Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 24., csütörtök 02:21
Köszöntjük Bertalan nevű olvasóinkat!

Egyeztetnek a felek (Ciprusi helyzet)

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
Előzetes egyeztetést kezdett egymással Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci tegnap.
Anasztasziadisz bizakodónak mondta magát, Akinci úgy vélekedett, hogy nehéz napok várnak rájuk. A két vezetőnek három nap áll rendelkezésére, hogy átbeszélje a vitás kérdéseket, mindenekelőtt azt, hogy egy jövőbeli Cipruson a felek pontosan mekkora területet ellenőriznének. A két politikus előzőleg már csaknem húsz hónapon át egyeztetett, és bár álláspontjaik számos kérdésben közeledtek, novemberben a tárgyalások a feloldhatatlan nézetkülönbségek miatt összeomlottak. A béketárgyalások újabb fordulójának hivatalos kezdetét csütörtökre tűzték ki. A tárgyalásokat elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten Mevlut Cavusoglu török és Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit követően úgy vélekedett, hogy a béketárgyalások „történelmi lehetőséget” kínálnak arra, hogy véget érjen a sziget több mint négy évtizede tartó megosztottsága. Elemzők azonban visszafogott várakozással tekintenek a konfliktus újabb megoldási kísérletére.
António Guterres szerint történelmi lehetőséget kínálnak az újrakezdődő ciprusi béketárgyalások arra, hogy véget érjen a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetének több mint négy évtizede tartó megosztottsága. Elemzők azonban visszafogott várakozással tekintenek a konfliktus újabb megoldási kísérletére.  Valódi esély van arra, hogy 2017 legyen az az év, amikor a ciprusiak saját elhatározásukból fordítanak egyet a történelem kerekén – mondta Espen Barth Eide, a világszervezet ciprusi különmegbízottja.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most