A hó és a fagy fogságában

2017. január 9., hétfő, Belföld
Újabb hófúvások miatt Románia keleti felében és Erdély egyes részein tegnap is érvényben volt a sárga (első fokú) figyelmeztetés, miközben még mindig nem sikerült teljesen helyreállítani a közlekedést azokban a délkeleti térségekben, ahol pénteken hóvihar tombolt. A szélsőséges időjárás áldozatokat is követelt. Számos megyében meghosszabbították a vakációt.
Románia egész területén sárga jelzésű (első fokú) fagyriadó van érvényben kedd reggelig a mínusz 10–16 foknál nem magasabb nappali hőmérséklet és az akár mínusz 25 Celsius-fokot is elérő éjszakai lehűlés miatt. Ugyanakkor további havazásra és viharos szélre, óránként 70–75 kilométeres sebességű széllökésekre figyelmeztető sárga riasztás volt érvényben tegnap este 22 óráig Románia keleti felében – Hargita és Kovászna megye hegyvidéki részét is beleértve –, tegnap pedig az Erdélyi Szigethegységtől délkeletre fekvő térségre (Gyulafehérvár, Szászsebes, Alvinc) is sárga figyelmeztetést adtak ki 18 óráig az óránként 55–65 kilométeres széllökések és az 50 méter alá csökkenő látótávolság miatt.
A zord időjárás halálos áldozatokat is követelt már Romániában: szombaton két idős ember fagyott meg, vasárnap délelőtt pedig egy 43 éves nőt találtak holtan saját udvarán Románia délkeleti részén.
A pénteki hóvihar miatt – amely a Bukaresttől keletre fekvő Bărăgan-síkságon és a Fekete-tenger partvidékén található dobrudzsai megyékben többméteres hótorlaszokat emelt – még tegnap is járhatatlan volt 16 országút és a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópálya jelentős része, három másik főutat pedig csak részlegesen nyitottak meg: a 7,5 tonnásnál nehezebb teherautók továbbra sem közlekedhettek. A vasúti közlekedést is csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben: a Bukarest–Konstanca főútvonalon jártak a vonatok, az alacsonyabb rangú pályaszakaszokon még nem, vasárnap újabb 48 járatot töröltek a délkeleti megyékben. Az elzárt településekre a mentőautók sem tudnak eljutni: vasárnap Konstanca megyében két nő is otthon hozta világra gyermekét, miközben a család telefonon keresztül kapott tanácsokat a hóban elakadt mentőautó orvosától. Ugyanott 27 településen még mindig nem sikerült helyreállítani a pénteken megszűnt áramellátást.
Kovászna megyében lesz tanítás
A kormány a megyei tanfelügyelőségekre bízta annak eldöntését, hogy az időjárási viszonyokra való tekintettel meghosszabbítják-e a vakációt, vagy elkezdik a tanítást. A belügyminisztérium tegnapi közlése szerint 20 megye iskoláiban nem lesz tanítás hétfőn a kedvezőtlen időjárás miatt. Kedden 16 megye tanintézetei maradnak zárva – tájékoztat közleményében a belügyminisztérium. Szünetel az oktatás ma Botoşani, Buzău, Brăila, Călăraşi, Konstanca, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Máramaros, Neamţ, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui, Vrancea megyében és Bukarestben. Kedden Călăraşi, Giurgiu, Tulcea és Vaslui megyében kinyitnak az iskolák és óvodák, a többi felsorolt megyében viszont a hét második napjára is érvényes a tanítás felfüggesztéséről szóló döntés.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-09: Sport - :

Kristoffersen és Shiffrin sikere (Alpesi sí)

Henrik Kristoffersen győzött a férfi alpesi sízők világkupa-sorozatának vasárnapi műlesikló versenyén Adelbodenben. A norvég versenyző mögött az olasz Manfred Mölggé volt a második, míg az összetettben éllovas osztrák Marcel Hirscheré a harmadik legjobb idő. Sikerével Kristoffersen befogta Hirschert a szakági pontverseny élén.
2017-01-09: Belföld - :

Az erőszakmentes székely ellenállás (Madéfalvi megemlékezés)

Madéfalván, majd Marosvásárhelyen is megemlékeztek a székelyek ellenállásáról hétvégén a madéfavalvi vérengzés 253. évfordulóján. A marosvásárhelyi rendezvényen a Székely Nemzeti Tanács elnöke átadta a Gábor Áron-díjat a szentegyházi filharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándornak.