Kerítés, kolbászból

2017. január 6., péntek, Máról holnapra
Mózes László
Egy utolsó puszi Dragneától, kézfogás Tăriceanuval, s az alig két órája miniszterelnökké felkent Grindeanu máris beülhet a kormányfői székbe, s elkezdheti megteremteni a normális Romániát. A hétfő esti képsorokon látható, amint a két házelnök egészen a hivatal ajtajáig kíséri, szinte kézen fogva vezeti a fiatal reménységet – mintha az óvodába vitték volna, jegyezték meg szarkasztikusan a köztévé hírelemzői –, majd a kissé érzelgősre sikeredett búcsúval véget is ér a szappanoperába illő jelenet.

Persze, a három hőst azért zavarhatták Iohannis szavai, a kormány beiktatásán az államelnök ugyanis azt kérte, miután felemeltek majd minden közalkalmazotti fizetést, magyarázzák majd el neki, miként lehet egyidejűleg adót csökkenteni és bért is emelni? Ráadásul Iohannis cinikusan és jó érzékkel ütötte le Dragnea korábbi, magasra helyezett labdáját, mondván, ha már a pártelnök az egyedüli, aki minden részletét ismeri a kormányprogramnak, akkor legyen oly kedves, és tudását ossza meg a kabinet tagjaival is.
A baj az, hogy mindez nem egy olcsó bohózat, hanem az új szociáldemokrata időszámítás kezdete. Mely nemcsak azért aggasztó, mert a bábkormány tagjai jórészt harmadik vonalbeli politikusok, hanem főként azért, mert a szociáldemokraták vesszőparipája, hogy ami következik, amit cselekedni kívánnak, azt mind a nép nevében teszik, szinte olyan, mintha a nép, az istenadta nép irányítaná a kormányrudat. Jön majd persze a fizetés- és nyugdíjemelés, s valóra válnak a kampányígéretek: a románok jobban fognak élni. Lesz tehát kerítés, kolbászból.
Ám nem mindenki ugrándozik örömében, mert ami a láthatáron, az valójában a választók tömeges lefizetése, azért, hogy majd szemet hunyjanak későbbi intézkedések fölött, hangoztatják az elemzők. Esetlegesen, csatolt áruként azt is láthatják majd, hogy átértékelődik a bűn és a büntetettség fogalma is, legalábbis, ami a korrupciós váddal terhelt, illetve jogerősen elítélt politikusokat illeti. Ebbe az irányba mutat a nép ügyvédjének tegnapi kezdeményezése is: Victor Ciorbea némi teketóriázás után felvállalta a szociáldemokraták érdekeit, és alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely nem engedte, hogy Liviu Dragnea miniszterelnök legyen. Cselekedete, érthetően, ki is ütötte a biztosítékot...
Ha komolyan vehetnénk, amit Grindeanu állít, hogy a normalitás térnyeréséért fog dolgozni, akkor sajnálkozhatnánk, bizony, neki és kabinetjének sok dolga lesz. De a kormányfő meg sem mondhatja főnökének, hogy amit tesz, az egy jogállamban nem tekinthető normálisnak: amikor egy jogerősen elítélt politikus minden erejével és pártja feltétel nélküli támogatásával azon ügyködik, hogy kénye-kedve szerint átszabjon egy meghatározó jelentőségű jogi cikkelyt. Mindezek ellenére a hűséges alattvalók egyként sorakoznak fel vezérük mögé, mennek bátran, előre, közben pedig a választók reménykedve várják, hogy jobban élhessenek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-06: Közélet - :

Fát loptak, elkapták

A bardoci rendőrőrs munkatársai elkaptak egy 19 és egy 25 éves fiatalembert, amint egy közeli erdőből törvénytelenül kivágott 26 darab fát szállítottak. A két lószekeret és a rakományt lefoglalták. Nagyajtán egy 17 éves fiút kaptak el, amint fát szállított. Kiderült, 30 fát vágott ki törvénytelenül.
2017-01-06: Közélet - Fekete Réka:

Jobb érettségi eredményekért (Iskolá kaptak támogatást)

Az iskolaelhagyás csökkentését, valamint az érettségire és egyetemi felvételire készülést segítő ROSE-programban tizenöt háromszéki középiskola kapott támogatást, korábbi eredményeik függvényében 70 ezer és 152 ezer euró közötti értékben. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum (fotó) is a támogatott iskolák között szerepel, a négyéves programról nemrég tájékoztatták a szülőket, diákokat és partnereiket.