Ezrek térnek vissza Aleppóba

2017. január 6., péntek, Világfigyelő
Ezrek kezdtek visszatérni a korábban felkelők uralta kelet-aleppói városnegyedekben szétlőtt otthonaikba, dacára a fagyos időjárásnak és a minden képzeletet felülmúló háborús pusztításoknak – mondta Szajjad Malik, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Szíriáért felelős képviselője a Reutersnek adott helyszíni interjújában.
  • A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen szíriai civilek hagyják el Aleppó város keleti negyedét 2016 decemberében. FOTÓ: MTI/EPA/SANA
    A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen szíriai civilek hagyják el Aleppó város keleti negyedét 2016 decemberében. FOTÓ: MTI/EPA/SANA

Az elmúlt pár napban mintegy 2200 család tért vissza a keleti városrész Hannano nevű lakónegyedébe. „Az emberek kezdtek visszajönni Kelet-Aleppóba, hogy láthassák, mi maradt meg üzleteikből, házaikból, áll-e még az épület, kifosztották-e otthonukat (...), hogy lássák, érdemes-e egyáltalán visszatérniük” – mondta Malik. A hazatérők szörnyű körülményekkel szembesülnek. „Rendkívüli, kegyetlen hideg van itt. A házaknak, amelyekbe az emberek visszajöttek, nincs sem ablakuk, sem ajtajuk, sem tűzhelyük” – tette hozzá. Létfontosságú a humanitárius segély. Az ENSZ matracokkal, hálózsákokkal és a kitört ablakok lefedésére szolgáló műanyag ponyvákkal igyekszik segíteni, hogy az emberek újrakezdhessék lakásuk valamelyik szobájából az életüket.
Aleppó újjáépítése hosszú időt vesz majd igénybe, de most az ott élők melegen tartása és élelmezése az elsődleges – hangsúlyozta Malik. Az ENSZ által támogatott helyi partnerszervezetek napi két meleg étkezést biztosítanak 21 ezer embernek, és naponta 40 ezren kapnak kenyeret. Emellett 1,1 millió ember jut ismét palackozott, tartálykocsikkal szállított vagy kutakból elérhető ivóvízhez. Időközben mobil kórházakat is felállítottak, és több mint tízezer gyermeknek adtak be gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Emellett több ezer fiatalt kell ismét beilleszteni az oktatásba különleges felzárkóztató osztályok segítségével. A lázadók uralma alatt a város keleti felében nem vezették az anyakönyveket, így a születéseket, házasságokat és a halálozásokat sem tartották nyilván. A világszervezet ezért most a damaszkuszi kormánnyal együttműködésben igyekszik az embereket megfelelő iratokkal ellátni.
A hónapokig tartó légicsapások kórházakat, iskolákat, utakat és lakóházakat romboltak le, és megrongálták a város két fő vízszivattyú-állomását is. Az ENSZ-illetékes hangsúlyozta, hogy az Aleppóban tapasztalt pusztítás mértéke jóval meghaladja mindazt, amit az afganisztáni és szomáliai háborús övezetekben látott. „Semmi sem készíthetett volna fel minket az itteni pusztítás mértékére, mivel az minden képzeletet felülmúl” – tette hozzá Malik.
Hannano volt az egyike azoknak az aleppói negyedeknek, amelyek elsőként kerültek a lázadók kezére 2012-ben. Tavaly decemberben pedig ez volt az első kerület, amelyet a kormányerők visszafoglaltak a város teljes ellenőrzéséért indított hadműveletükben. A szíriai felkelés jelképévé vált város visszafoglalásának lélektani, politikai és stratégiai jelentősége volt, egyúttal Bassár el-Aszad szíriai elnök legnagyobb győzelmét jelentette a közel hat éve folyó konfliktusban. A hadsereg és a vele szövetséges milíciáknak a hónapokig tartó szíriai és orosz légicsapásokat követő előrenyomulása közepette a kelet-aleppói negyedek több lakója is úgy döntött, hogy nem hagyja el otthonát, míg több tízezren elmenekültek. December végén pedig, a harci cselekmények befejeztével hozzávetőleg 35 ezer ellenzéki fegyverest és civilt evakuáltak a városból.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2017-01-06: Világfigyelő - :

Brüsszel önvédelemből megbukott (Szijjártó válasza Martin Schultznak)

Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni Brüsszelnek, különösen akkor, amikor látható, hogy a történelmi kihívásokra a tagállamok adnak használható válaszokat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2017-01-06: Világfigyelő - :

Átalakul az olasz migrációs rendszer

Tömegeket befogadó táborok helyett sok kis létszámú központ felállítására készül az olasz belügyminisztérium, az illegális bevándorlók kiutasítását felgyorsítanák, Marco Minniti olasz belügyminiszter pedig Líbiába utazik, hogy az észak-afrikai ország partjairól induló, migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon – jelentették olasz lapok.