Újabb skót népszavazás?

2017. január 9., hétfő, Világfigyelő
A skót miniszterelnök szerint a brit kormány súlyos hibát követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. Nicola Sturgeon a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul.
Nicola Sturgeon a BBC-interjúban felidézte: a skót függetlenségről tartott népszavazás kampányában az elszakadást ellenzők érve az volt, hogy Skócia csak akkor őrizheti meg EU-tagságát, ha elutasítja a függetlenné válást. Ez megtörtént, most viszont az Egyesült Királyság tagjaként kényszerítik kilépésre az EU-ból – tette hozzá. Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, azonban a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Theresa May brit miniszterelnök ugyancsak tegnap a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva viszont azt mondta: nem lehet olyan módon elképzelni a kilépést az EU-ból, hogy közben az Egyesült Királyság megtartja az EU-tagság egyes elemeit.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-09: Világfigyelő - :

Putyin Budapestre megy

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-án látogat Budapestre – közölte a Blikk. Az orosz elnök magyarországi látogatásának hírét korábban az orosz elnöki hivatal és a budapesti kormány is megerősítette, az időpontról azonban eddig semmit sem lehetett tudni.
2017-01-09: Közélet - Nagy D. István:

Színek, mozi és vonatok (Gang Rehab)

A tavalyi év végén zárult a Gang Rehab program, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi tömbházak alatti átjárók megújítása, elsősorban a képzőművészet segítségével. A megyében úttörőnek számító kezdeményezésről Knop Ildikóval, a városimázs iroda alkalmazottjával, az egyik ötletgazdával beszélgettünk.