Újabb rendkívüli ülésszak

2017. január 10., kedd, Belföld
Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a bukaresti képviselőházat tegnap, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka. Liviu Dragnea SZDP-elnök és házelnök szerint azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.
A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban a jobboldali pártok alkotmányossági óvást emeltek, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt. Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság.
Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de az SZDP „nem fog elveszni a részletekben”, és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését. Az alkotmány kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzék be a törvényhozás folyamatába, ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament, ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.
A múlt héten beiktatott Grindeanu-kormány pénteken sürgősségi rendelettel döntött a helyi közigazgatási alkalmazottak és előadóművészek béremeléséről, a hallgatói ösztöndíjak növeléséről, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtott adókedvezményről.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 313
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-10: Belföld - :

Tőkés László elemzi a helyzetet

Tőkés László szerint a romániai magyarság helyzetét nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai alapon kell rendezni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján értékelte az elmúlt időszak hazai eseményeit.
2017-01-10: Belföld - :

Nem kívánja kommentálni

Laura Codruţa Kövesi nem kívánja kommentálni egy „szökésben levő vádlott” nyilatkozatait – mondta tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, amikor a Sebastian Ghiţă volt képviselő által ellene felhozott vádakról kérdezték az újságírók.