Hírlugas

2016. december 20., kedd, Gazdakör
Bíznak a jó együttműködésben
A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete is tudomásul vette, hogy vevőre talált a megyeszékhelyi Covalact cégcsoport (2008-tól ide tartoznak a Primulact és Hargita Tejtermék tejgyárak is). Az új tulajdonos a francia Lactalis (korábban az Albalact és LaDorna feldolgozókat is megvásárolta), nyugtázta Ötvös Mózes egyesületi elnök. A Lactalis a világ egyik vezető tejfeldolgozója, évente nagy nyereségeket könyvelhet el, így Ötvös bízik abban, hogy januártól emel a Kovászna megyében begyűjtött tej felvásárlási árán. Reméli, a Covalacttal való eddigi jó együttműködés, egyetértés megmarad, felpártolják a szarvasmarha-tenyésztő gazdákat, a tej árának növelésével jövedelmezővé válhat a tejtermelés – értékelte Ötvös.
Büntettek
A 2015-ös kampányidőszakban a támogatások kifizetési követelményeit be nem tartó gazdákat 43,5 millió euró értékben büntette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), ugyanakkor 651 594 hektárra nem fizettek támogatást – adta hírül a ŞtiriAgricole hírportál, az ügynökségtől kapott exkluzív adatokra alapozva. A környezeti feltételek be nem tartását 9,33 millió euróval büntették, a be nem jelentésekért 32,5 millió euró, a késések miatt 16 millió euró megvonást alkalmaztak.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-12-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2016-12-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tíz éve folyósítják a mezőgazdasági támogatásokat

Az év végén ünneplik Románia uniós tagfelvételének tizedik évfordulóját. Ugyanakkor tíz év telt el azóta, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül európai és hazai alapokból különféle támogatásokat folyósítanak a mezőgazdasági termelőknek.
2016-12-20: Közélet - Nagy D. István:

Kevés a hazai fenyő

Kitartani látszik a pár éve Sepsiszentgyörgyön meghonosodott gyakorlat, hogy csak elvétve lehet helyi vágott fenyőt találni karácsonyra, a kereskedők elsősorban Magyarországról származó Nordmann- és ezüstfenyőt kínálnak, abból is viszonylag keveset. Az árak idén valamivel alacsonyabbak, mint tavaly a vágott fák esetében, cserepes termesztett fenyőt nagyjából ugyanabban az árfekvésben találhatunk, mint egy évvel korábban.