Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 16:50
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Iohannis kihirdette: törölnek 102 adót és illetéket

2017. január 7., szombat, Belföld
Klaus Iohannis államfő tegnap kihirdette azt a jogszabályt, amely mintegy 102 különféle illeték eltörléséről rendelkezik. Liviu Dragnea, a törvényt kezdeményező Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a rendelkezésekkel egyebek mellett a bürokrácia csökkentését érik el. A legismertebb eltörölt adónem a rádió- és tévéilleték.
 
A jogszabályt korábban Iohannis visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, de a törvényhozó testület változatlanul szavazta meg még egyszer. Másodszor az államfő már nem küldhette vissza, így kénytelen volt kihirdetni, mert korábban az alkotmányossági normakontrollt is kiállta.
Iohannis azt kifogásolta a törvényben, hogy megszünteti a rádió- és televízióilletéket, amelyet a lakosság fizetett a villanyszámlán feltüntetett illetékként. Az így befolyt pénzből biztosították a Román Televízió és a Román Rádiótársaság költségvetésének jelentős részét. A két intéz­mény alkalmazottjai tiltakoztak az intézkedés ellen, ugyanis a törvényt kezdeményező Szociáldemokrata Párt a továbbiakban úgy akarja finanszírozni a közmédiát, hogy az állami költségvetésből közvetlenül utalják majd ki a rádió és a televízió éves költségvetését. Az újságírók szerint így csorbulhat a két közintézmény függetlensége, és a pártoknak nagyobb lehetőségük lesz beavatkozni a televízió és a rádió műsorszerkesztési politikájába. Az illeték eltörlése ellen romániai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.
Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke tegnap üdvözölte, hogy az államfő kihirdette a törvényt. „A törvény előírásait már január 1-jétől alkalmazni lehetett volna, ha megértik, hogy a bürokráciát csökkentő intézkedésekről van szó, ami annak a jele, hogy az állam tiszteli az állampolgárait. Amint arról már beszámoltam, a költségvetési tervezet, amelyet a kormány a parlament elé terjeszt, figyelembe veszi ezen illetékek eltörlését, valamint a többi, általunk elfogadandó intézkedés hatásait” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Dragnea.
A rádió- és tévéilletéken kívül a 102 eltörölt adó közé tartozik még egyebek mellett az erkölcsi bizonyítvány kiállításakor fizetett díj, a cégbíróságnál fizetett bizonyos illetékek, az útlevél és személyi igazolvány kiállításakor fizetett egyes díjak, továbbá az érettségi, egyetemi oklevelek után fizetett díjak, de a sofőrvizsga is olcsóbbá válik – mindezeket részletesen ismertettük szerdai lapszámunkban a Milyen adókat és illetékeket töröltek című összeállításunkban.
2017. január 7.
szombat 09:32
belaba
1521 hozzászólás
vegre megjot az esze anek a bakszsznak is

2017. január 7.
szombat 13:42
szekelyse50
5649 hozzászólás
Ez csak egy mézes madzag , a köpönyegforgató sosem változik , csak bohóckodik tetszés szerint , hiszen elárulta , letagadta nemzetét

2017. január 7.
szombat 16:52
Ferencz
13503 hozzászólás
"...így csorbulhat a két közintézmény függetlensége,..." Nem mindegy? Amit mi mondunk6mutatunk, rajtunk kívül más senki nem követi.

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most