Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 22:28
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Megtelt a város (Kármentő)

2016. december 22., csütörtök, Jegyzetek
Rohamléptekben közeleg a karácsony, nem ússza meg, hogy felbolydult hangyabollyá változzék, Sepsiszentgyörgy sem. És most nem csak az üzletekben tapasztalt őrületre gondolunk, hanem egy másik, az idegrendszernek szintén kemény terhelést okozó jelenségre: a közlekedésre. A torlódások, kisebb-nagyobb dugók önmagukban nem is jelentenének meglepetést – minden évben ez van, mondhatnánk –, viszont rámutatnak egy igen súlyos problémára: a megyeszékhelyet visszavonhatatlanul kinőtte az autófor­galom.

Az ünnepi időszak erre nyilvánvalóan ráerősít, hiszen mindenki elindul gyűjtögető körútra, azok is, akik számára az autóvezetés esetleg minden alkalommal külön kalanddal, egyfajta túlélési játékkal ér fel. Mindezt szem előtt tartva a némileg gyakorlott sofőr már óvatosan, figyelmesen indul bárhová is a városba. És itt jöhet a meglepetés: a vásárlási őrület ellenére a mindennapokhoz képest nagy eltérést nem tapasztalni. Parkolóhelyet találni továbbra is művészet, adott utcákban indokolatlan dugók keletkeznek – míg másokban fúj a szél –, az iskolák előtt a tanítást követően továbbra is egymás hegyén-hátán állnak a járművek, olyan terhelt helyekről nem beszélve, mint a törvényszék, a központi piac, a városi sportcsarnok és a futballpálya környéke, az Olt-híd, esetleg az Állomás negyed, hogy csak pár példát említsünk.
Marad viszont a kérdés: mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? A parkolóhelyek ügyét az önkormányzat igyekszik rendezni, amennyire a rendelkezésre álló hely megengedi, és egyértelmű, hogy valamilyen módon rendet is kell tartani, tehát marad a fizetéses megoldás. A város túlterheltsége itt is kiviláglik becsületesen, hiszen főképp munkaidőben a belváros tömve van autókkal, amelyek nem egy esetben a tömbházak mögötti – megvásárolt – helyek előtt állnak, elzárva azokat a jogos tulajdonosoktól. És ez végtelen viták forrása, nem ritkán látni, amint egyesek felháborodottan nyomják a dudát az elzárt járművükben, vagy félőrülten és nyomdafestéket nem tűrő modorban érdeklődnek, hogy kié lehet az a kocsi. De talán ennyit a parkolásról, a gondok nem egyediek, szinte minden város küzd hasonlókkal, és a tökéletes megoldást még senki nem találta meg. Az olyan részeken pedig, mint az említett piac, a stadion környéke, valamint a vasútállomás közelében lévő toronytömbházak között, nagy kérdés, hogy egyáltalán lehet-e elfogadható módon rendezni az egészet.
Az elmúlt évben tanúi lehettünk pár forgalmi átszervezésnek (a Sugás Áruház előtti „gombos” rendőrlámpa vagy a központ körüli egyirányúsítás), amelyek a kezdeti kétségek ellenére működőképesnek bizonyultak, és a jelek szerint az önkormányzat a közlekedésrendészettel közösen folytatni szeretné ezt (lásd az 1918. december 1. úton elhelyezett fekvőrendőröket). Pótolnivaló van jócskán, de az is világos, hogy önmagában ez nem elegendő. Sajnos kevés javulás észlelhető a járművezetők viselkedésé­ben, pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha előzékenyebbek lennénk a forgalomban, kevésbé erőltetnénk, hogy a bejárathoz minél közelebb álljunk meg, illetve, ha parkolóhelyet keresünk, jelezzük a többi járművezetőnek, mire készülünk, nem csigamód haladunk, s utolsó pillanatban lecsapunk egy szabad helyre. Ugyanitt említhetnénk a hirtelen elkövetett sávváltásokat vagy a körforgalmakban tanúsított türelmetlenséget. Ne feledjük: a közlekedési kultúrát elsősorban a kormánynál ülők határozzák meg, és általa egy olyan terhelt város is, mint Sepsiszentgyörgy, élhetőbb lehet a forgalom szempontjából.
Hozzászólások
2016. december 22.
csütörtök 10:42
csacsi
1918 hozzászólás
@a megyeszékhelyet visszavonhatatlanul kinőtte az autófor­galom. - és erre még tettek egy lapáttal és megfaragták a várost, hol a közvéleménykutatás eredménye, amit állítólag egy éve csináltak és fogadták a javaslatokat? Elfújta az udmr?

2016. december 22.
csütörtök 15:01
belaba
1652 hozzászólás
Nem kene anyit kocsival jarni mar lasak be az enberek

2016. december 22.
csütörtök 15:26
freaky
289 hozzászólás
belaba -nem kell mindenbe beleszolni, lasd mar be! Foleg nem abba, amihez nem ertesz!

2016. december 22.
csütörtök 17:32
belaba
1652 hozzászólás
En profeszionalis sofor voltam 30 eve vezetek csak ertek a forgalomhoz amenyit kel

2016. december 22.
csütörtök 18:16
kadocsa
88 hozzászólás
Nem a város telt meg hanem az emberek lettek kényelmesek és ha tehetnék az ajtójukig mennének az autóval.Tisztelet a kevés kivételnek.Nem nagyváros, gyalogolni is lehet, az állomástól könnyedén be lehet érni gyalog 30 perc alatt a központba és még a napi javasolt 30 perces séta is meglenne.Sajnos sokan elfelejtik,hogy nem az autóval jöttek a világra.

2016. december 27.
kedd 18:32
hszilvy
69 hozzászólás
Ezuttal belabanak nagyon is igaza van, ahogy kadocsanak is. Nagyon is. És nem is igazán azokka volna a baj, akik az állomásról pl. a Váradiba, vagy a Stadion utcából az Ady Endrébe autóval viszik a gyerekeket, hanem akik még pár száz méterről is! Ráadásul csakis -és kizárólag csakis- az iskola vagy ovoda kapujában állhatnak velük meg, mondjuk plusz minusz 30-40 centi. Akik az autójukat leparkolják pár méterre a jelzőlámpa alatt, míg a szép hosszú szőke hajú anyuka a magassarkú csizmában besétál az iskolába a féltett drága egyetlen kinccsel, aki nem léphet egyetlen egyet sem pluszban, csakis a fekete dzsippben. (élő szemtanuja voltam ilyen esetnek, ahogy gondolom az a minden irányban 100 méternél hosszabb sorban feltorlódott autósok közelebb eső része is. És még az anyukának állt felljebb, és ripakodott mindenkire, hogy azonnal nem tudott elindulni !!!)

2016-12-22: Közélet - Fekete Réka:

Berta mama mindennapjai

Keresztény lelkületű családban született a Brassó megyei Zernyesten. Egészségügyi asszisztensként dolgozott Sepsiszentgyörgyön a megyei kórházban. Párja elvesztése után jött a depresszió, az öngyilkosság gondolata. Az Élet a lélek közösségnek köszönhetően visszatért pozitív önmagához, majd az önkéntességben találta meg élete célját. Bába Berta öt éve segítő a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett délutáni oktatási programban. Azt mondja, a gyermekeknek szükségük van rá, és ezért mindennap érdemes felkelnie.
 
2016-12-22: Közélet - Fekete Réka:

Kovács Géza vasplasztikái

A sepsiszentgyörgyi József Lajos Unitárius Közösségi Házban advent második vasárnapján megnyílt kiállításon talán A szellem bárkája, a Kitárulkozás és a Világ a világban című kisplasztika mutatja meg leginkább Kovács Géza gondolatainak, érzéseinek tág terét, amelyben közel harminc esztendeje alkotja vasszobrait. A tárlat jövő szerdáig látogatható.