Véres merénylet Isztambulban

2017. január 4., szerda, Világfigyelő
Azonosították a török hatóságok az isztambuli Reina Klubban lövöldöző férfit: a támadó 28 éves, kirgiz állampolgár, és Lakhe (más forrás szerint Yakhyo) Mashrapovnak hívják. Szilveszteréjszaka a Reina nevű szórakozóhelyen elkövetett lövöldözéses merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A férfi az Iszlám Államhoz közel álló források szerint már elmenekült Törökországból.
 
 
A hatóságok tegnap is keresték a merénylőt, közben előkerült egy videófelvétel is, amelyen a támadó a Taksim téren szelfivideót készít. A Sky News korábban egy pénzváltós videót szerzett meg a feltételezett elkövetőről, de a legújabb felvétel szerint a férfi Isztambul híres turistaközpontjában, a Taksim térnél is „vizsgálódott”. A rendőrség már korábban házkutatást végzett egy isztambuli lakásban a Zeytinburnu negyedben. A Dogan hírügynökség szerint az akciót a rendőrség különleges osztaga hajtotta végre, egy helikopterrel megerősítve.
Hétfőn a török hatóságok még nyolc őrizetbe vett személyről beszéltek, és azt mondták, már közel járnak a terrorista beazonosításához – közölte egy török kormányzati szóvivő. Tegnap reggel végül felbukkant egy útlevél fotója, amelyen a fénykép igen hasonlít a terrorista által készített videón látható arcra.
Az újévi isztambuli merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról – írta a Habertürk török napilap internetes oldalán. A tegnap őrizetbe vett nő a hatóságoknak leszögezte: még arról sem volt tudomása, hogy a férje az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa lenne.
A török médiában újabb – egymásnak helyenként ellentmondó – értesülések jelentek meg a feltételezett elkövető Törökországba érkezéséről. Az Ihlas török hírügynökség titkosszolgálati információi alapján tegnap azt közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek onnan szárazföldön először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább. A család Konyában egy ingatlanügynök segítségével talált szállást, és egy stúdiólakást bérelt ki. A férj három hónapot előre kifizetett, és azt mondta: azért jött a városba, hogy munkát találjon. Az Ihlas jelentése ellentmond a Habertürk tegnap korábban megjelent beszámolójának, amely szerint a család nem Kirgizisztánból, hanem közvetlenül Szíriából érkezett, ahol a férfi az Iszlám Állam tagjaként harcolt.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-04 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 313
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-04: Sport - :

Erős motort épít a Ferrari 2017-re? (Forma–1)

Idén átlépi az 1000 lóerős álomhatárt a Ferrari turbómotorja, melyet alaposan átterveznek az olaszok – írja a m4sport.hu több olaszországi forrásra hivatkozva.
 
2017-01-04: Világfigyelő - :

Koncepciós alapon támadják a magyar vezetőket (Semjén Zsolt nemzetpolitkai értékelője)

Magyarország feladata, hogy a külhoni magyarok előnyösebb helyzetbe kerüljenek, és aki szülőföldjén meg akar maradni magyarnak, meg is maradhasson – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának adott interjújában.