Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:06
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Tőkés László elemzi a helyzetet

2017. január 10., kedd, Belföld
Tőkés László szerint a romániai magyarság helyzetét nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai alapon kell rendezni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján értékelte az elmúlt időszak hazai eseményeit.
Tőkés László üdvözölte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök álláspontját, miszerint Romániában a román–magyar viszonyt kétoldalú társadalmi szerződéssel kellene rendezni, úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ tévúton halad, amikor a posztkommunistának tekintett Szociáldemokrata Párttal (SZDP) és liberális koalíciós partnerével köt pártpolitikai egyezséget. Szerinte az elmúlt 27 év bizonyította, hogy az RMDSZ pártpolitikai logikán alapuló megoldásai nem vezettek eredményre.
Tőkés László emlékeztetett, hogy évtizedeken át szorgalmazta a román–magyar társadalmi megegyezést, amelyet szerinte egy román–magyar kerekasztal-megbeszélés során lehetne kidolgozni. Az RMDSZ-nek nem lehet tovább „kétfelé sántikálnia”, el kell döntenie, hogy a posztkommunista SZDP-nek vagy a magyarországi rendszerváltó Fidesz–KDNP-nek akar-e a partnere lenni. Visszásnak tartotta, hogy a magyar szövetség „eltanulta” román partnereitől a nacionalista retorikát. Szerinte az SZDP magyarellenes, az RMDSZ pedig a románellenes politikai diskurzusával maximalizálta szavazatait a decemberi parlamenti választásokon, ahhoz, hogy pár héttel később együttműködési megállapodást kössenek egymással.
Tőkés szerint ellentmondásos folyamatok játszódnak le a romániai társadalomban. Üdvözlendőnek tartotta egyfelől, hogy újrakezdődött az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálása, ugyanakkor kabaréba illőnek vélte, hogy a választók újból a posztkommunista SZDP-t juttatták hatalomra. Kijelentette: a múlttal való szembenézés nem állhat le, és ennek el kell jutnia az 1990-es marosvásárhelyi véres román–magyar összecsapás kivizsgálásáig.
Az EP-képviselő azt is kedvezőtlen fejleménynek találta, hogy az RMDSZ „visszaállította a romániai magyar egypártrendszert”. Úgy vélte, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogása csak „szemfényvesztő blöff”, amely a szavazatmaximalizálásra volt elég. „Azt remélem, hogy a Fidesz-kormány egy igazi összefogást fog támogatni, és nem a posztkommunista egypártrendszert fogja véglegesíteni az erdélyi magyar politikai életben. (...) Én teljes erőmmel ezen leszek” – fogalmazott Tőkés László.
Hozzászólások
2017. január 10.
kedd 08:49
Mirke
5285 hozzászólás
Hamarább elmennek innen a románok és cigányok mint a székely-magyarság Aki akart ,már elhúzott innen,sőt sokezer román a felmenői ( igen a felmenői) révén magyar állampolgárságot nyert és lelécelt valamerre . Úgyhogy kitoloncolták magukat önként . Ezek is Trianon késői következményei.Ajánlom az óvláh "elemzöknek" , hogy azzal törődjenek amit Putyin mondott a Basescu-Szindróma kapcsán . Nehogy rövidesen Nagyóvláhia helyett Kiskifi Regát-ban találják magukat .

2017. január 10.
kedd 08:56
doboa61
2780 hozzászólás
A roma(n) lekosság sajnos nem Erdélyből, hanem a Regátból menekül külföldre.

2017. január 10.
kedd 09:08
Mirke
5285 hozzászólás
Is-is kedves Dobó barátom.

2017. január 10.
kedd 11:42
csacsi
1918 hozzászólás
Megint elemez?

2017. január 10.
kedd 16:26
Ferencz
13769 hozzászólás
Boldog, új évet Salamon. Látom, kezdtél "kijönni" az évvégi mámor okozta kábultságból. Talán túl hamar ragadtál pennát, hiszen szövegedbe még gyakorta bele.belecsúszik olyan aranymondás, mint például " amár a parázst szitja a tüzveszélyre". Továbbra is tüske a talpadban a "nemzet" szó: "Érthetetlen az is hogyan gondolja a román-magyar kerekasztal-megbeszélést egy olyan program kidolgozására amit nemzetpolitikai alapon kell rendezni ?" A gondolkodó ember nem követve a tőle elvárt szólamokat, erre a megállapításra csak egyet mondhat: ámen, minél hamarabb!

2017. január 10.
kedd 18:40
szekelyse50
5712 hozzászólás
Nagyon elszaladt az idő a fejünk felett Tőkés úr - mára már tárgyalhatnak , szögletes , kerek , vagy bármilyen helyen , késő már az idő ,
-- mindennek megvan az ideje ennek elszaladt

2017. január 10.
kedd 19:52
eli
630 hozzászólás
Nekem egy szerény kérdésem volna, a Fidesz nem az egypártrendszert ohajtja ott Magyarországon,akkor?

2017. január 10.
kedd 20:28
eli
630 hozzászólás
Magyarország jobban teljesit!

2017. január 10.
kedd 20:29
sznaron44
22 hozzászólás
Kik Tőkést kritizáljátok,mocskoljátok,mikor kockára tette az Ő és egész családja életét,hol voltatok melyik disznó ól padlója alá elbújva vacogtatok ?No csak, no csak 27 év eltelte után ganésan elő csúsztatok,másztatok rejtőzködő vackotokból !!!

2017. január 11.
szerda 10:10
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Ez a kis settenkedő állandóan Tőkéshez hasonlitja magát.A kicsi ujjáig se értek, te se , a gazdáid se ( vagy főnökeid?) Mindenképp, akiktől kapod a pénzecskédet.

2017. január 11.
szerda 13:24
Ferencz
13769 hozzászólás
Salamonnak és hasonszőrű nemzetellenes elfajzottaknak.

Szeretném egyszer, s mindenkorra tisztázni, hogy az erdélyi magyarság, s főként a székelyföldi nemzetben gondolkodik, nemzetben képzeli el a jövőjét, Márton Áron püspök szentté avatásáért imádkozik a templomban. A nemzetben való gondolkodást az anyatejjel együtt szívtuk magunkba és nem vagyunk hajlandóak azt semmiféle "izmus" oltárán feláldozni. Ezért igazítjuk létünket a nagy Püspök tanításaihoz, amelyekből, ízelítöként idézek: "A kultúrát nemzetek teremtik, de a nemzeti élet biztosítéka a kultúra. Sőt több,
mint egyszerű biztosíték: a nemzet kultúrájában él. Az élethez való jog pedig természeti
jog, életét minden nemzetnek isteni parancs folytán kötelessége megtartani. S
a szórványok leverő valóságából előkomorló vád olyan közvetlen közelről idéz meg
a múltért és szólít fel a jövőért, hogy süket füleknek is fel kell hasadniuk, a réveteg
nézéseknek is éles látásra kell pattanniuk, a régi dicsőségük párnáin álmodozóknak
is tunyálkodás helyett végre munkát kell vállalniuk.
„A nemzetet nemzetté nemcsak annak tudata avatja, hogy szellemi fejlődésének
történeti hagyományai közösek, nemcsak az, ami volt, hanem annak a feladatnak a
tudata is, amivé leni akar, azoknak az értékeknek rendszere is, amelyeknek megvalósítását
történeti hivatásának érzi. És egy nemzethez nemcsak élők, hanem a régi
elporladt apák is hozzátartoznak, s az élőkkel együtt alkotják a nemzet történeti
corpus mysticumának történeti egységét. Ez biztosítja a nemzeti szellem, azaz
kultúra folytonosságát”. (Kornis Gy.)
A feladat tehát kettős: Nemzeti műveltségünk értékeit tegyük közkinccsé, hogy
a reánk hagyományozott értékállomány erejével népünk tömbjét tudatosan kapcsoljuk
bele a nemzeti múltba, s ugyanakkor a kultúra gazdag eredményeiből foglaljuk le
számára, hasznosítsuk nála azt, ami életét szebbé, biztosabbá teheti, hogy reménnyel
mehessen apái útján jövője felé. A szülő a családban, a nevelő az iskolá-
ban, a pap az egyházközségben, a jogász, politikus, orvos, közgazdász foglalkozása
körében, és mindenki, akit hivatása vagy tudása bármilyen közösség élére állított,
legyen a nemzeti kultúra apostola, isteni parancsot teljesítenek. Segítenek egy
nemzetet, hogy történelmi hivatását betöltse, hogy ne legyen szégyenül Isten és emberek
előtt, hanem az örök rend földre szánt terveinek valósításából neki kiosztott
munkát becsülettel az idők végezetéig végezze. " (Márton Áron: Nemzet és kultúra, 1934/35 II. évf. 5-6 sz. 265-266 oldalak)

Hagyjatok hát fel nemzetromboló prédikációitokkal, falra hányt borsók azok!

2017-01-10: Belföld - :

Dragnea hiánnyal vádolja a volt kormányt

A költségvetésben keletkezett állítólag tízmilliárd lejes hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt bukaresti szakértői kormányt, mely szerint a vád hamis.
2017-01-10: Belföld - :

Újabb rendkívüli ülésszak

Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a bukaresti képviselőházat tegnap, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka. Liviu Dragnea SZDP-elnök és házelnök szerint azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.