Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 12:48
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Az erőszakmentes székely ellenállás (Madéfalvi megemlékezés)

2017. január 9., hétfő, Belföld
Madéfalván, majd Marosvásárhelyen is megemlékeztek a székelyek ellenállásáról hétvégén a madéfavalvi vérengzés 253. évfordulóján. A marosvásárhelyi rendezvényen a Székely Nemzeti Tanács elnöke átadta a Gábor Áron-díjat a szentegyházi filharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándornak.
Izsák Balázs szerint a madéfalvi vérengzés évfordulója arra teremt lehetőséget, hogy a Habsburg Birodalommal szembeni erőszakmentes székely ellenállásra emlékezzünk. A Székely Nemzeti Tanács elnöke az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi kultúrpalotában szervezett megemlékezésén mondott beszédet szombat este. Visszásnak nevezte, hogy az 1762–63-as székely szabadságharcból csupán az ezt lezáró 1764-es madéfalvi vérengzésről szokás megemlékezni. Szerinte ez olyan, mintha az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot a világosi fegyverletétel évfordulóján idéznénk. Úgy vélte: a madéfalvi vérengzést megelőző székely ellenállás azért merült méltatlanul feledésbe, mert fegyvertelen volt. Mária Terézia rendelkezései ugyanis – amelyekkel szemben a jogaikat védő székely férfiak tiltakoztak – éppen a székelyek hadra fogására vonatkoztak.
Az SZNT elnöke szerint az erőszakmentes ellenállás az indiai Mahatma Gandhi, majd az amerikai Martin Luther King révén csak a 20. században szerzett létjogosultságot. „Mi, a ma élő utódok elmulasztottuk elmesélni a világnak, hogy másfél évszázaddal Gandhi előtt, két évszázaddal Martin Luther King előtt a székelyek már tömegesen éltek az erőszakmentes ellenállás eszközével” – jelentette ki Izsák Balázs.
Mint ismert, a császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban megrohamozták Madéfalvát, és több száz ember lemészárlásával megtörték a székelyek Mária Terézia rendelkezéseivel szembeni ellenállását. A királynő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. Az új szabályok előírták, hogy a székelyeknek idegenben is kell szolgálniuk német nyelvű vezénylet alatt, és azt is, hogy nem illetik meg őket azok a szabadságjogok, amelyeket korábban a katonai szolgálat fejében élveztek. Madéfalván mintegy 2500-an gyűltek össze, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának, amikor az ellenállást megtörő váratlan támadás történt.
Az SZNT elnöke a rendezvényen adta át az SZNT által odaítélt Gábor Áron-díjat a szentegyházi gyermekfilharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándor karnagynak, akik – mint fogalmazott – „a székelység jó hírét viszik szerte a nagyvilágban”. A rendezvény a gyermekfilharmónia koncertjével zárult.
A marosvásárhelyi rendezvényt megelőzően a madéfalvi emlékműnél tartottak megemlékezést, amelyen több százan vettek részt. A megemlékezők megtapsolták a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj képviselőit, akik első alkalommal vettek részt az évfordulós rendezvényen, és helyeztek el koszorút a székely hősök emlékművénél. A rendezvényen részt vett, de beszédet nem mondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. Üzenetét az RMDSZ hírlevele idézte. „Szabadság nélkül nincs semmi! Nincsenek kisebbségi jogok, nincsen kiszámíthatóság, nincsen emberhez méltó élet! A szabadságra kell gondolni mindig, és nem szabad félni!” – fogalmazott. A történelmi tragédiák felidézésekor hangsúlyozni kell, hogy nem térhetnek vissza azok az idők, amikor ártatlan, védtelen embereket valamilyen hatalom érdekében vagy nevében lemészárolnak. „Ma, 27 évvel a diktatúra bukása után is azt mondjuk, hogy nem jöhet el olyan idő, amikor bárkinek azért kell szenvednie, mert egy hatalom érdeke úgy kívánja” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.
2017. január 9.
hétfő 08:44
trovacsek
2452 hozzászólás
"A megemlékezők megtapsolták a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj képviselőit, akik első alkalommal vettek részt az évfordulós rendezvényen, és helyeztek el koszorút a székely hősök emlékművénél."-nem tudom,hogy jól értelmeztem-e ezt a mondatot,hogy a csíki,román hegyvadászok helyeztek el koszorút?Ha igen,nem jön,hogy higgyem!Tiszteletem az illető alakulat parancsnokának,vagy annak aki ezt kezdeményezte,engedélyezte!Hisz jól esik nekünk magyaroknak is,ha más nemzet tiszteletét fejezi ki a mi hőseink iránt!

2017. január 9.
hétfő 09:51
Ferencz
13492 hozzászólás
" A rendezvényen részt vett, de beszédet nem mondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is." Jól tette, váljon szokáasává más esetben is!

2017. január 9.
hétfő 11:35
ejnyebejnye
1355 hozzászólás
Ezek az olyan dolgok amelyekkel nyitanak egymás felé az erdélyben élő népek-nemzetek.Végre be kellene látni hogy a békés együttélés a járható út.Mert az osztrák sógor az mindig kijátszotta a kártyáit - hol a székelyeket ugrasztotta a román felkelők leverésére hol a román szabadharcos csapatokat vagy a reguláris hadsereget küldte a magyar forradalmi mozgalmak leverésére.Hideg, számitó az osztrák fej,nemhiába élvonalban vannak a németekkel a tehnikai újitások terén.

2017. január 9.
hétfő 14:15
barcsay
1751 hozzászólás
Ejnye settenkedő kifelejtetted Orbánt kisbiszku.

2017. január 9.
hétfő 16:18
ejnyebejnye
1355 hozzászólás
Tudod barcsay, megfogadtam egy okos tanácsot és nem válaszoltam neki de ez a kisbiszku.....hihihihi....ez jó.nem álltam meg hogy ne irjak be.
settenkedő kisbiszku.....ez olyan mint a Gyürűk Urá-ban a kis Gollumka.Szettenkedő Kiszbiszku, az ellentmondások királya.Hahahahaha.

2017. január 9.
hétfő 18:15
szekelyse50
5645 hozzászólás
Sajnos elég sok ilyen szomorú megemlékezése van a székely-magyarságnak --

2017. január 10.
kedd 14:41
ejnyebejnye
1355 hozzászólás
Kisbiszku kisbiszku, nekem ne beszélj a cenzúrázott német lapokról, a féken és kontroll alatt tartott médiáról amelyik a kölni nőfogdosás után nem tárta nyilvánosság elé a történteket,lapitottak mint a valami a fűben, a facebook - on keresztűl derűltek ki a dolgok.hagyjál a megvezettett, cenzúrázott, kontrolállt, megfélemitett német médiáddal.

2017. január 10.
kedd 16:08
Ferencz
13492 hozzászólás
A minap megnéztem két filmet, mindkettő a liberális demokráciát minden ízében átszövő kényszerpályákon való "szabad" gondolkodási és cselekvési lehetőségekről szól. A címe annak, amelyet minden, liberális "szabadságra" áhítozónak "bevezetőkénr " ajánlok: A bennfentes. A másiké, amelyik azt "tárja" fel, hogy Amerika mennyire "hallgatja" és "figyel" a a világra, Snowwden. Ajánlom mindkettőt mindenkinek.

2017. január 10.
kedd 23:04
Ferencz
13492 hozzászólás
Snowden, bocsánat.

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most