Független SkóciaNépszavazás lesz, de nem idén

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
A skót miniszterelnök szerint a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, de idén bizonyosan nem írnak ki referendumot.
Nicola Sturgeon kijelentette: a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány belesodorja a „hard Brexit” szakadékába. A brit politikai szótárban meghonosodott „hard (kemény) Brexit” kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonulna az Európai Unió egységes belső piacáról is.
Sturgeon abszolút életfontosságú követelménynek nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mivel szavai szerint ettől skóciai munkahelyek, beruházások, valamint az egész lakosság életszínvonala függ. A skót miniszterelnök azt azonban egyértelműen kizárta, hogy a skót függetlenségről szóló újabb népszavazást kormánya már 2017-re kiírná.
Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon azonban – amelyen országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott. Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére kirángassák az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen az EU-tagságról. A skót kormány mindazonáltal érezhető óvatossággal kezeli az újabb függetlenségi népszavazás kérdését, mivel a felmérések egybehangzó eredményei szerint a skót választók többsége továbbra sem támogatja az elszakadást az Egyesült Királyságtól.
Nicola Sturgeon a hétvégén figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt, hogy súlyos hibát követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. A skót kormányfő vasárnap azt mondta, hogy a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul. Theresa May még aznap vissza­utasította Sturgeon nyilatkozatát. A brit miniszterelnök kijelentette: nem lehet olyan módon elképzelni a kilépést az EU-ból, hogy közben az Egyesült Királyság megtartja az EU-tagság egyes elemeit.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 131
szavazógép
2017-01-10: Világfigyelő - :

Feloszlatták a tüntetést (Törökország)

Vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékkel lépett fel tegnap a török rendőrség az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás ellen tüntetőkkel szemben Ankarában.
2017-01-10: Világfigyelő - :

Egyeztetnek a felek (Ciprusi helyzet)

Előzetes egyeztetést kezdett egymással Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci tegnap.