Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:15
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Kerítés, kolbászból

2017. január 6., péntek, Máról holnapra
Egy utolsó puszi Dragneától, kézfogás Tăriceanuval, s az alig két órája miniszterelnökké felkent Grindeanu máris beülhet a kormányfői székbe, s elkezdheti megteremteni a normális Romániát. A hétfő esti képsorokon látható, amint a két házelnök egészen a hivatal ajtajáig kíséri, szinte kézen fogva vezeti a fiatal reménységet – mintha az óvodába vitték volna, jegyezték meg szarkasztikusan a köztévé hírelemzői –, majd a kissé érzelgősre sikeredett búcsúval véget is ér a szappanoperába illő jelenet.

Persze, a három hőst azért zavarhatták Iohannis szavai, a kormány beiktatásán az államelnök ugyanis azt kérte, miután felemeltek majd minden közalkalmazotti fizetést, magyarázzák majd el neki, miként lehet egyidejűleg adót csökkenteni és bért is emelni? Ráadásul Iohannis cinikusan és jó érzékkel ütötte le Dragnea korábbi, magasra helyezett labdáját, mondván, ha már a pártelnök az egyedüli, aki minden részletét ismeri a kormányprogramnak, akkor legyen oly kedves, és tudását ossza meg a kabinet tagjaival is.
A baj az, hogy mindez nem egy olcsó bohózat, hanem az új szociáldemokrata időszámítás kezdete. Mely nemcsak azért aggasztó, mert a bábkormány tagjai jórészt harmadik vonalbeli politikusok, hanem főként azért, mert a szociáldemokraták vesszőparipája, hogy ami következik, amit cselekedni kívánnak, azt mind a nép nevében teszik, szinte olyan, mintha a nép, az istenadta nép irányítaná a kormányrudat. Jön majd persze a fizetés- és nyugdíjemelés, s valóra válnak a kampányígéretek: a románok jobban fognak élni. Lesz tehát kerítés, kolbászból.
Ám nem mindenki ugrándozik örömében, mert ami a láthatáron, az valójában a választók tömeges lefizetése, azért, hogy majd szemet hunyjanak későbbi intézkedések fölött, hangoztatják az elemzők. Esetlegesen, csatolt áruként azt is láthatják majd, hogy átértékelődik a bűn és a büntetettség fogalma is, legalábbis, ami a korrupciós váddal terhelt, illetve jogerősen elítélt politikusokat illeti. Ebbe az irányba mutat a nép ügyvédjének tegnapi kezdeményezése is: Victor Ciorbea némi teketóriázás után felvállalta a szociáldemokraták érdekeit, és alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely nem engedte, hogy Liviu Dragnea miniszterelnök legyen. Cselekedete, érthetően, ki is ütötte a biztosítékot...
Ha komolyan vehetnénk, amit Grindeanu állít, hogy a normalitás térnyeréséért fog dolgozni, akkor sajnálkozhatnánk, bizony, neki és kabinetjének sok dolga lesz. De a kormányfő meg sem mondhatja főnökének, hogy amit tesz, az egy jogállamban nem tekinthető normálisnak: amikor egy jogerősen elítélt politikus minden erejével és pártja feltétel nélküli támogatásával azon ügyködik, hogy kénye-kedve szerint átszabjon egy meghatározó jelentőségű jogi cikkelyt. Mindezek ellenére a hűséges alattvalók egyként sorakoznak fel vezérük mögé, mennek bátran, előre, közben pedig a választók reménykedve várják, hogy jobban élhessenek.
Hozzászólások
2017. január 6.
péntek 10:25
Ferencz
13769 hozzászólás
"Lesz tehát kerítés, kolbászból." Lesz bizony, kölcsönből. ez történt Magyarországon is: a baloldali kormányok felélték-elosztogatták - szavazatokért cserébe, persze - az ország erőforrásait, horribilis adósságokat zúdítottak az ország nyakába. Mert javakat termelni nem voltak képesek, de a hatalom kellett. Aztán jött a jobboldal és kínos-keserves munkával, a lakosság meg áldozatokkal kezdte helyrerakni a dolgokat. az ország magához tért, és ismét az európai élvonal felé kezdett tendálni. Ez a helyzet természetesen a lehető legfájdalmasabban érintette a hazai és a külső balliberális köröket, hiszen azoknak homlokegyenest más elképzeléseik voltak Magyxarország jövőjét illetően. Csatasorba álltak tehát a bukott nagyágyuk, de a mai helyzetük szerint mindeniküket csak a konc érdekli. Olyan egységet teremtettek, hogy csak na! Természetesen szócsöveik űvöltöznek tovább, más híján a kormány tagjainak és holdudvarának a vagyonosodását tűzve zászlóikra. Elfeledkezve arról, hogy ugyanez történt a baloldali kormányzás alatt is, csakhogy amíg a mostaniak felemelték az országot, azok a mélybe sűllyesztették. Enyhe különbség, nemde?

2017. január 6.
péntek 10:40
belaba
1652 hozzászólás
Mnel hamarab egy nagylaoliciot kel letrehozni amejben az RMDSZ is bene van maskep instabil lesz a kormany

2017. január 6.
péntek 11:33
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Ez a cikk úgy ahogy van sarkitás és nem teljesen fedi a valóságot.Úgyanis egyáltalán nem igaz hogy nem lenne pénz a minimálisan megemelt nyugdijak és fizetések fedezésére.Annyi fog történni hogy a költségvetési lecsapódást úgy fogják ellensúlyozni hogy a többi költségvetési tételre kevesebbet fognak előirányozni.És ez, ismerve a mindenkori kormányok pénzügyi politikáját nem is lesz olyan nehéz, úgyanis rengeteg pénz elmegy magyarosan mondva hülyeségekre.vegyük csak példának a megvalósíthatósági tanulmányokat ( studii de fezabilitate )Ebben az országban rengeteg pénz elmegy az elő és megvalósithatósági tanulmányokra olyan beruházásokra amelyek soha meg nem valósulnak.Tudvalevő hogy olyan autópálya szakasz is van - ki nem vitelezett - amelyikre három előtanulmányt készitettek.Egy 50-60 km autópálya előtanulmánya kb.150000-160000 ezer lej, áfa nélkül.El lehet hát képzelni mennyi közpénz megy el baromságra, anélkül hogy betartanák a közbeszerzés első és legfontosabb alapelvét -a közpénzek hatékony elköltésének elvét.
Summa sumárum, amielőtt jobban belebonyolódnék - tisztelt kormány,képviselők és szenátorok, tessenek csak fizetéseket és szociális járulékokat emelni, mert nem igaz hogy nincs pénz.Ha gazdaságosabban kezeljük a költségvetést, egyből kerűl pénz mindenre.


2017. január 6.
péntek 13:43
tihi
1775 hozzászólás
Most néhány perce a nagy ellenző és törvényesség tisztelője is meghajolt,és aláírta reszketett kézzel a 102 adó eltörlését szentesített törvényt.Nincs TV-rádió és környezetvédelmi adó,nincsenek annyi bürokratikus űrlapok és kidobott pénzek,...stb....Ember tervez,Isten végez!!!

2017. január 6.
péntek 15:44
belaba
1652 hozzászólás
Vegre vehetek kulfoldrol kocsit nem kel taxat fizesek. Hajra Jahanis

2017. január 6.
péntek 15:55
tihi
1775 hozzászólás
belaba : azért vehetsz külföldről taxa nélkül autót,mert Drágneáék lehetővé tették!! ne Iohannisnak köszönd meg,mert ő visszaútasította a törvényt,hanem a szocialistáknak!!!

2017. január 6.
péntek 15:57
belaba
1652 hozzászólás
Igazad van de vegre ez a mafla taho alak alairta.

2017. január 6.
péntek 16:53
trovacsek
2517 hozzászólás
Milyen kocsit veszel belaba?Skodát?:)

2017. január 6.
péntek 17:15
belaba
1652 hozzászólás
Egy ketes Golfot akarnek mar reg a Skodat leatam a dakhoz.

2017. január 6.
péntek 22:15
barcsay
1794 hozzászólás
Már kezd a bili felborulni

2017. január 7.
szombat 16:24
trovacsek
2517 hozzászólás
Hova?A dákhoz?Csaknem Decebálhoz?Azt hittem ő már rég a boldog vadászmezőkön hajtja a rómaiakot!:)

2017-01-06: Közélet - :

Fát loptak, elkapták

A bardoci rendőrőrs munkatársai elkaptak egy 19 és egy 25 éves fiatalembert, amint egy közeli erdőből törvénytelenül kivágott 26 darab fát szállítottak. A két lószekeret és a rakományt lefoglalták. Nagyajtán egy 17 éves fiút kaptak el, amint fát szállított. Kiderült, 30 fát vágott ki törvénytelenül.
2017-01-06: Közélet - Fekete Réka:

Jobb érettségi eredményekért (Iskolá kaptak támogatást)

Az iskolaelhagyás csökkentését, valamint az érettségire és egyetemi felvételire készülést segítő ROSE-programban tizenöt háromszéki középiskola kapott támogatást, korábbi eredményeik függvényében 70 ezer és 152 ezer euró közötti értékben. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum (fotó) is a támogatott iskolák között szerepel, a négyéves programról nemrég tájékoztatták a szülőket, diákokat és partnereiket.