KármentőVan értelme a civil kiállásnak

2017. január 7., szombat, Jegyzet
Nagy B. Sándor
A civil szervezetek és aktivisták éveken át tartó elszánt, elkeseredett küzdelme után végre történt egy igazán fontos lépés Verespatak megmentése ügyében: január 4-én – a Sorin Grindea­nu vezette új kabinet eskütételének napján – a Cioloş-kormány leköszönő kulturális minisztere beterjesztette a Verespatakot világörökségi címre javasoló dokumentumcsomagot az UNESCO-nak.
 
Pár nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Dacian Cioloş kormányfő mégsem terjeszti elő Verespatakot a Világörökség-listára, azzal indokolva döntését, hogy a régi kormánynak már korlátozott hatáskörei vannak, és erről sem rendelkezhet. A másik érv az volt, hogy a világörökségi előterjesztés jelen pillanatban az ország számára kedvezőtlenül befolyásolná azt a pert, melyet a Gabriel Resources kanadai vállalat indított Románia ellen a verespataki beruházás meghiúsulása miatt. Cioloş szerint a vállalat azzal érvelhetne, hogy Románia kettős játékot folytatott, ugyanis ellentmondás áll fenn a kiadott bányászati engedély és a falu kulturális örökségét védeni hivatott kezdeményezés között.
Cioloş meghátrálása újabb ellenlépéseket, tiltakozó akciókat váltott ki a civil közösség körében. A de-clic portál tüntetést kezdeményezett a kormánypalota előtt, és internetes aláírásgyűjtést indított, amelyben tízezer ember kérte a miniszterelnököt: engedélyezze a világörökségi jelölés leadását. A verespataki Alburnus Maior Egyesület elkeseredett hangú közleményben tudósított arról, hogy a kormányfő elárulta az ügyet, ugyanis korábban számos alkalommal kijelentette: Verespatak méltó lenne a világörökségi címre, és minden szükséges lépést megtesz azért, hogy a település felkerülhessen az UNESCO listájára. Mindezek mellett egyes jogi szakértők is Verespatak mellett foglaltak állást. Claudia Ciobanu, az Euractiv elemzője szerint a kanadai nagyvállalattal szembeni alperesi félelmek alaptalanok, ugyanis Verespatak már a bányászati engedély megszerzése idején rendelkezett országos örökségvédelmi státussal, amiből egyértelműen következhet UNESCO-felterjesztés, a vállalatnak tehát már első pillanattól számolnia kellett a bányaprojekt bukásának kockázatával.
A civil közösség január 3-án adta le a kormánynak az összegyűjtött aláírásokat, miközben mindenki tudta, hogy másnap lesz az új kabinet eskütétele. Már-már fölöslegesnek, értelmetlennek tűnt a kérés, amit a de-clic Facebook-oldalán megjelenő kommentek is tükröztek, amikor kisebb csoda történt: Corina Şuteu leköszönő kulturális miniszter felelősségvállalásával, a külügyminisztérium támogatásával és a kormányfővel való konzultációt követően leadták az iratcsomót az UNESCO-nak.
Nyilván nagyon fontos, hogy ki kicsoda ebben a történetben, ha más lett volna a miniszterelnök, a kulturális miniszter – akiben mellesleg nemrég csalódtunk a csíksomlyói búcsú világörökségi felterjesztése ügyében! –, ha más személyek más üzeneteket fogalmaztak volna meg ennek az évek óta tartó Verespatak-kampánynak a története során, talán nem tartanánk itt. Az sem biztos még, hogy valóban felkerül Verespatak a Világörökség-listára.
Mégis jó tudni, hogy van értelme a civil kiállásnak, hogy az élet és a természeti értékek tisztelete felülírhatja a pénz hatalmát, s egyszer felnőhet oda a civil társadalom, hogy a politikusok és az üzletemberek érdekei ellenére ellehetetlenítse az olyan monstrumok tevékenységét, mint amilyen Rétyen is működik, közvetetten támogatva az illegális erdőpusztításokat.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2017-01-07: Közélet - Iochom István:

Mozgalmas év előtt a céhtörténeti múzeum

Az idei év során a kézdivásárhelyi  Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete tíz tárlatot szervez, de könyvbemutatók és egyéb tevékenységek is zajlanak majd, hiszen idén emlékeznek meg a múzeumalapítás negyvenötödik évfordulójáról – tudtuk meg Dimény Attila intézményvezetőtől.
 
2017-01-07: Közélet - Bokor Gábor:

Reménykednek a Sikló megmentésében

Jelentősen növelné Kovászna vendégforgalmi vonzerejét, ha újból működőképes lenne a tündérvölgyi Sikló és a hozzá tartozó sínpálya. Páratlan élményt nyújtana a turistáknak, ha a kovásznai állomástól Kommandóig vonatozhatnának a keskeny nyomtávú pályán – de az álom megvalósítása előtt még rengeteg akadály áll. Mindenekelőtt a város tulajdonába kellene kerülnie a vasúti pályarendszernek, csakhogy igen bonyolult a létesítmény jogi helyzete. Vasilica Enea jegyzőnő a kovásznai helyi tanács legutóbbi ülésen ismertette a városatyákkal a Sikló helyzetét.