Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 22:37
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Változtatni a nemzetállami beidegződéseken

2017. január 7., szombat, Máról holnapra
Bármikor felmondhatjuk az együttműködést – állítja Kelemen Hunor a kormány parlamenti támogatásáról beszélve. Az RMDSZ elnöke szerint a szövetség azért döntött a konstruktív együttműködés mellett, mert belátták, így esély nyílhat a kisebbségi ügyek rendezésére, rá-adásul a kormányprogram nemzeti kisebbségekre vonatkozó passzusának nagy része az RMDSZ-től származik.

Kisebbségi tekintetben az elmúlt években nemcsak a Kelemen Hunor által is emlegetett lemaradás nőtt, a visszalépések száma sokasodott, hanem romlott az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarság közérzete is. Nemcsak a nemzeti szimbólumok ellen indított ostoba, érthetetlen hadjárat miatt, hanem főképp azért, mert a magyar közösség megalázása szinte központosítottá vált a legapróbb ügyektől – kiderült például, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzatának nem áll jogában zöldövezetet létrehozni a prefektúra épülete előtt! – egészen a legsúlyosabbakig. Utóbbira jó példa az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának önkényes leállítása, mi több, a visszaállamosítás. Amolyan kilencvenes éveket idéző állapotba csöppentünk, annak minden kisugárzásával.
Ha tehát Dragnea és csapata komolyan gondolja, hogy egy normálisabb országot hozzanak létre, akkor ez az elvarratlan kisebbségi szálak rendezése nélkül lehetetlen. Hogy mennyire a múlté az a fajta otromba nacionalizmus, amelyet például Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is heveny módon képviselt, mennyire vált politikai értelemben felnőtté az egykori nagyromániás hölgy, miként Dragnea állítja, biztosítván egyben az RMDSZ-t arról, hogy egyik minisztere sem lesz majd magyarellenes – mindez majd kiderül.
Ám hogy mindenféle konstruktív együttműködési kísérlet hallatán az erdélyi, székelyföldi magyar ember kétkedő, az mind politikai, mind történelmi vonatkozásban érthető. Sőt, az lenne a furcsa, ha most hirtelenjében valamiféle harsány bizakodási hullám kerítené hatalmába azokat, akik jól tudják, a mindenkori nacionalizmus csakis szörnyűségeket eredményez. Ezen az indokolt keserűségen akkor lehet túllépni, ha a tények majd azt igazolják, hogy a most nagyvonalúan megtámogatott kormánykoalíció nem élt vissza az RMDSZ bizalmával. És ez a szerencsésebb forgatókönyv.
Nincs könnyű helyzetben az RMDSZ: ha ugyanis a mostani kényszerházassággal nem tudnak a kisebbségeket érintő eredményt, kompromisszumot kicsikarni a győzelmi mámorban úszó koalíció politikusaitól, ha a változtatás szükségszerűségéről nem tudják meggyőzni magát Liviu Dragneát, akkor az a bukással egyenértékű lesz. Nem az együttműködés újbóli felmondása lenne a cél, mondván, megpróbáltuk, de nem ment, hanem valahogyan változtatni kellene az erdélyi, székelyföldi magyarok sorsát, életét nehezítő hatalmi önkényen, nemzetállami beidegződéseken, a dohos szemléleten. Mindazok számára tehát, akik komolyan gondolják az érdekképviseletet, a mostani nekifutamodás kisebbségi tekintetben újabb esélyt jelent. Azonban nem elég kiszaladni a pályára, s úgy tenni, mintha küzdenénk, eredmény kell. Kísérletezésre már nincs idő.
 
Hozzászólások
2017. január 7.
szombat 09:30
belaba
1652 hozzászólás
Hunor ur melto utoda Matko Bela Urnak de azert meg nem tokeletes

2017. január 7.
szombat 12:33
szerzsant
155 hozzászólás
A első két ökör hezzàszólt! :-)


2017. január 7.
szombat 13:19
Ferencz
13769 hozzászólás
tih, marburg:"... mennyire vált politikai értelemben felnőtté az egykori nagyromániás hölgy, miként DRAGNEA ÁLLÍTJA egyben az RMDSZ-t arról, hogy EGYIK MINISZTERE SEM lesz magyarellenes." Tiszuta sor, nemde?

Európában, Franciaországot , volt gyarmatát, Romániát és pár balkáni államot, illetve a jó okkal oroszellenes balti államokat nem véve figyelembe, nem számít milyen náció tagjaként vagy az illető ország állampolgára. Gyakorlatilag minden ország a nevében viseli a többségi nemzet megnevezését, és azok - a felsoroltakat kivéve - tettek is azért, hogy a kisebbségek is otthon érezzék magukat bennük, nemcsak országuk, de hazájuk is legyen. Ezt nevezik pozitív diszkrimináviónak, a kisebbségek végdelme érdekében. Ebben a sorban benne van Magyarország is, bármennyire is nem tetszik a helyzet a balliberális trolloknak! És igenis, ha Európának és a világnak, ha van jövője egyáltalán, annak a nemzetek a letéteményesei, nem az agymosott, elnemzettelenített balliberális szerencsétlenek tömegei. Bármennyire is nem tetszik a balliberélis trolloknak és tollnokoknak!

2017. január 7.
szombat 13:22
Ferencz
13769 hozzászólás
Bocs az elütésekért: ...biztosítván egyben..../ Tiszta.../...balliberális...

2017. január 7.
szombat 13:32
szekelyse50
5712 hozzászólás
Egy gond létezik csakis ezen a téren , legalábbis a környéken , a mindennapi románság annyira a fejébe véste a nacionalizmus dogokat ,hogy veszélyes már
- Talán ha alulról kezdenék a változást ,( igaz ők a vezérek) ., nagyon feszült a helyzet Marosvásárhelyen, elég sok magyarellenes problémát teremtettek

2017. január 7.
szombat 16:13
trovacsek
2517 hozzászólás
Hinni itt sem az udemerének,sem a román kormánynak nem lehet.Mert a múltbéli példák arra a következtetésre késztetnek,hogy ne vegyük készpénznek amit ezek elénk tálalnak!Az udemeré elérte amit akart(bent vannak a parlamentben,OTT vannak ahogy ők mondják),csak sajnos ebből semmi jót nem érez a magyar kisember,a szoci kormány meg elérte,hogy legyen egy tartalék parlamenti 6%(udmr) ,hogy Tariceanuék ne zsarolhassák őket( és vice-versa:udmre-alde).Tehát mindenki boldog,kivéve a népet,legyen az magyar vagy román.

2017. január 7.
szombat 16:34
Ferencz
13769 hozzászólás
S hát még az Amerika előtti indiánok..., sőt még maga Ábel is...

2017. január 7.
szombat 20:31
Ferencz
13769 hozzászólás
Mintha ez azb aljas ember nem hallott volna például a Benes dekrétumokról, a délvidéki mészárlásokróé és menekülésekről, az erdélyi magyarok exodusáról a román hatalom beiktatása előtt és után.... hogy a magyarok ellen elkövetett atrocitálásokból soroljak. Kutyaxar!

2017. január 7.
szombat 22:42
Ferencz
13769 hozzászólás
Még egyszer, de tényleg utoljára: hogy tudsz ennyire aljas lenni? Nagyon is jól tudod, hogy nem a felmentésről van itt szó, hanem a te folytonos N. -es mércédről amikor a magyarságról, a mai magyar kormányzatról van szó!!!! Mi okból nem említed soha, de soha először azt a galádságot, amelyikre válasz volt a magyar? Mit vétett neked Orbán, hogy ennyi év alatt egyetlen jó szót kimondani nem voltál képes róla? Ennyire fáj, hogy saját lábaira emeli az országot? Megvallom, néha csodálom a "hűségedet". Ennyire kitartó a magyargyűlöletben, ennyire hálás haszonélvezője a (ki)múlt rendszernek és a balliberális eszementségnek talán több nincs is a földkerekségen. Összefoglalva: ennyire aljas ember nem hiszem, hogy lenne még egy.
A te aljasságaidra nincs felmentés, bármit is mondanál. Nem, az orbáni filozófia alaptétele nem zavar, hiszen az előzőhöz képest - mindenben kiszolgálni a balliberélis nagytőkét - a mostani jelszó: mindent az országért, mindent a nemzetért. De, amint ezt már párszor mondtam, te ezt nem értheted, hiszen a nemzettelenségnek sem országa, sem hazája, sem becsülete nincsen, és te vagy a legjobb példa arra, hogy mindezekre nincs is szüksége.

2017. január 7.
szombat 23:37
belaba
1652 hozzászólás
Ez a ket enber csak osza a semit napokon keresztul job lene alunanak

2017. január 8.
vasárnap 08:23
trovacsek
2517 hozzászólás
Ahogy látszik ennek a szptemberi kicsodának kutya baja nem lett,hogy nyíltan erőszakra búzdított pár nappal ezelőtti kommentjében,tehát akkor mi a következtetés:neki meg van engedve.Miért,Mert ez a feladata.Kinek ez a feladata?Hát azoknak akik a szekus-sovén-magyarellenes körökhöz tartoznak.Tiszta kép.Na így kell ezután hozza viszonyulni,kedves Ferencz,nem pedig válaszolgatni neki,hogy még jobban tudjon provokálni,mocskolódni,sőt erőszakos cselekedetekre buzdítani.A csáo rendszerben is akiről tudták,hogy szekus,vagy besúgó,azt elkerülték,kiközösítették,igyekeztek avval nem kommunikálni,mert sohasem lehetett tudni....Ez ma is érvényes.


2017. január 8.
vasárnap 09:28
belaba
1652 hozzászólás
most mar meik a besugo a harom kozul?

2017. január 8.
vasárnap 11:48
Ferencz
13769 hozzászólás
Tudva tudtam, hogy így lesz, de azért valami halvány reményt is tápláltam azirányban, hogy ennek az aljasnak maradt annyi becsületmorzsája, hogy nem válaszol. Hát nem maradt! Akinek "üres" az otthoni hét éve, a következők csak becstelenséggel tölthetik ki az űrt. Ebben az esetben is az történt. Igazad van trovacsek, ezzel az alakkal úgy kell tennünk, mint Merlin a démonokkal: hátat fordítani neki, s elfeledni őt. Ezt nem bírja, ettől pusztul el. Legyen hát.

2017. január 8.
vasárnap 11:52
Ferencz
13769 hozzászólás
belaba: maradj a te színteden, a kiscsoportos ovisok színtjének a legalján! Ostoba, érzéketlen , nyelvgyíilkoló xarjankó.

2017. január 8.
vasárnap 17:18
Nantivagyok
483 hozzászólás
Hé, évekkel ezelőtt volt itt egy gané, aki most Settembriniként ganél a száján keresztül.
Kedves Ferenc, nem kell észrevenni a *****t, úgyis büdös, minek piszkálni?

2017. január 8.
vasárnap 20:52
Nantivagyok
483 hozzászólás
ó te mocsok, hány neved van?


2017. január 9.
hétfő 08:25
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
A első két ökör hezzàszólt! :-) ....na ez jó.Hahahahahaha.

2017-01-07: Közélet - Nagy D. István:

Háromszék olcsón megúszta (Ítéletidő)

Noha a kemény havazás Kovászna megyét sem kerülte el – a térségre előbb narancssárga, majd sárga jelzésű riadót adtak ki –, komoly fennakadást nem okozott. A rendőrség, valamint az útügyi hatóságok beavatkozása nyomán estig egyetlen országos vagy megyei besorolású utat sem kellett lezárni, mindössze súlykorlátozást vezettek be a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárműveknek egy szakaszon. A szakemberek szerint szerencsére a nagy sebességű szél is elkerülte Háromszéket, az ugyanis jócskán megnehezítette volna a dolgukat.
 
2017-01-07: Közélet - Iochom István:

Mozgalmas év előtt a céhtörténeti múzeum

Az idei év során a kézdivásárhelyi  Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete tíz tárlatot szervez, de könyvbemutatók és egyéb tevékenységek is zajlanak majd, hiszen idén emlékeznek meg a múzeumalapítás negyvenötödik évfordulójáról – tudtuk meg Dimény Attila intézményvezetőtől.