Semjén Zsolt nemzetpolitkai értékelőjeKoncepciós alapon támadják a magyar vezetőket

2017. január 4., szerda, Világfigyelő
Magyarország feladata, hogy a külhoni magyarok előnyösebb helyzetbe kerüljenek, és aki szülőföldjén meg akar maradni magyarnak, meg is maradhasson – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának adott interjújában.
 
 
Semjén Zsolt hangsúlyozta: ennyi pénz még soha nem jutott a magyarság kulturális, identitásbeli, nyelvi önazonosságának megtartására. A Kárpát-medencében az óvodától az egyetemig magyar támogatással működik az oktatás, példaként a Csíkszeredában, Kolozsváron és Marosvásárhelyen működő Sapientia egyetemet említette. Csak a Vajdaságban 50 milliárd forintot fordítottak vissza nem térítendő támogatásra és kedvezményes hitelre, és Kárpátalján, Szlovéniában, Horvátországban is indítottak hasonló programokat, amelyek lényege, hogy az ott élő magyarság szülőföldjén tudjon boldogulni.
Az ukrajnai oktatási törvénytervezettel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: az ukrán állam több területen, köztük az oktatásügyben minősíthetetlen dolgokat művel, ezekkel szemben megteszik a védelmi lépéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kárpátaljai ellátórendszer egy részét már a magyar állam tartja fenn, pluszpénzt kapnak többek között a betegeikkel magyarul beszélő orvosok vagy a magyarul tanító tanárok. „Elméletileg az ukránok nem ismerik el a kettős állampolgárságot, ugyanakkor megtettük azokat a lépéseket, hogy senkinek a haja szála ne görbüljön, ha felveszi a magyar állampolgárságot. Szlovákiával szárnyalnak a politikai és gazdasági kapcsolatok a visegrádi együttműködésen belül” – mondotta. Semjén Zsolt szerint, aki Felvidéken fel akarja venni a magyar állampolgárságot, kockázat nélkül megteheti, csak nem kell a szlovák hatóságok tudomására hoznia. Szavai szerint azokat az ügyeket „fagyasztják be”, amelyekben a két fél nem tud előrelépni, és azokra a területekre kell fókuszálni, amelyeken lehet. Példaként a kis iskolák megmentését említette.
Erdélyre áttérve a miniszterelnök-helyettes kiemelte: az a nemzeti érdek, hogy az RMDSZ ott legyen a bukaresti parlamentben. Az RMDSZ legutóbbi választáson elért eredményét nagyon erősnek értékelte, hozzátéve: a választással nem oldódtak meg a problémák, de sikerült tárgyalási pozícióba kerülnie. Kitért arra is, fontosnak tartja a korrupció elleni harcot, az viszont abszurd, hogy „nyilvánvalóan koncepciós alapon” érik támadások magyar vezetőket. A leghatározottabban fel fognak lépni az ellen, amikor a magyar vezetőket, magyar egyházi iskolákat „nyilvánvalóan megfélemlítési céllal” támadják – hangoztatta –, példaként a Mikó-kollégium vagy a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét említve.
Semjén Zsolt kiemelte: a kulturális autonómia de facto megvalósult a Vajdaságban, a Magyar Nemzeti Tanács tartja fenn az iskolákat, a médiát. „Ki gondolta volna ezt (...) a miloševići időben?” – tette fel a kérdést. „Ha van sikertörténet, akkor a Délvidék az, és ez példaértékű lehet a Kárpát-medencében” – mondta a miniszterelnök-helyettes.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-04 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-04: Világfigyelő - :

Véres merénylet Isztambulban

Azonosították a török hatóságok az isztambuli Reina Klubban lövöldöző férfit: a támadó 28 éves, kirgiz állampolgár, és Lakhe (más forrás szerint Yakhyo) Mashrapovnak hívják. Szilveszteréjszaka a Reina nevű szórakozóhelyen elkövetett lövöldözéses merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A férfi az Iszlám Államhoz közel álló források szerint már elmenekült Törökországból.
 
2017-01-04: Világfigyelő - :

Rasszizmussal vádolják a német rendőröket

Tavaly szilveszter után a felkészületlenségük miatt kritizálták a németek a rendőrséget, idén viszont éppen azért, mert semmit nem bíztak a véletlenre. Annak ugyan örül a német média és a liberális politikusok, hogy sikerült megelőzni a tavalyihoz hasonló molesztálásokat, de szerintük a rasszizmus határát súrolja, hogy a rendőrök kifejezetten utaztak az észak-afrikaiakra.