Ciprusi helyzetEgyeztetnek a felek

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
Előzetes egyeztetést kezdett egymással Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci tegnap.
Anasztasziadisz bizakodónak mondta magát, Akinci úgy vélekedett, hogy nehéz napok várnak rájuk. A két vezetőnek három nap áll rendelkezésére, hogy átbeszélje a vitás kérdéseket, mindenekelőtt azt, hogy egy jövőbeli Cipruson a felek pontosan mekkora területet ellenőriznének. A két politikus előzőleg már csaknem húsz hónapon át egyeztetett, és bár álláspontjaik számos kérdésben közeledtek, novemberben a tárgyalások a feloldhatatlan nézetkülönbségek miatt összeomlottak. A béketárgyalások újabb fordulójának hivatalos kezdetét csütörtökre tűzték ki. A tárgyalásokat elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten Mevlut Cavusoglu török és Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit követően úgy vélekedett, hogy a béketárgyalások „történelmi lehetőséget” kínálnak arra, hogy véget érjen a sziget több mint négy évtizede tartó megosztottsága. Elemzők azonban visszafogott várakozással tekintenek a konfliktus újabb megoldási kísérletére.
António Guterres szerint történelmi lehetőséget kínálnak az újrakezdődő ciprusi béketárgyalások arra, hogy véget érjen a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetének több mint négy évtizede tartó megosztottsága. Elemzők azonban visszafogott várakozással tekintenek a konfliktus újabb megoldási kísérletére.  Valódi esély van arra, hogy 2017 legyen az az év, amikor a ciprusiak saját elhatározásukból fordítanak egyet a történelem kerekén – mondta Espen Barth Eide, a világszervezet ciprusi különmegbízottja.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 130
szavazógép
2017-01-10: Világfigyelő - :

Népszavazás lesz, de nem idén (Független Skócia)

A skót miniszterelnök szerint a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, de idén bizonyosan nem írnak ki referendumot.
2017-01-10: Világfigyelő - :

Főpróba az elszakadásra (Boszniai Szerb Köztársaság)

Katonai felvonulással és ünnepi fogadással, de az elszakadásra hívó szólamok nélkül rendezték meg tegnap Banja Lukában Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság vitatott ünnepét.