TörökországFeloszlatták a tüntetést

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
Vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékkel lépett fel tegnap a török rendőrség az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás ellen tüntetőkkel szemben Ankarában.
  • fotó: Borsatek.com
    fotó: Borsatek.com
A parlament épülete előtt tiltakozó tömegben a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) több képviselője, valamint civil szervezet és jogász is volt. Sezgin Tanrikulu, CHP-s politikus a demonstráció helyszínén azt mondta: egyikünknél sincs fegyver, nincs köztünk öngyilkos merénylő, közismert véleményformálók jöttek el ide. Ha ők nem mondhatják el véleményüket, akkor ki fogja? – tette fel a kérdést Tanrikulu. Ilyen környezetben nem lehet változtatni az alkotmányon – vélte.
Az 550 fős török törvényhozás tegnap kezdte meg az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosító tervezet vitáját. A tervezet kiszélesítené Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit. A javaslat szövegét a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) december 10-én nyújtotta be a parlamentnek, és azt korábban a legkisebb ellenzéki tömörülés, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) is jóváhagyta. Az AKP-nek és az MHP-nek együttesen 356 képviselője van a törvényhozásban. A szükséges kétharmad hiányában nem változtathatnak közvetlenül az alaptörvényen, de a későbbiekben népszavazásra bocsáthatják az elnöki rendszer kérdését. A javaslat vitája előreláthatólag 15 napon keresztül tart majd, a referendum pedig április elejére várható.
A 18 pontból álló tervezet értelmében a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje. A miniszterelnök intézménye, amely 1923-ban a Török Köztársaság megalakulásával jött létre, megszűnne. A javaslatban szerepel, hogy a köztársasági elnök rendeletet bocsáthatna ki, valamint ő jelölné ki a minisztereket, de az államfő és a parlament kölcsönösen fel is oszlathatná a másikat. 400 igen szavazat mellett az államfő ellen akár büntetőeljárást kezdeményezhetne a törvényhozás. Az 550 fős parlament 600 fősre bővülne, továbbá a választhatóság alsó korhatárát 18 évre szállítanák le.
Erdogan szerint az alkotmánymódosítás erősebbé és stabilabbá tenné Törökországot, az ellenzék viszonyt úgy véli, hogy túl nagy hatalom összpontosulna a török vezető kezében.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-10: Közélet - :

Ittasan vezettek

Két ittas gépkocsivezetőt kaptak el a hétvégén Háromszéken. Péntekről szombatra virradó éjjel Kézdivásárhelyen egy 38 éves férfi leheletében 0,67 mg/l alkoholtartalmat mértek. Szombaton reggel Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok úton egy 24 éves fiatalember esetében 0,80 mg/l szesztartalmat mutatott ki az alkoholszonda. Mindkettőt kórházba szállították vérvételre. Ittas vezetésért bűnügyi vizsgálati iratcsomót nyitottak. (sz.)
2017-01-10: Világfigyelő - :

Népszavazás lesz, de nem idén (Független Skócia)

A skót miniszterelnök szerint a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, de idén bizonyosan nem írnak ki referendumot.