Tíz éve folyósítják a mezőgazdasági támogatásokat

2016. december 20., kedd, Gazdakör
Az év végén ünneplik Románia uniós tagfelvételének tizedik évfordulóját. Ugyanakkor tíz év telt el azóta, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül európai és hazai alapokból különféle támogatásokat folyósítanak a mezőgazdasági termelőknek.
Az elmúlt tíz év jelentős eredményeket hozott az uniós alapok felhasználása terén, az ország felzárkózott a régi Közös Agrár Politika (KAP) követelményeihez, alkalmazkodott az új KAP bevezetéséhez – mutatott rá a mezőgazdasági kifizetési ügynökség a napokban megjelent összegzésében.
A kifizetési ügynökség 45 féle kifizetési sémában/intézkedésben (melyek 89 alintézkedést, csomagot és másodlagos csomagot tartalmaznak) folyósít pénzügyi támogatást európai és országos keretekből.
A 2007–2014-es időszakban az Európai Unió 11,82 milliárd eurót juttatott Romániának. Ebből 7,8 milliárd eurót a direkt kifizetésekre, piaci és intervenciós intézkedésekre szántak, 3,02 milliárd eurót az Országos Vidékfejlesztési Terv keretében lehetett felhasználni. Az említett időszakban a rendelkezésre álló alapok 98 százalékát tudta lehívni az ügynökség.
A 2015–2020-as időszakban Románia 20 milliárd euróra számíthat az Európai Unió részéről. Ebből 14,25 milliárd eurót bocsátanak az ügynökség rendelkezésére, amiből hozzávetőlegesen 11,35 milliárd eurót fordíthatnak direkt kifizetésekre, piaci és intervenciós intézkedésekre.
A közleményben még kiemelik: a 2015-ös mezőgazdasági évre érvényes támogatások kifizetésének határidejét folyó év október 15-ben állapította meg az Európai Bizottság, az ügynökség a követelményt teljesítette, a támogatások 90 százalékát már augusztusban kifizették.
További teljesítményként értékelik, hogy a 2016-os kampányban 870 millió euró értékben fizettek ki előleget több mint 750 ezer gazda számára, december elsejétől pedig megkezdték a támogatások teljes értékének kifizetését.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2016-12-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ne a megszorításokat alkalmazzák előszeretettel

Nem következetesek a gazdák által igényelhető támogatások odaítélésének feltételei, módozatai, épp ezért az egyes intézkedések elvárt eredményei messze elmaradnak a kitűzött céloktól.
2016-12-20: Gazdakör - :

Hírlugas

Bíznak a jó együttműködésben
A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete is tudomásul vette, hogy vevőre talált a megyeszékhelyi Covalact cégcsoport (2008-tól ide tartoznak a Primulact és Hargita Tejtermék tejgyárak is). Az új tulajdonos a francia Lactalis (korábban az Albalact és LaDorna feldolgozókat is megvásárolta), nyugtázta Ötvös Mózes egyesületi elnök. A Lactalis a világ egyik vezető tejfeldolgozója, évente nagy nyereségeket könyvelhet el, így Ötvös bízik abban, hogy januártól emel a Kovászna megyében begyűjtött tej felvásárlási árán. Reméli, a Covalacttal való eddigi jó együttműködés, egyetértés megmarad, felpártolják a szarvasmarha-tenyésztő gazdákat, a tej árának növelésével jövedelmezővé válhat a tejtermelés – értékelte Ötvös.