Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. április 30., vasárnap 21:34
Köszöntjük Katalin, Kitti nevű olvasóinkat!

Megtelt a város (Kármentő)

2016. december 22., csütörtök, Jegyzetek
Rohamléptekben közeleg a karácsony, nem ússza meg, hogy felbolydult hangyabollyá változzék, Sepsiszentgyörgy sem. És most nem csak az üzletekben tapasztalt őrületre gondolunk, hanem egy másik, az idegrendszernek szintén kemény terhelést okozó jelenségre: a közlekedésre. A torlódások, kisebb-nagyobb dugók önmagukban nem is jelentenének meglepetést – minden évben ez van, mondhatnánk –, viszont rámutatnak egy igen súlyos problémára: a megyeszékhelyet visszavonhatatlanul kinőtte az autófor­galom.

Az ünnepi időszak erre nyilvánvalóan ráerősít, hiszen mindenki elindul gyűjtögető körútra, azok is, akik számára az autóvezetés esetleg minden alkalommal külön kalanddal, egyfajta túlélési játékkal ér fel. Mindezt szem előtt tartva a némileg gyakorlott sofőr már óvatosan, figyelmesen indul bárhová is a városba. És itt jöhet a meglepetés: a vásárlási őrület ellenére a mindennapokhoz képest nagy eltérést nem tapasztalni. Parkolóhelyet találni továbbra is művészet, adott utcákban indokolatlan dugók keletkeznek – míg másokban fúj a szél –, az iskolák előtt a tanítást követően továbbra is egymás hegyén-hátán állnak a járművek, olyan terhelt helyekről nem beszélve, mint a törvényszék, a központi piac, a városi sportcsarnok és a futballpálya környéke, az Olt-híd, esetleg az Állomás negyed, hogy csak pár példát említsünk.
Marad viszont a kérdés: mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? A parkolóhelyek ügyét az önkormányzat igyekszik rendezni, amennyire a rendelkezésre álló hely megengedi, és egyértelmű, hogy valamilyen módon rendet is kell tartani, tehát marad a fizetéses megoldás. A város túlterheltsége itt is kiviláglik becsületesen, hiszen főképp munkaidőben a belváros tömve van autókkal, amelyek nem egy esetben a tömbházak mögötti – megvásárolt – helyek előtt állnak, elzárva azokat a jogos tulajdonosoktól. És ez végtelen viták forrása, nem ritkán látni, amint egyesek felháborodottan nyomják a dudát az elzárt járművükben, vagy félőrülten és nyomdafestéket nem tűrő modorban érdeklődnek, hogy kié lehet az a kocsi. De talán ennyit a parkolásról, a gondok nem egyediek, szinte minden város küzd hasonlókkal, és a tökéletes megoldást még senki nem találta meg. Az olyan részeken pedig, mint az említett piac, a stadion környéke, valamint a vasútállomás közelében lévő toronytömbházak között, nagy kérdés, hogy egyáltalán lehet-e elfogadható módon rendezni az egészet.
Az elmúlt évben tanúi lehettünk pár forgalmi átszervezésnek (a Sugás Áruház előtti „gombos” rendőrlámpa vagy a központ körüli egyirányúsítás), amelyek a kezdeti kétségek ellenére működőképesnek bizonyultak, és a jelek szerint az önkormányzat a közlekedésrendészettel közösen folytatni szeretné ezt (lásd az 1918. december 1. úton elhelyezett fekvőrendőröket). Pótolnivaló van jócskán, de az is világos, hogy önmagában ez nem elegendő. Sajnos kevés javulás észlelhető a járművezetők viselkedésé­ben, pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha előzékenyebbek lennénk a forgalomban, kevésbé erőltetnénk, hogy a bejárathoz minél közelebb álljunk meg, illetve, ha parkolóhelyet keresünk, jelezzük a többi járművezetőnek, mire készülünk, nem csigamód haladunk, s utolsó pillanatban lecsapunk egy szabad helyre. Ugyanitt említhetnénk a hirtelen elkövetett sávváltásokat vagy a körforgalmakban tanúsított türelmetlenséget. Ne feledjük: a közlekedési kultúrát elsősorban a kormánynál ülők határozzák meg, és általa egy olyan terhelt város is, mint Sepsiszentgyörgy, élhetőbb lehet a forgalom szempontjából.
2016. december 22.
csütörtök 10:42
csacsi
1812 hozzászólás
@a megyeszékhelyet visszavonhatatlanul kinőtte az autófor­galom. - és erre még tettek egy lapáttal és megfaragták a várost, hol a közvéleménykutatás eredménye, amit állítólag egy éve csináltak és fogadták a javaslatokat? Elfújta az udmr?

2016. december 22.
csütörtök 15:01
belaba
1320 hozzászólás
Nem kene anyit kocsival jarni mar lasak be az enberek

2016. december 22.
csütörtök 15:26
freaky
236 hozzászólás
belaba -nem kell mindenbe beleszolni, lasd mar be! Foleg nem abba, amihez nem ertesz!

2016. december 22.
csütörtök 17:32
belaba
1320 hozzászólás
En profeszionalis sofor voltam 30 eve vezetek csak ertek a forgalomhoz amenyit kel

2016. december 22.
csütörtök 18:16
kadocsa
74 hozzászólás
Nem a város telt meg hanem az emberek lettek kényelmesek és ha tehetnék az ajtójukig mennének az autóval.Tisztelet a kevés kivételnek.Nem nagyváros, gyalogolni is lehet, az állomástól könnyedén be lehet érni gyalog 30 perc alatt a központba és még a napi javasolt 30 perces séta is meglenne.Sajnos sokan elfelejtik,hogy nem az autóval jöttek a világra.

2016. december 27.
kedd 18:32
hszilvy
58 hozzászólás
Ezuttal belabanak nagyon is igaza van, ahogy kadocsanak is. Nagyon is. És nem is igazán azokka volna a baj, akik az állomásról pl. a Váradiba, vagy a Stadion utcából az Ady Endrébe autóval viszik a gyerekeket, hanem akik még pár száz méterről is! Ráadásul csakis -és kizárólag csakis- az iskola vagy ovoda kapujában állhatnak velük meg, mondjuk plusz minusz 30-40 centi. Akik az autójukat leparkolják pár méterre a jelzőlámpa alatt, míg a szép hosszú szőke hajú anyuka a magassarkú csizmában besétál az iskolába a féltett drága egyetlen kinccsel, aki nem léphet egyetlen egyet sem pluszban, csakis a fekete dzsippben. (élő szemtanuja voltam ilyen esetnek, ahogy gondolom az a minden irányban 100 méternél hosszabb sorban feltorlódott autósok közelebb eső része is. És még az anyukának állt felljebb, és ripakodott mindenkire, hogy azonnal nem tudott elindulni !!!)

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most