozni akar annak hatalmas segítség...kivált a fiataloknak. Mi a rossz ebban Kuti János???Már idegesítő tovább elemezni a fennti nulla értékű,semmi szakértelmet nem sugárzó cikket.Egy bíztos,nem vagyok én sem meggyőződve a fenntiek maradéktalan megvalósításáról,de már akkor is megelégszünk,ha ennek a fele megvalósúl,mert nagy előrelépés lenne a múltban tett igéretekhez.Csak megemlíteném,a szakértői Csolos kormány ígéreteinek nulla százalékát valósította meg,azaz egy év alatt semmit nem csináltak,semmit nem tettek le az orzság asztalára!!!Számukra az emberi jogok luxként szerepeltek és a nép egy olyan mocsárnak számított,amiben a kormányfőnk gumicsizmában szeretett volna taposni.Hát taposott is,sajnos meg kell állapítasm,nem teszi ezt másképp e cikk nyomán Kuti János sem!!!

2016. december 19.
hétfő 09:39
tihi
1775 hozzászólás
Még annyit füznék hozza a fentiekhez,hogy a kisugárzott gondolkodásmód és elemzés messze túl tesz még a sorosista ideológián is!!!

2016. december 19.
hétfő 09:52
kauai
20 hozzászólás
Nagyon jo hozzaszolas, elemzes, kedves Tihi kollega! Keep it up.

2016. december 19.
hétfő 12:13
senkialfonz
119 hozzászólás
Esetleg meg lehetne szavaztatni egy olyan törvényt is, hogy aki nem hisz a PSD-nek, azt kényszermunkára viszik. De jó tudni, hogy egy-két olvasója úgyis maradna a Háromszéknek.

2016. december 19.
hétfő 12:52
tibikacs
41 hozzászólás
Szereny velemenyem szerint igerni a koldus is tud, majd meglassuk mi valosul meg belole...

2016. december 19.
hétfő 13:00
trovacsek
2517 hozzászólás
Tihi lelkem,nem tűnt fel a cikk ironikus hangneme?Te ,őszintén,hiszel egyáltalán egy szikrányit is abból amit ezek a vörös,posztkomcsi rablók ígérgetnek?Az elmúlt 26 év tapasztalata nem volt elég?

2016. december 19.
hétfő 15:00
cheguevara
216 hozzászólás
@tihi +++

2016. december 19.
hétfő 15:17
tihi
1775 hozzászólás
Tökéletesen megértettem a cikket!!!De azt is,hogy mi áll az irónia hátterében!!! Én egyes újságírótól eltérően,nem a szerkesztőségből vagy az internetről szedem gondolataim,hanem az emberektől és cégektől!.Nap mint nap találkozunk,elbeszélgetünk,hogy mi is van,miként érinti őket ez vagy az a törvény.Én nem vagyok SZDP szimpatizáns már magyarságomnál fogva sem,de a baloldal a jobboldalhoz képest az ígéreteiből többet teljesített az előző 25 évben.Csak a friss emlékek: Pontáék elültettek egy nagyon kevés életmagot,amit csirájában már az őket követő középszerűséget sem ütő magsszintű szakértői Ciolos kormány ki is ölt,mert szerintük az emberi jogok azok luxot képviselnek!!!! A két kormány között egy évfény különbség volt úgy a minennapi ember mint a kis vállalkozások részére!!!Az egyik kormányt Iohannis készítette ki,míg a másikat szintén ő ültette a páholyba a maga kormányát megalakítva.Ha kell adatokkal lehet igazolni mindezt,de gondolom,mindenki számára ismeretes.Na meg miért kell bizalmatlankodni.Hátha valami változott,és jó útra térnek politikusaink is!!De mindenképp néhány hümapig hitelt kell adni nekük,s majd azután lehet őket szapúlni!!A független Háromszék egyoldalúan kezeli a politikai erőket.Nem kell okosnak lenni ahhoz,hogy megállapítsuk,hogy a jobb oldalért harcol és kampányol folyamatosan...a hibákért nem marasztalja el őket,míg a baloldalt folyamatosan gyalázza,átkozza,eredményeiket bagatizálja és soha nem kapmpányol mellettük.Ez a lap függetlenségi bizonyítványa.Hát ez már nagyon zavar!! Kezeljük mindegyik pártot egyformán,és tájékoztassuk az olvasó tábort igazságosan.Az életminőség és annak ígénye nem politika függő!!!Nem egyszer mellé fogott nagy buzgalmában a napilap a politikai élet megítélésében és elemzésében.Nagyon harcolt Basescu első választásakor,hogy ő az ideális elnőkjelölt,nehogy már Nastase legyen!!!Majd következett Iohannis,akit a magyarság megváltójaként mútattak be,hát minden igaz,csak az nem,hogy bennünket magyarokat szeret.Nem egy példa van arra,hogy jobb lett volna számunkra,de amint hallani lehet,a románság számára is,ha Ponta nyer!!Egy van,ha ajobb oldali lapot akarunk olvasni,akkor lehet a Háromszéket választani,ha meg baloldalit akkor nem ajánlatos kézbe venni! Viszont ha független lapra vágysz,akkor többet kell kissé keresgélni!!

2016. december 19.
hétfő 17:09
cheguevara
216 hozzászólás
@tihi Tökéletesen egyetértek sőt megtódanám valamivel.Egy Paslaru nevezetü miniszter ha nem csal az emlékezetem
azt is mondta hogy az élelmiszer árakat növelni kell mert sok a pazarlás.Ha nem igy volt elnézést.

2016. december 19.
hétfő 17:43
cheguevara
216 hozzászólás
@tihi Figyelmedbe ajánlom ezt a cikket és nem csak neked http://www.balrad.com/2016/12/19/ujabb-veszcsengo/.Megjegyzem ezen az oldalon sok
marhaság van ,de ez igaz.

2016. december 19.
hétfő 18:29
tihi
1775 hozzászólás
Igen,én is épp ma olvastam el azt a cikket...nagyon jó..látszik,hogy Guy Standing brit közgazdász Amerikában fejlesztette magát!!!Ami Paslarut illeti,aki a román felső ezer közül a legdrágábban öltözik,annyi badarságot hozott össze,hogy a mass média és politikai elit egy része a menesztését is kérte!Nem is érdemes felsorolni azokat,mert nagyon hosszú a sor.Annyit talán érdemes megemlíteni,hogy kifejeszte óhaját,hogy a sorosisták közé akar állni.Ha iIlyenek a minisztereink,akkor meg,hogy várjunk változást!

2016. december 19.
hétfő 19:57
Ferencz
13769 hozzászólás
tihi: elgurult a humorérzéked, mert Kuti úr a szocialista valósággal "csúfolódik", ahogy te kifejezted magad? Tudjuk, meggyőződéses híve vagy annak az eszmének és annak a pártnak, amelyiknek eddig három vezetőjét ítélték el, köztörvényesség bűne elkövetése miatt: Nastaset, Victor Pontat és Dragneat, amelyiknek "szellemi atyja, Ion Iliescu egy többszörös gyilkos! Megfeledkezel arról is, hogy ez a párt végeredményben a jogutódja a Románk Kommunista pártnak, szellemiségében társa az eddigi udémérének?(Nem sok remény van arra nézve, hogy ez változzék.) Ráadásul a saját értékítélete szerinti balközép elhelyezkedés : hazug máz csupán! Kőkemény baloldaliak ők:a mindig osztogatók! Természetesen az ország adófizetőinek és a külföldi hiteleknek a terhére! Mert értéket teremteni képtelenek, ahogy ezt többször is bizonyították.A Háromszék, Istennek hála jobboldali "független", esetenként baloldali beütésekkel. Gondolj bele, ha teljesen baloldali lenne, szögre is akaszthatná még önmagát is, és mi "munka" nélkül maradnánk: olvasó nélkül csak kommunista pártlap létezett. Az a függetlenség, amiről beszélsz, nem létezik! Nemcsak nálunk nem, sehol sem! Nézz csak utána, hogy a sajtószabadságért aggódó médiák mennyire ideológia és párt függetlenek! Meg fogsz lepődni! És még mielőtt rosszra gondolsz: nem vagyok liberális, balliberális még annyira sem. Akárcsak néha te is a nemlétező és a jelek szerint elérhetetlen egyensúly híve vagyok. S mivel ilyen nincs, kitartok a konzervatívok mellett. Minden csetlésük-botlásuk dacára! Más, jobb nincs a politikai prérin....Üdv.

2016. december 19.
hétfő 21:37
Ferencz
13769 hozzászólás
Ennek a xarjankónak eddigi leggyűlöltebb ellenségei éppen az oroszok voltak. Most valószínűleg örömtáncot jár, hogy egy orosszal kevesebb lett. Persze, troll létére nem feledkezhetik meg elsőrendű kötelességéről, a hazugságról: említettem én az iszlám fundamentalistákat a szabadságharcosok között? Nem, nem említettem, de ennek az undok hazudozónak, ennek a döglődő balliberális szócsőnek mit sem számít az igazság!

2016. december 19.
hétfő 21:39
Ferencz
13769 hozzászólás
Amint látjátok, ez a fityelék mindig felbukkan a nyomomban, pedig már mondtam neki: semmi esélye akár férfi, akár nő legyen a lelkem, én minden szempontból foglalt vagyok.

2016. december 19.
hétfő 23:39
barcsay
1794 hozzászólás
Aztán beleér tihi a kezed a biliben és felébredsz.Szerinted akkor ezt a Dreagnat kell miniszterelnőknek tenni és mellé Nastaset ,mert ő már csak jpbban tudja a frankot Iliescu elvtársnak is kéne adni valami funkciot mi tihi elvtárs gondolj csak bele mit fognak ezek csinálni adja isten,hogy igy legyen aztán akkor halljam itt a hangodat és a tőbbi septembriniknek.

2016. december 20.
kedd 07:46
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Te settenkedő, nem vagy te egy cseppet meghuzatva? Minden beirásodba védted a migráns jelenséget, történéseket mert az európai és uniós meg bla bla bla bla és most azt irod Ferencnek,aki kezdettől fogva a migránsok ellen volt, hogy az ő szabadságharcosai?
Te, te tudod e mi az hogy koherencia és következetesség, te fusztrált klimaxos mami?

2016. december 20.
kedd 08:30
trovacsek
2517 hozzászólás
Tihi lelkem,az intelligencia egyik mérő eszköze a humorérzék.Vagy megérted,vagy nem...

2016. december 20.
kedd 08:45
tihi
1775 hozzászólás
Nem vagyok híve annak a pártnak sem,akinek két oszlopos tagját elítélték és egy harmadikot pedig most szeretnék,még akkor sem,ha az igazság kedvéért idekívánkozik az,hogy mindkét ítélet koholmányokra alapszik,Nastase talán már meg is kapta a CEDO pozitiv végzését,míg Dragnea nem tehette,mert még nincs 7 hónap után sem motivált ítélete.Mi lesz Pontával nem tudjuk,de azt igen,hogy mindhárman útban voltak Basescunak most meg Iohannisnak.Ez a román igazságszolgáltatás!!!!!Politikailag irányított,nem véletlen az egész rendszer a szekuritaté-űgyészség karhatalma alatt áll!!Visszatérve a témához,nincs semmi féle ideológiai elkötelezettségem,de mint mindennel, az igazságszolgáltatással,politikával is szeretem az igazságot és az mellé állok.Érdekes,amikor a Crin Antonescu vezette liberálisok ténykedéseit véleményeztem,akkor azért támadtatok,most meg ellenkezőjéért.Nem baj,ebből is tanul az ember.Nem magyarázom a bizonyítványom mert nincs miért,azt tudom,amit leirok azt nagyon sok ember így érzi és látja,akkor is,ha ellenkezik a gondolattal.Na meg amit leírok,az annak a szintézise,amit a cégektől,alkalmazottaktól hallok és ismerve elég sok törvényt,amit naponta alkalmazok is.nem légből veszem a tényeket még csak nem is plagizálom senki gondolatát.Hogy útálom én is a kommunistákat az tény,nem egyszer meggyőződhettetek arról,de oly vastag a szegény réteg körülöttünk,hogy nem lehet csak úgy elseperni és félremagyarázni a szocialista gazdasági politikát.Attól Iliescu meg marad a hírhedt forradalmárnak és bányász vezérnek ,a mardékai pedig nekem sem a szimpatikus politikusaim.Nincs jogutódja a RKP-nak,hisz tagjai majdminden pártban ott vannak,nem csak fizikailag,hanem elég gyakran ideológiailag is,mert nálunk minden egy amalgám!!!A Háromszék napilap pedig a függetlenségtől messze áll,mint Makó Jeruzsálemtől!

2016. december 20.
kedd 08:57
tihi
1775 hozzászólás
@trovacsek - örülök,hogy van humorérzéked,ami szerinted azt jelenti,hogy intelligens vagy.Gratulálok!!Nekem limitált a humorérzékem,nem tudok nevetni akkor,ha mások sírnak körülöttem!! Ettől,még én tisztellek,véleményed is meghallgatom,akár a Freenczét vagy bárki másét.Megígérem,megpróbálok humorérzékemen is finomítani,de nem az igazság kárára!

2016. december 20.
kedd 17:53
Ferencz
13769 hozzászólás
Hagyd ejnyebejnye ezt az élővilág legutolsó szemetét! Nincs ember a Földön akinek magát igazolnia kellene ez a féreg előtt! Ez ateremtmény azt hiszi, amit az ilyenek hisznek: ha sokszor ismételed a legálnokabb hazugság is igazsággá válik. Most mondjam én - hányadszorra is?- hogy mindig is a bevándoroltatás ellen voltam, hiszen aki nem annyira húgyagyú, mint Angéla Merkel és az EU egész mostani vezetősége, mind tudta, hogy szabaddá tették a pályát az évszázadokig általuk előkészített terrorizmus számára a saját országaikban? Nincs értelme ennek a véglénynek mondani, mert holnap úgyis az ellenkezőjét fogja állítani! Mondjam azt, hogy a sikertelen beilleszkedés, jobban mondva a beillesztési próbálkozások teljes sikertelenségét jelzi, hogy gyerekek, már Európában született kiskorú gyerekek is készek gyilkolni? S ennek dacára nem a kitoloncoláson ügyködik ennek a buggyantnak a némber-társa, Merkel hanem a szétosztogatáson, s a már meglévő kapuk szélesre tárásán? Kinek, hisz mindenki tudja, látja! Mondjam ismételten azt, hogy Merkelnek a kezén s a lelkén, ha van, szárad immár több száz ártatlan ember vére? Minek mondanám, mindenki tudja-érzi! Az eszement, kézivezérelt, balliberális, utolsó gazember-trollokon kívül! Kezdjem ismételten "szétfésülni" a gazember terroristákat a szabadságharcosoktól? Minek, mikor, aki nem hülye, úgyis tud különbséget tenni! Ez a rohadék, holnap úgyis a Ferencz szabadságharcosainak fogja mindannyiukat titulálni. Amit ő tett, vagy tenni fog az előre borítékolható!

2016-12-19: Közélet - :

Dragnea mandátumáról vitáznak

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnöke, ideiglenes vezetője, Raluca Turcan tegnap közölte: Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését fogják kérni a mandátumérvényesítő bizottság ülésén. A mandátum érvényesítése ellen fognak szavazni a Mentsétek meg Romániát Szövetség tagjai is – közölte Nicuşor Dan, a politikai alakulat elnöke.
2016-12-19: Közélet - Iochom István:

Székely nemzeti gyermekkarácsony

Szombaton második alkalommal szerveztek székely nemzeti gyermekkarácsonyt Kézdivásárhelyen a sportcsarnok előterében. Az elsőre két esztendővel ezelőtt a Vigadóban került sor, tavaly nem tartották meg, idén pedig a Vigadó emeleti kiállítási termének a felújítása miatt más helyszín után kellett nézni.