A kormányprogram és a kisebbségek

2017. január 5., csütörtök, Belföld
Az oktatási kerettörvényhez illeszkedő külön törvényben készül szabályozni a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást a Grindeanu-kabinet – egyebek között ez derül ki a parlament honlapján tegnap közzétett kormányprogramból. Az ágazati politikákat 170 oldalon részletező kormányprogram a kulturális fejezetben kétoldalas alfejezetet szán a kisebbségnek.
Az előző kormányokhoz hasonlóan a szociálliberális koalíció is megígéri, hogy támogatja a kisebbségi törvény elfogadását, amelynek tervezete 2005 óta vár elfogadásra. A program támogatást ígér a kisebbségek kulturális intézményeinek, „ingó és ingatlan” kulturális örökségének ápolásához, ezért a kormány gyorsítani fogja az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatát – írják. Emellett kormányzati intézkedésekkel és jogszabályokkal akarnak érvényt szerezni a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt előírásoknak. Emellett megígérik, hogy a területi közigazgatás esetleges átszervezésénél figyelembe veszik a különböző térségek nyelvi, kulturális hagyományait. A program egyébként az állami intézmények és a középosztály megerősítését, a kis- és középvállalkozások támogatását, a gyermekvállalás ösztönzését tűzi ki célul, az „olcsó munkaerő csapdája” helyett a „szakképzett munkaerő” gazdasági modelljén alapuló fejlődést akarja meghonosítani. A kormány 2018-tól újabb egy százalékponttal 18 százalékra akarja csökkenteni az áfát, a lakáspiacon pedig nulla százalékos áfakulcsot vezetne be. Erre az évre átlagosan 20 százalékos közalkalmazotti béremelést ígérnek, jövő évre pedig újabb 20 százalékot. A közszférában az országos minimálbérnek megfelelő üdülési juttatást vezetnek be, a négyéves kormányzati ciklus végéig pedig a jelenlegi 1250 lejről 1750 lejre akarják emelni a minimálbért.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-05 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-05: Belföld - :

Ügyvezető elnökből újságíró (Lemondott Kovács Péter)

Tegnap benyújtotta lemondását tisztségéről Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A politikus a Transindex portálnak adott tegnapi interjúban közölte, hogy még aznap benyújtja lemondását, majd később több hírügynökségnek is megerősítette. Kovács Péter a Transindexnek kijelentette: mindenkinek jogában áll váltani, és arra készül, hogy visszatérjen „első szerelméhez: a médiához”.
2017-01-05: Belföld - :

Javítaná a viszonyt

Teodor Meleşcanu „erkölcsi kötelességének” nevezte, hogy külügyminiszterként fejlessze Románia és Magyarország kapcsolatait, mivel 1996-ban ő írta alá Temesváron a magyar–román alapszerződést.