VidékfejlesztésÚj pályázati lehetőség kisgazdaságoknak

2016. december 20., kedd, Gazdakör

A múlt heti Gazdakör oldalban jeleztük, hogy december közepétől három intézkedésre lehet pályázni a vidékfejlesztési terv keretében. December 16-tól újra kiírás van a 4.1 számot, A gazdaságok korszerűsítése címet viselő intézkedésnél és a 16.4 számú, Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére című intézkedésnél. A pályázatokat mindkét intézkedésnél február 28-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. A harmadik pályázható intézkedés részleteiről Szakál András, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatója beszélt.

„Egy egészen új, eddig kiírásra nem került intézkedés indításáról van szó. Az új intézkedés a túlságosan felaprózott szerkezetű hazai mezőgazdaság helyzetét szeretné módosítani, javítani, így az életképesebb, nagyobb területtel rendelkező gazdaságok könnyeb­ben megállnának a saját lábukon, javulna a versenyképességük. A 6.5 számot és a Kisgazdaságok sémája címet viselő intézkedésre december 16-tól lehet pályázni, egészen jövő év május 15-ig. A pályázhatói keret 112,3 millió euró.
Az intézkedésre csak azok pályázhatnak, akik legkevesebb egy éve kérték a területalapú támogatás igénylésekor a kifizetési ügynökségnél (APIA) az egyszerűsített kisgazdasági sémát, ki is fizették a támogatást, és most valamilyen személyes vagy objektív ok miatt szeretnének felhagyni a gazdálkodással, eladnák vagy legalább húsz évre bérbe adnák a területeiket.  Ebben az esetben a gazdaságát átadó vagy eladó pályázó 2020. december 30-ig megkapná az egyszerűsített, kisgazda sémánál kapott támogatást, ezenfelül pedig az összeg értékének 20 százalékát. Természetesen a bérlés után járó összeget ez semmiképp sem befolyásolná.
A pályázatokat ennél az intézkedésnél is fel kell tölteni a vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe, a pályázatok letevésének utolsó határideje május 15-e. A pályázáskor be kell bizonyítani, hogy az átadott területek az eladó vagy bérbe adó gazdálkodó tulajdonában vannak, a bérbeadás vagy eladás viszont csak egyetlen gazdálkodó felé történhet, és az átadást, bármelyik formában is történik, be kell jelenteni a kifizetési ügynökségnél. A leadott pályázatokat a már ismert pontozásos módszer segítségével bírálják el a szakembereink. Például 28 pont jár, ha az átadott (eladott vagy bérbe adott) terület nagysága 1 és 3 hektár közötti. De ha nagyobb a terület, akkor a pontszám is nagyobb. 20 pont jár abban az esetben, ha a bérlő vagy vásárló közvetlen szomszéd, vagyis a területek határosak. Pont jár abban az esetben is, ha a területvásárló vagy bérlő pályázott a fiatal gazdák (6.1 intézkedés) vagy a kisgazdaságok támogatása (6.3 intézkedés) keretében. Pont jár abban az esetben is, ha olyan személy veszi át a földeket, aki egy termelői csoport vagy szövetkezet tagja. Az elbírálásnál pont jár az átadott terület termőképességének függvényében, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségnél (AFIR) megtalálható a községek besorolása a közigazgatási területén található földek termőképessége szerint. Több pont jár akkor is, ha az emelt támogatást igénylő véglegesen eladja a földjét, nem csak bérbe” – ismertette az igazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2016-12-20: Emlékezet - Iochom István:

Egy év a lágerben (A kurtapataki Polgár István visszaemlékezései)

Polgár István 92 éves, Kurtapatakon él. Második világháborús élményeiről, fogságáról kérdeztük. Felelevenítette az oroszországi lágerben eltöltött hónapokat is.
2016-12-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ne a megszorításokat alkalmazzák előszeretettel

Nem következetesek a gazdák által igényelhető támogatások odaítélésének feltételei, módozatai, épp ezért az egyes intézkedések elvárt eredményei messze elmaradnak a kitűzött céloktól.