Hírsaláta

2016. december 20., kedd, Belföld

MEGTALÁLTÁK A MAROSVÁSÁRHELYI ORVOSNŐ HOLTTESTÉT. Egy koronkai magánház udvarán találtak rá a december 11-én Marosvásárhelyről eltűnt Benedek Orsolya holttestére. A Központ hetilap információi szerint a gyilkossággal az orvosnő barátját gyanúsítják, aki veszekedés közben megütötte, ő leesett, és belehalt sérüléseibe. Ezt követően a gyanúsított elásta a holttestet a háza udvarán. Az orvosnőt múlt vasárnap este, az Auchan City bevásárlóközpont parkolójában látták utoljára. A térfigyelő kamerák felvételei szerint itt egy furgonba szállt be, autóját később megtalálták a parkolóban. Az orvosnő a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem lektora, korábban a SMURD önkéntese is volt.

KÍSÉRLETEZETT A BETEGEKEN? Újabb feljelentést tettek a bukaresti ügyészségen a Marie Curie Kórház ortopéd sebésze, Gheorghe Burnei ellen, aki jelenleg házi őrizetben van, és megvesztegetés elfogadása, valamint gyermekeken végzett, engedély nélküli kísérletek gyanújával folyik eljárás ellene. Egy fiatalember emelt panaszt tegnap az ortopéd sebész ellen. Azt állítja, 2002 és 2005 között öt alkalommal műtötte meg Burnei az egyik lábát, és az operációk óta súlyos járászavarral küzd. „Egy dróthoz hasonló valamit tett a bal bokámba, nagyon rögtönzött megoldásnak tűnt. Azóta sem tudom, mit csinált velem, mert nem volt hajlandó kiadni papírjaimat” – nyilatkozta a fiatalember, aki elsősorban azt szeretné megtudni, hogy maga is kísérlet alanya volt-e. A fővárosi ügyészség illetékesei szerint csak az elmúlt napokban 20 feljelentés érkezett az orvos ellen, további 50 panasz ügyében pedig már zajlik a kivizsgálás. Gheorghe Burnei a bukaresti Marie Curie Kórház ortopédiai osztályának vezetője és a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem sebészeti tanszékének tanára. Az egyetem honlapján közzétett önéletrajza értelmében pályafutása során összesen 12 500 műtétet végzett, amelyek közül hat világpremiernek, huszonkettő pedig országos premiernek számított. (Agerpres)
A VENDÉGMUNKÁSOK A LEGNAGYOBB BEFEKTETŐK. 2,167 milliárd eurót küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok, derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat napokban nyilvánosságra hozott adataiból. Ez az összeg pontosan a fele a legnagyobb hazai vállalat, a Dacia autógyár 2015-ös árbevételének, s megegyezik a negyedik legnagyobb cég, a Rompetrol kőolajfinomító éves forgalmával. Ennél többet csak Lengyelország és Portugália profitált a külföldön  dolgozók munkájából, előbbibe 2,97, utóbbiba 2,59 milliárd euró folyt be ilyen forrásból. A román vendégmunkások 1,637 milliárd eurót küldtek haza az Európai Unió tagállamaiból, míg az unión kívüli országokból 539 millió euró érkezett. Itthonról lényegesen kevesebb pénz áramlott külföldre, csupán 429 millió euró. A határon túl élő hazánkfiai ezzel tavaly is a legnagyobb külföldi befektetőnek bizonyultak, egyetlen ország cégei sem hoztak megközelítőleg sem ennyi pénzt Romániába. (Maszol)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2016-12-20: Belföld - :

Szakít a Schweighoferrel

December 16-án a Hornbach Románia bejelentette, januártól felbontja a partnerséget a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozóval, jövőtől nem árusítja termékeit – írja a Transindex portál. A nagykereskedés a vásárlók nyomására dönthetett így, ugyanis korábban petíció indult az építkezéssel, anyagok forgalmazásával foglalkozó nagykereskedések vásárlóit megszólítva, amelyben bojkottra hívják őket azon cégekkel szemben, amelyek HS-termékeket forgalmaznak.
2016-12-20: Világfigyelő - :

Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában

Fegyveres merényletben életét vesztette tegnap este Oroszország ankarai nagykövete. Az orosz diplomatára egy ismeretlen fegyveres lőtt rá a török fővárosban – erősítette meg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. A 62 éves Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy a merénylő rálőtt.