Hazánk, az ígéretek földje

2016. december 19., hétfő, Jegyzet
Kuti János
A kampányban nem tanulmányoztam elég mélyrehatóan a pártok választási ígéreteit, és ezért sajnos, nem szavaztam a most győztes szociáldemokratákra. De most, miután fölényesen nyertek, az elkövetkező négy évben csakis rájuk számíthatunk, ezért néztem utána körvonalazódó kormányprogramjuknak, és belátom, szégyellem magam, hogy nem a szocdem három rózsára ütöttem pecsétet. Nem értem, mit vacakol ennyit az elnök Iohannis, és miért nem nevezi már ki főnöküket, a drága Dragnea urat miniszterelnöknek. Ez a vacillálás már egészen gondolkodóba ejtette és elkedvetlenítette őt. A végén mást javasol maga helyett, aztán ha majd az új kormány nem tartja be ígéreteit, akkor azt mondhatja: nem ő fogja a kormányt, nem tehet róla és mossa (nem egészen tiszta) kezeit.
Az ígéretek listáját most főhelyre ragasztottam ki, a fürdőszobám falára, hogy kis és nagy dolgaim végzése közben nap mint nap folyamatosan követni tudjam azok megvalósulását. De este, elalvás előtt az 1001 éjszaka meséi helyett is ezeket olvasgatom, hogy szép álmaim legyenek. Mint mondják, gazdaságunk valósággal szárnyal, nem olyan szárnyaszegett, mint a többi európai uniós tagé, ezért a kitűzött célok megvalósíthatók.
Most először is a nyugdíjasok nyugodhatnak meg, hiszen a nyögdíjak 5,25 százalékkal nőnek. Gondoljunk csak bele, akinek 500 leje van, annak 26 lej 25 banival emelkedik. Már vehet belőle szűk két csomag cigarettát. A 2000 lej alatti nyugdíjak adóját eltörlik, az afölöttiekét 16-ról 10 százalékra mérsékelik. Megszüntetnek több mint 100 adó- és illetékféleséget. Lassan oda jutunk, hogy még mi kapunk prémiumot, ha valamilyen iratot igényelünk valamelyik sóhivataltól. Tervbe vették, hogy Bukarestben építenek egy kacsalábon forgó hatalmas orvosi komplexumot egymilliárd euróból. Ezenkívül szerte az országban még kilenc regionális kórház épül a betegek épülésére. Sokat emelkedik az állami alkalmazásban levők fizetése, először is az egészségügyben dolgozóké. Az orvosoknak nem kell majd fizetés utáni adót fizetniük. Így majd annyi orvos jön haza külföldről, hogy még felesleg is mutatkozni fog belőlük, és Európából a betegek hozzánk jönnek majd gyógyulni. Oda is eljuthatunk lassan, hogy az embereket is elsősegélynyújtásban (nem elnyújtásban!) részesítik az egészségügyi dolgozók, szájról szájra lélegeztetéssel, nem csak a kutyákat a tűzoltók, mint ahogy azt egy piteşti-i lánglovag tette nemrég.
A pedagógusoknak is javul majd javadalmazásuk. Ezért aztán a tanügyből a tanárok nem pályáznak el más pályákra, még ha úgy is járnak, mint egy Vaslui megyei községben tanító tanárnő, akit iskola után egy tizenkét éves tanulója agyba-főbe vert. A tanárnő volt a hibás, mert időnként behívatta a problémás gyerek szüleit az iskolába. A hatodikos serdülő kiskorú, ezért nem felelős tettéért. Valószínű, ennek ellenére jól megbüntetik – leütik magaviseleti jegyét.
Hosszabb távon még rózsásabban fest jövőnk. 2020-ig a minimálbér 1750 lej lesz. 2018. január elseje után jövedelmi adót nem 16, csak 10 százalékot kell fizetni a 2000 lej alatti fizetésekre. Öt autópálya is épül. Az igaz, ezek befejezésére semmi határidő nincs leszögezve. (A jelenlegi irammal úgy kb. 2100-ig.) Egyelőre Bukarest csak egyik szomszédunkkal, a Fekete-tengerrel van autópályán összekötve. Ez a jó szomszéd, ez nem háborog mindig, mint a többi, csak nagy vihar esetén. Már egy lej alaptőkével is lehet ingyenesen céget nyitni egy nap alatt. Így majd majd’mindenki céget indít, csak azt nem lehet tudni, merre? 50 ezer hektár erdőt fognak ültetni 290 millió euróból. Még jó, hogy eddig rengeteg erdőrengeteget pusztítottunk ki, mert ha nem, nem lenne hová telepíteni. 600 milliót az árvizek elkerülésére és strandok kialakítására irányítanak. (Ha menet közben másfelé nem irányítják el.) A mezőgazdászoknak a szubvenció egy részét előlegben október 15-ig, a többit december 1-jétől március 31-ig fizetik ki. A megmunkált területek után 2018-tól nem kell adót fizetni. Ugyancsak adómentes lesz a traktorok és mezőgazdasági gépek használata. Ezért majd kirándulni traktorral megyünk, vagy autóval fogunk szántani, hogy ne kelljen autóadót fizetni. 2020-ig az állam megoldja a mezőgazdasági területek kataszteri nyilvántartásba vételét. És így tovább…
Ezek után az a veszély fenyeget, hogy nem csak külföldre kitántorgott hazánkfiai jönnek haza, hanem a nyugat-európai bevándorlók célpontjává válunk, és ezért a román–magyar határra kerítést kell építeni.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2016-12-19: Közélet - :

Dragnea mandátumáról vitáznak

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnöke, ideiglenes vezetője, Raluca Turcan tegnap közölte: Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését fogják kérni a mandátumérvényesítő bizottság ülésén. A mandátum érvényesítése ellen fognak szavazni a Mentsétek meg Romániát Szövetség tagjai is – közölte Nicuşor Dan, a politikai alakulat elnöke.
2016-12-19: Közélet - Iochom István:

Székely nemzeti gyermekkarácsony

Szombaton második alkalommal szerveztek székely nemzeti gyermekkarácsonyt Kézdivásárhelyen a sportcsarnok előterében. Az elsőre két esztendővel ezelőtt a Vigadóban került sor, tavaly nem tartották meg, idén pedig a Vigadó emeleti kiállítási termének a felújítása miatt más helyszín után kellett nézni.