Lemondott a brit uniós nagykövet, az EB sajnálja

2017. január 5., csütörtök, Világfigyelő
Az Európai Bizottság (EB) sajnálja, hogy távozik tisztségéből az Egyesült Királyság uniós nagykövete – közölte újságírói kérdésre válaszolva Natasha Bertaud, a brüsszeli testület szóvivője tegnap azzal kapcsolatban, hogy kiderült: Sir Ivan Rogers lemond posztjáról. Rogers – akit az előző miniszterelnök, David Cameron nevezett ki a brüsszeli brit EU-képviselet élére 2013-ban – szerint a brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a brexit-tárgyalások lebonyolításához.
A szintén brit Natasha Bertaud elmondta: Rogers „nagy tudású és kiváló szakember, aki nem minden esetben volt könnyű tárgyalópartner”, de mindig hűségesen védte kormánya érdekeit. Sir Ivan Rogers kedden jelentette be, hogy lemond brüsszeli tisztségéről. Távozásának okát hivatalosan sem ő, sem a londoni külügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra. Megbízatása ősszel járt volna le.
Kiszivárgott azonban az a levél, amelyben Rogers elbúcsúzik a nagykövetség dolgozóitól. A Financial Times által teljes terjedelmében közzétett levél tanúsága szerint a nagykövet úgy véli, hogy az a legmegfelelőbb, ha most távozik, mielőtt London hivatalosan bejelenti Brüsszelben kilépési szándékát az Európai Unióból. Ezzel ugyanis kezdetét veszi az a kétéves periódus, melynek végén az Egyesült Királyság uniós tagsága megszűnik, hacsak az EU állam-, illetve kormányfői egyhangúlag meg nem hosszabbítják az átmeneti időszakot. Rogers szerint úgy lesz a legjobb, ha nincs idő közben átadás-átvétel, és végig egyetlen nagykövet segíti a tárgyalásokat Brüsszelben. Levelében a diplomata bírálja is a londoni kormányt. Azt írja, hogy a brit kormány szűkén van a komoly tapasztalatnak a többoldalú kereskedelmi tárgyalásokat illetően, valamint, hogy egyesek elképzeléseivel ellentétben a szabad kereskedelem nem jön létre pusztán magától. Leveléből az is kiderül, ő maga sem tudja, hogy Londonban milyen célokat határoznak meg a brexitről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. „Remélem, a jövőben is szembeszállnak majd a rosszul felépített érvekkel és zavaros gondolatokkal, és sosem fognak félni, hogy elmondják az igazat a hatalmon lévőknek” – írja búcsúlevelében Ivan Rogers.
Theresa May brit kormányfő hivatalának szóvivője azonban kedd esti nyilatkozatában kijelentette: Sir Ivan Rogers néhány hónappal teljes mandátumának kitöltése előtt távozott posztjáról, és azért hozta ezt a döntést, hogy utódját még a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének március végéig esedékes aktiválása előtt ki lehessen nevezni. May korábban tudatta: legkésőbb március végéig hivatalosan is bejelenti Brüsszelben országa kilépési szándékát, miután a tavaly júniusban tartott népszavazáson a szűk többség arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság hagyja el az Európai Uniót.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-05 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-05: Világfigyelő - :

Súlyosbodhat a migrációs helyzet

Idén is jelentős kérdés marad a tömeges illegális migráció, sőt, 2017-ben súlyosbodhat is a helyzet – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tegnap sajtótájékoztatón Budapesten. Bakondi György hangsúlyozta, hogy a migráció nyomán kialakult biztonsági helyzet továbbra is veszélyes az unióban, illetve a tranzitországokban, továbbá az Iszlám Állam elleni, a végéhez közeledő harc miatt fokozódhat az európai terrorveszély.
2017-01-05: Világfigyelő - :

Assange: Nem az oroszok követték el a kibertámadásokat

Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató hírportál alapítója szerint nem oroszok hackelték meg amerikai demokrata politikusok elektronikus levelezését.