Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:33
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Nőnek a fizetések és a nyugdíjak (Pénzeső)

2017. január 7., szombat, Belföld
Egy sor, a társadalom szinten minden rétegét érintő intézkedést fogadott el tegnap a Sorin Grindeanu vezette kormány. A döntések között szerepel az országos minimálbér 1450 lejre emelése február 1-jétől, a nyugdíjpont megnövelése kilenc százalékkal júliustól és a garantált szociális nyugdíj növelése is. A kormányfő egyúttal azt is közölte, miből biztosítják a fedezetet mindenre.
 
 
A minimálbér 200 lejjel történő megemelése nem jelent újdonságot, hiszen egy nappal korábban a Szociáldemokrata Párt vezére, Liviu Dragnea már jelezte, hogy a kormányülésen ezt biztosan elfogadják. A döntésről szóló kormányközlemény szerint az intézkedés 0,2 százalékos gazdasági bővülést eredményez, pozitívan befolyásolja a foglalkoztatást, és csökkenti a feketemunka mértékét, illetve az életszínvonal emelkedéséhez is hozzájárul. Lényeges tudnivaló ugyanakkor, hogy az a munkáltató, amely 1450 lejnél alacsonyabb havibérre köt szerződést, 300-tól 2000 lejig terjedő bírsággal sújtható.
A tegnapi döntésdömping a következő változásokat hozza: február 1-jétől húsz százalékkal nő a helyi közigazgatásban, valamint az intézményekben dolgozók bére. Kivételt képeznek a választott tisztségviselők. Ennél is komolyabb béremelésre számíthatnak az előadás-szervező közintézményekben dolgozó művészek és műszaki személyzet, akiknek fizetését ötven százalékkal növelik jövő hónaptól kezdődően. Ionuţ Vulpescu kultúráért és nemzeti identitásért felelős miniszter szerint „a színészektől, balett-táncosoktól, filharmonikusoktól, karmesterektől kezdve a cirkuszi művészekig, sminkesekig, fénytechnikusokig, öltöztetőkig gyakorlatilag minden végrehajtói tisztséget betöltő alkalmazottra érvényes a béremelés”. A tárcavezető egyébként nagy győzelemként könyvelte el, hogy a műszaki személyzet is részesül a béremelésben.
A nyugdíjpont értékét is jócskán felkerekíti a Grindeanu-kabinet, július 1-jétől kilenc százalékkal lesz magasabb, elérve az ezer lejt. Emellett a garantált szociális nyugdíjon is emelnek, március 1-jétől gyarapodik ez a járandóság 520 lejre a jelenlegi 400-ról.
Az egyetemistákra is szép napok várnak, az ösztöndíj értéke a jelenlegi 83 lejről 201 lejre nő, ráadásul ugyanők ingyenesen utaznak mostantól a vasúton.
Ugyanazon sürgősségi kormányhatározat a kis- és középvállalkozások adózási besorolására vonatkozó döntést is hozott, eszerint kisvállalkozásnak tekintendő minden olyan, amelynek a forgalma legkevesebb 100, legtöbb 500 ezer euró. Ezeknek a cégeknek forgalmuk egy százalékát kell adóként befizetniük az új rendelkezés értelmében.
A kormány közlése szerint a most elfogadott emelések, juttatások összesen 5,1 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést. Sorin Grindeanu szerint a fedezetet részben a magas bérek megadózásából biztosítanák. Eszerint a bruttó átlagbér ötszörösét meghaladó fizetések esetében eltörölnék azt a kedvezményt, mely szerint ezek mentesek a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulások alól. Ez a szabály egyébként jelenleg 36 ezer ember jövedelmét érinti. Grindeanu számításai szerint ez összesen 1,9 milliárdot hozna az állami költségvetésnek. Egy másik forrás a kormányfő szerint a minimálbér emeléséből befolyó nagyjából egymilliárd lej (a nyugdíjpontemelés 70 százalékára lenne elég). Grindeanu itt megállt az ötletadásban, annyit viszont még elmondott: az elkövetkező időszakban folytatják az adótörvénykönyv módosítását érintő intézkedések sorát.
Hozzászólások
2017. január 7.
szombat 09:31
belaba
1652 hozzászólás
Ezert kel tamogatni a nagykaolicioval a PSDt hogy megtob jo torvenyt hozanak be

2017. január 7.
szombat 12:40
barcsay
1794 hozzászólás
Te belaba inkább támogasd a nagykoalát azzal jobban fogsz járni felemelik ezek a nyőgdijadat aztán csak várd ki a végét már dolgoznak az árak felemelésén és még sok más kellemes meglepetésben lesz részed remélem akkor is támogatni fogod rendületlenül ezt a bunkó bandát,remélem végig kitartasz .Éljen a párt éljen a szicialista román párt élén hüséges forradalmi szellemü nagy vezérével iliescuval és társaival hurrá belaba.Majd ha nem lesz elég pénzed olajra gyüjtünk neked ,de előbb megtanulsz helyesen irni magyarul addig kutyagumi az orrodra.

2017. január 7.
szombat 12:57
Ferencz
13769 hozzászólás
Te belaba, kik vannak abban a nagykoalicióban, amelyiknek a PSD-t kellene - szerinted - támogatnia?

2017. január 8.
vasárnap 09:40
doboa61
2780 hozzászólás
Ha az emelések mögött valós teljesítmények vannak, akkor már korábban is meg kellett volna tenni.
De ha megint adóságnöveléssel oldják meg, akkor iszonyú kárt okoznak vele Románia eladósításával.
Miből emelnek? Tudja erre valaki a helyes választ?

Félő, hogy ezért a gesztusért még nagy árat fogunk fizetni.
Mint általában eddig is.

2017. január 8.
vasárnap 09:44
kukujza
588 hozzászólás
Azt hiszed. érdekli ez a nyugdíjasokat, hogy ilyen hiány, olyan többlet, rossz helyre írtál.

2017. január 8.
vasárnap 10:17
belaba
1652 hozzászólás
Jo ez biza Hajra PSD Hajra RMDSZ

2017. január 8.
vasárnap 10:39
barcsay
1794 hozzászólás
Ezeket a nagy fizetéseknek a durva megadoztatása felboritja a bilit,annak kővetkezményei lesznek és nem is kicsik.Azzal semmi bajom,hogy emelik a fizetéseket nyugdijakat hülye kéne legyek,de azt is metapasztaltuk immár 27 eszendeje,hogy utánna jőn a feketeleves.E

2017. január 8.
vasárnap 13:21
eli
630 hozzászólás
Hát, én majdnem minde beirással egyet értek,de ez a beleba-tyám nagyon el van tájolódva,nincsenek hozzatartozói,ismerősei akik felhivják a figyelmét ezekre a sok hülye beirásaira (egy közülik ,a jelenlegi "Hajra PSD Hajra RMDSZ),hogy ne folytassam az előbbi ,ugymond arany beköpéseivel (szavazásra buzditás az RMDSz-re ,auótásár stb.)

2017. január 8.
vasárnap 17:26
Nantivagyok
483 hozzászólás
amíg a "bélabá"k élnek, addig jó dolga van az udmr-nek, ezek minden mesét készpénznek vesznek
pedig: UDMR-től jót ne várj!
Rosszat minden másodpercben!

2017. január 8.
vasárnap 17:50
Nantivagyok
483 hozzászólás
amíg a "bélabá"k élnek, addig jó dolga van az udmr-nek, ezek minden mesét készpénznek vesznek
pedig: UDMR-től jót ne várj!
Rosszat minden másodpercben!

2017. január 8.
vasárnap 18:01
eli
630 hozzászólás
Én egy kicsit engedékenyebb vagyok ami a jót nevárj-t illeti,és azt mondom semmit,utalok arra hogy, ezidáig ott voltak a kormányon vagy istápolták őköt, minden eredmény nékül ,lásd elvesztett székelyzászló perek,Községháza kiirások letörlése , magyar iskolák vissza államositása (Sepsiszentgyörgy,Marosvásárhely) stb.

2017. január 8.
vasárnap 20:38
Nantivagyok
483 hozzászólás
tehát, rosszabb lett minden, az udmr intézkedésére

2017-01-07: Színház az egész világ - Csinta Samu:

Egy műhelyben Al Pacinóval (Beszélgetés Skovrán Tünde színésznővel )

Sepsiszentgyörgyről indult, Kolozsváron ugrott fel az utolsó vonatra, ma Los Angelesben él és tervezget. Skovrán Tündével arról beszélgettünk, miért olyan a színészeknek Hollywood hangulata, mint a hajdani kalandorok számára az aranyláz, és miként kell lavírozni a nő-színésznő-üzletasszony háromszögben.
 
2017-01-07: Belföld - :

Iohannis kihirdette: törölnek 102 adót és illetéket

Klaus Iohannis államfő tegnap kihirdette azt a jogszabályt, amely mintegy 102 különféle illeték eltörléséről rendelkezik. Liviu Dragnea, a törvényt kezdeményező Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a rendelkezésekkel egyebek mellett a bürokrácia csökkentését érik el. A legismertebb eltörölt adónem a rádió- és tévéilleték.