Sepsiszentgyörgy, 2018. február 18., vasárnap 04:53
Köszöntjük Bernadett nevű olvasóinkat!

Az erőszakmentes székely ellenállás (Madéfalvi megemlékezés)

2017. január 9., hétfő, Belföld
Madéfalván, majd Marosvásárhelyen is megemlékeztek a székelyek ellenállásáról hétvégén a madéfavalvi vérengzés 253. évfordulóján. A marosvásárhelyi rendezvényen a Székely Nemzeti Tanács elnöke átadta a Gábor Áron-díjat a szentegyházi filharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándornak.
Izsák Balázs szerint a madéfalvi vérengzés évfordulója arra teremt lehetőséget, hogy a Habsburg Birodalommal szembeni erőszakmentes székely ellenállásra emlékezzünk. A Székely Nemzeti Tanács elnöke az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi kultúrpalotában szervezett megemlékezésén mondott beszédet szombat este. Visszásnak nevezte, hogy az 1762–63-as székely szabadságharcból csupán az ezt lezáró 1764-es madéfalvi vérengzésről szokás megemlékezni. Szerinte ez olyan, mintha az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot a világosi fegyverletétel évfordulóján idéznénk. Úgy vélte: a madéfalvi vérengzést megelőző székely ellenállás azért merült méltatlanul feledésbe, mert fegyvertelen volt. Mária Terézia rendelkezései ugyanis – amelyekkel szemben a jogaikat védő székely férfiak tiltakoztak – éppen a székelyek hadra fogására vonatkoztak.
Az SZNT elnöke szerint az erőszakmentes ellenállás az indiai Mahatma Gandhi, majd az amerikai Martin Luther King révén csak a 20. században szerzett létjogosultságot. „Mi, a ma élő utódok elmulasztottuk elmesélni a világnak, hogy másfél évszázaddal Gandhi előtt, két évszázaddal Martin Luther King előtt a székelyek már tömegesen éltek az erőszakmentes ellenállás eszközével” – jelentette ki Izsák Balázs.
Mint ismert, a császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban megrohamozták Madéfalvát, és több száz ember lemészárlásával megtörték a székelyek Mária Terézia rendelkezéseivel szembeni ellenállását. A királynő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. Az új szabályok előírták, hogy a székelyeknek idegenben is kell szolgálniuk német nyelvű vezénylet alatt, és azt is, hogy nem illetik meg őket azok a szabadságjogok, amelyeket korábban a katonai szolgálat fejében élveztek. Madéfalván mintegy 2500-an gyűltek össze, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának, amikor az ellenállást megtörő váratlan támadás történt.
Az SZNT elnöke a rendezvényen adta át az SZNT által odaítélt Gábor Áron-díjat a szentegyházi gyermekfilharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándor karnagynak, akik – mint fogalmazott – „a székelység jó hírét viszik szerte a nagyvilágban”. A rendezvény a gyermekfilharmónia koncertjével zárult.
A marosvásárhelyi rendezvényt megelőzően a madéfalvi emlékműnél tartottak megemlékezést, amelyen több százan vettek részt. A megemlékezők megtapsolták a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj képviselőit, akik első alkalommal vettek részt az évfordulós rendezvényen, és helyeztek el koszorút a székely hősök emlékművénél. A rendezvényen részt vett, de beszédet nem mondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. Üzenetét az RMDSZ hírlevele idézte. „Szabadság nélkül nincs semmi! Nincsenek kisebbségi jogok, nincsen kiszámíthatóság, nincsen emberhez méltó élet! A szabadságra kell gondolni mindig, és nem szabad félni!” – fogalmazott. A történelmi tragédiák felidézésekor hangsúlyozni kell, hogy nem térhetnek vissza azok az idők, amikor ártatlan, védtelen embereket valamilyen hatalom érdekében vagy nevében lemészárolnak. „Ma, 27 évvel a diktatúra bukása után is azt mondjuk, hogy nem jöhet el olyan idő, amikor bárkinek azért kell szenvednie, mert egy hatalom érdeke úgy kívánja” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.
Hozzászólások
2017. január 9.
hétfő 08:44
trovacsek
2517 hozzászólás
"A megemlékezők megtapsolták a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj képviselőit, akik első alkalommal vettek részt az évfordulós rendezvényen, és helyeztek el koszorút a székely hősök emlékművénél."-nem tudom,hogy jól értelmeztem-e ezt a mondatot,hogy a csíki,román hegyvadászok helyeztek el koszorút?Ha igen,nem jön,hogy higgyem!Tiszteletem az illető alakulat parancsnokának,vagy annak aki ezt kezdeményezte,engedélyezte!Hisz jól esik nekünk magyaroknak is,ha más nemzet tiszteletét fejezi ki a mi hőseink iránt!

2017. január 9.
hétfő 09:51
Ferencz
13769 hozzászólás
" A rendezvényen részt vett, de beszédet nem mondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is." Jól tette, váljon szokáasává más esetben is!

2017. január 9.
hétfő 11:35
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Ezek az olyan dolgok amelyekkel nyitanak egymás felé az erdélyben élő népek-nemzetek.Végre be kellene látni hogy a békés együttélés a járható út.Mert az osztrák sógor az mindig kijátszotta a kártyáit - hol a székelyeket ugrasztotta a román felkelők leverésére hol a román szabadharcos csapatokat vagy a reguláris hadsereget küldte a magyar forradalmi mozgalmak leverésére.Hideg, számitó az osztrák fej,nemhiába élvonalban vannak a németekkel a tehnikai újitások terén.

2017. január 9.
hétfő 14:15
barcsay
1794 hozzászólás
Ejnye settenkedő kifelejtetted Orbánt kisbiszku.

2017. január 9.
hétfő 16:18
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Tudod barcsay, megfogadtam egy okos tanácsot és nem válaszoltam neki de ez a kisbiszku.....hihihihi....ez jó.nem álltam meg hogy ne irjak be.
settenkedő kisbiszku.....ez olyan mint a Gyürűk Urá-ban a kis Gollumka.Szettenkedő Kiszbiszku, az ellentmondások királya.Hahahahaha.

2017. január 9.
hétfő 18:15
szekelyse50
5712 hozzászólás
Sajnos elég sok ilyen szomorú megemlékezése van a székely-magyarságnak --

2017. január 10.
kedd 14:41
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Kisbiszku kisbiszku, nekem ne beszélj a cenzúrázott német lapokról, a féken és kontroll alatt tartott médiáról amelyik a kölni nőfogdosás után nem tárta nyilvánosság elé a történteket,lapitottak mint a valami a fűben, a facebook - on keresztűl derűltek ki a dolgok.hagyjál a megvezettett, cenzúrázott, kontrolállt, megfélemitett német médiáddal.

2017. január 10.
kedd 16:08
Ferencz
13769 hozzászólás
A minap megnéztem két filmet, mindkettő a liberális demokráciát minden ízében átszövő kényszerpályákon való "szabad" gondolkodási és cselekvési lehetőségekről szól. A címe annak, amelyet minden, liberális "szabadságra" áhítozónak "bevezetőkénr " ajánlok: A bennfentes. A másiké, amelyik azt "tárja" fel, hogy Amerika mennyire "hallgatja" és "figyel" a a világra, Snowwden. Ajánlom mindkettőt mindenkinek.

2017. január 10.
kedd 23:04
Ferencz
13769 hozzászólás
Snowden, bocsánat.

2017-01-09: Belföld - :

A hó és a fagy fogságában

Újabb hófúvások miatt Románia keleti felében és Erdély egyes részein tegnap is érvényben volt a sárga (első fokú) figyelmeztetés, miközben még mindig nem sikerült teljesen helyreállítani a közlekedést azokban a délkeleti térségekben, ahol pénteken hóvihar tombolt. A szélsőséges időjárás áldozatokat is követelt. Számos megyében meghosszabbították a vakációt.
2017-01-09: Hírsaláta - :

Hírsaláta

AZ ELSŐ PLAGIZÁLÓ. A România Curată portál újságíróinak nem kellett túl mélyre ásniuk azért, hogy megtalálják Sorin Grindeanu kabinetjének azon tagját, akit szellemi tulajdon lemásolásával vádolhatnak. Pavel Năstase oktatási miniszter angol nyelvű, két szerzőtársával közösen kiadott tudományos cikkéről bizonyosodott be, hogy több mint fele lopott. Összesen 11 olyan webhelyet azonosítottak, ahonnan teljes bekezdéseket másoltak le a szerzők. Pavel Năstase éppen a beiktatása napján beszélt arról, hogy szerinte a tudományos címet kibocsátó egyetemeknek a feladata megállapítani a másolás tényét, és az ebben illetékes országos tanácsnak csak döntőbírói szerepe kellene hogy legyen. Mint ismeretes, éppen ez képezi a vita tárgyát a nemrég született plágiumtörvényt illetően, melyről idén októberben az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányellenes. (Főtér)