Békés, bőséges új esztendő?

2017. január 4., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka
Sok világméretű, egyelőre láthatatlan következménnyel járó eseménytől terhes évet zártunk, és már az új esztendő első éjszakája jelezte, nem lesz sokkal nyugodalmasabb a frissen beköszöntött 2017 sem. Békéből bizony hiány van a világban, és a bőségből is a sokaknak jut kevesebb.

Az elmúlt évben egymást követték a véres terrortámadások, több száz életet követeltek a nagy európai fővárosokban végrehajtott mészárlások, a félelem, az állandó készültség vált uralkodóvá a kontinens boldogabbnak hitt, nyugati oldalán. A növekvő rettegés megtorpanásra késztette ugyan azokat a vezetőket, akik korábban a migránsok feltétel nélküli befogadása mellett kardoskodtak, de észszerű, alkalmazható politika kidolgozására még nem futotta tudásukból, erejükből, így vélhetően ez az igen jelentős probléma az idei esztendőre is rányomja bélyegét. Az első napokban „csak” Törökországban történt terrortámadás, de ma már senki nem vonja kétségbe: bármikor, bárhol bomba robbanhat, kerülhet egy vagy több ámokfutó lövöldöző, akik az iszlám nevében számolnának le a kereszténységgel. A migráns­áradat és terrorveszély növekedésével párhuzamosan erősödnek a szélsőségesek, akik már idén igazi meglepetéseket okozhatnak, hisz több nagy európai államban, például Németországban, Franciaországban választások lesznek.
2016-ban az is kiderült, egyre gyengébb az Európai Unió, a hatalmas, bürokratikus gépezet, a hiteltelen, rossz döntések sorozatát erőltető vezetői képtelenek megfelelni a kihívásoknak. Erős intésnek kellett volna tekinteniük a brexitet, ám önvizsgálat helyett sértett duzzogás volt válaszuk, nem a hibákon igyekeztek javítani, inkább a kiválást megszavazó briteket bélyegezték meg. Nem kizárt, folytatás következik, más országok polgárai is úgy találhatják, nem érték, közös érdek, sokkal inkább kín és nyűg a nagy együvé tartozás, a legsötétebb forgatókönyvek szerint megtörténhet, hogy 2016 az unió végének kezdetét alapozta meg.
Sokakat megrendített Donald Trump elnökké választása is. Tény, ami az Egyesült Államokban történik, kihat az egész világra, okot adhatnak a bizonytalanságra a kiszámíthatatlan, öntörvényű, politikán kívülről érkezett Trump tervei, és még inkább első cselekedetei. Hogy mit valósíthat meg nagyratörő elképzeléseiből, az új év erre is választ ad, legalább részben.
S miközben forrong a világ, tele kiszámíthatatlansággal, Románia ismét lemaradt egy-két fordulóval. Máshol sorra buknak vagy a bukás szélén állnak a balliberális kormányok, nálunk fölényesen megnyerik a választásokat, és ígérnek, terveznek, mellőzvén a realitásokat. Lehet, 2017-ben tájainkon is beköszönt egyfajta jólét, de az árral szemben ez az ország is csak ideig-óráig úszhat. Megtanulhattuk már, mifelénk borsos ára van a békének, és hatalmas számlát kell majd törleszteni a pillanatnyi bőségért is.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-04 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2017-01-04: Közélet - Szekeres Attila:

Székely zászló alatt Románia?! (Történelemhamisítás vagy félretájékoztatás)

Román országos sajtóorgánumok történelemhamisítással vádolják a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadót. Azt kérik rajta számon, hogy egy negyedik osztályosok számára kiadott magyar nyelvű történelemtankönyvben székely zászlóval jelölték meg Románia helyét Európa térképén. Mindezt ráadásul közpénzen. Utánanéztünk az ügynek, s kiderült a csúsztatás.
2017-01-04: Közélet - :

Az év első babái

Háromszéken Sepsiszentgyörgyön született a 2017-es év első gyermeke, de sem a megyeszékhely, sem a többi háromszéki város szülészeti osztályán nem volt túl nagy forgalom az esztendőforduló idején.