Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 04:17
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Hírsaláta

2017. január 9., hétfő, Hírsaláta
AZ ELSŐ PLAGIZÁLÓ. A România Curată portál újságíróinak nem kellett túl mélyre ásniuk azért, hogy megtalálják Sorin Grindeanu kabinetjének azon tagját, akit szellemi tulajdon lemásolásával vádolhatnak. Pavel Năstase oktatási miniszter angol nyelvű, két szerzőtársával közösen kiadott tudományos cikkéről bizonyosodott be, hogy több mint fele lopott. Összesen 11 olyan webhelyet azonosítottak, ahonnan teljes bekezdéseket másoltak le a szerzők. Pavel Năstase éppen a beiktatása napján beszélt arról, hogy szerinte a tudományos címet kibocsátó egyetemeknek a feladata megállapítani a másolás tényét, és az ebben illetékes országos tanácsnak csak döntőbírói szerepe kellene hogy legyen. Mint ismeretes, éppen ez képezi a vita tárgyát a nemrég született plágiumtörvényt illetően, melyről idén októberben az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányellenes. (Főtér)
 AZ UTOLSÓ PILLANATBAN. Január 4-én a régi kormány kulturális minisztériuma benyújtotta a Verespatak világörökségi jelölésére összeállított iratcsomót az UNESCO-hoz – tudatta mai közleményében a tárca. Az iratcsomót Corina Șuteu leköszönő miniszter felelősségvállalásával, Dacian Cioloș kormányfő értesítését és konzultálását követően, a külügyminisztérium támogatásával adták le – áll a közleményben, amelyben hangsúlyozzák, nem egy újdonságról, hanem egy 2011-ben elkezdett folyamat folytatásáról van szó, voltaképpen egy adminisztratív lépésről a nemzeti kulturális örökség fontos részét képező Verespatak megőrzése érdekében. Korábban Dacian Cioloș arra hivatkozva, hogy a leköszönő kormánynak már nem tartozik a hatáskörébe erről dönteni, visszautasította, hogy aláírásával zöld utat adjon a dosszié leadásának. A minisztérium oldalán közzétett nyilatkozatban Șuteu kifejezte reményét, hogy az új kulturális miniszter, Ioan Vulpescu támogatja és továbbviszi az ügyet. 2018 júliusában elemzik részletesen a jelölést, és döntenek arról, felveszik-e Verespatakot a Világörökség-listára. (Transindex)
ÁTMENETI MEGOLDÁS. Részmegoldásnak tekinti Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor az egyéves határidő-hosszab­bítást a föld-visszaszolgáltatások ese­tében. A honatya szerint az észszerű megoldás az lenne, ha elfogadnák a szövetség erre vonatkozó törvénytervezetét. „Ideiglenes megoldásnak számít a tavaly decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte tavaly ősszel a technokrata kormánytól, hogy egy sürgősségi rendelet elfogadása révén 2017. január 1-jéről 2020-ig hosszabbítsa meg a visszaszolgáltatások határidejét, ezt azonban csak 2018. január 1-jéig hosszabbították meg” – mutatott rá Tánczos Barna. (RMDSZ-közlemény)
Hozzászólások
2017. január 9.
hétfő 16:21
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Miért is nem csodálkozok? Ez a román politikus gárda Európa egyik legkorruptabb, plagizáló, erkölcstelen gárdája.Tanithatnák nemzetközi szinten a ţap ţarap- ot.

2017. január 9.
hétfő 18:24
szekelyse50
5712 hozzászólás
Ha így haladnak , létrehozhatnak egy plagizáló egyetemet , aztán osztogassák egy másnak az okosságukat , főleg történelem hamisításból --
-Nagyon sokáig tologatják a visszaszolgáltatásokat . már lassan két generáció is eltűnik és csak távolról tekint a saját tulajdonára


2017-01-09: Belföld - :

Az erőszakmentes székely ellenállás (Madéfalvi megemlékezés)

Madéfalván, majd Marosvásárhelyen is megemlékeztek a székelyek ellenállásáról hétvégén a madéfavalvi vérengzés 253. évfordulóján. A marosvásárhelyi rendezvényen a Székely Nemzeti Tanács elnöke átadta a Gábor Áron-díjat a szentegyházi filharmóniának és vezetőjének, Haáz Sándornak.
2017-01-09: Külföldi hírek - :

Merénylet Izraelben

Négy katona meghalt és legkevesebb tízen megsérültek tegnap Jeruzsálemben egy gázolásos merényletben – jelentette az izraeli média a rendőrség tájékoztatása alapján. Egy teherautó autóbuszról leszálló katonák közé hajtott az Armon Hanacív lakónegyedben, egy kilátóhely közelében.