Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 04:57
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Fagyriadó országszerte

2017. január 10., kedd, Belföld
Másodfokú, narancssárga fagyriadót adott ki a meteorológiai szolgálat tegnap az ország szinte teljes területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben.
Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet nem haladja meg a mínusz 10–15 Celsius-fokot, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 Celsius-fokig is süllyedhet.
Az ország felében a karácsonyi szünet után nem nyitották ki az iskolákat: a hideg miatt 21 megyében tanítási szünetet rendeltek el tegnapra és mára. Bukarestben szerdán is szünetel a tanítás.
A pénteki hóvihar miatt napokig lezárt délkeleti országutakon és a Bukarest–Konstanca autópályán is helyreállt a forgalom, az útburkolat azonban sok helyütt havas, csúszós. A vasúti közlekedést csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben: tegnap is 40 járatot töröltek a délkeleti megyékben.
A rendkívüli hideg próbára teszi az ország energetikai hálózatait is. A villamosenergia-hálózatot működtető Trans­electrica szerint tegnap 17 éve nem tapasztalt csúcsértékre, 9750 megawattra emelkedett az áramfogyasztás az országban, miután ezen a télen már december 16-án is megközelítette ezt az értéket. A tegnap reggeli energiafogyasztás tíz százalékkal volt magasabb, mint a tavaly január 9-ei érték.
Az energetikai operatív törzs tegnap elrendelte több vegyes tüzelésű hőerőmű áttérését fűtőolajra, hogy a lakossági fogyasztók földgázellátása a megnövekedett igény ellenére is zavartalan legyen. A villamosenergia-szükséglet 31 százalékát fedezik a vízi erőművek, 30 százalékát a szén-, 22 százalékát a szén-hidrogén-tüzelésű hőerőművek, 13,5 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű. A szél- és napenergia a napi fogyasztás mindössze 3 százalékát biztosítja.
Románia napi 64 millió köbméteres földgázfogyasztásának felét belföldi termelésből, mintegy 30 százalékát a tartalékokból, és körülbelül 20 százalékát importból fedezi. Becslések szerint a napi földgázfogyasztás a hideg napokon elérheti a 70 millió köbmétert is.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most