Újabb merénylet Törökországban

2017. január 6., péntek, Világfigyelő
Miközben folyik a hajsza a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjének kézre kerítésére, tegnap újabb terrortámadás történt Törökországban, ezúttal gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Izmirben, az égei-tengeri török kikötővárosának egyik bírósági épülete mellett.

Két ember meghalt a merényletben, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. A tartomány kormányzója, Erol Ayyildiz szerint az első nyomok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt lehet felelős a merényletért. A kormányzó szerint a pokolgéppel felszerelt gépkocsi a bírósági épület előtt állt meg. A robbanást megelőzően tűzharc alakult ki a rendőrökkel. A támadók Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal és gránátokkal voltak felfegyverkezve, és egy rakétavető is volt náluk. Közben a szilveszteri isztambuli merénylet nyomán újabb három hónappal meghosszabbították a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot Törökországban. Recep Tayyip Erdogan államfő szerint a szilveszteri merénylet célja az volt: egymás ellen fordítsák a törököket, és mélyítsék az országban meglévő törésvonalakat. A török hatóságok július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg kudarcot vallott puccskísérletével kapcsolatban, amelynek megszervezésével az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának embereit gyanúsítják.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-01-06: Világfigyelő - :

Átalakul az olasz migrációs rendszer

Tömegeket befogadó táborok helyett sok kis létszámú központ felállítására készül az olasz belügyminisztérium, az illegális bevándorlók kiutasítását felgyorsítanák, Marco Minniti olasz belügyminiszter pedig Líbiába utazik, hogy az észak-afrikai ország partjairól induló, migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon – jelentették olasz lapok.
2017-01-06: Világfigyelő - :

Ötvenhatról az osztrákoknak

A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából 1956 történelmét bemutató oktatási CD kiadvány készült osztrák iskolásoknak, így a 17–18 éves korosztály interaktív módon, számos fotó és korabeli filmfelvétel segítségével ismerheti meg az akkor Magyarországon történteket.