Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:28
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Főpróba az elszakadásra (Boszniai Szerb Köztársaság)

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
Katonai felvonulással és ünnepi fogadással, de az elszakadásra hívó szólamok nélkül rendezték meg tegnap Banja Lukában Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság vitatott ünnepét.
Az ország közvéleményét megosztó köztársaság napjának ünneplését az alkotmánybíróság tavaly alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, ám a szerb országrész vezetése népszavazást rendezett a kérdésben, és a lakosság túlnyomó többsége igennel válaszolt a feltett kérdésre, azaz hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9-e legyen. Az alkotmánybíróság már a népszavazás megtartását is alkotmányellenesnek nyilvánította, ám a döntés ellenére azt mégis megrendezték.
A tegnapi ünneplés azért is volt fontos a boszniai szerbek számára, mert úgy tartják: a boszniai Szerb Köztársaság 25 éve jött létre. A boszniai szerbek 1992. január 9-én próbáltak meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ám törekvésük kudarcba fulladt. Ez volt a több mint százezer halálos áldozatot követelő, 1992–1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrész között pedig időről időre felizzanak az ellentétek.
A megemlékezés előtti napon Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke televíziós interjújában azt hangsúlyozta, hogy az ország, Bosznia-Hercegovina nem tud fennmaradni, a túléléshez a két országrész békés szétválására van szükség. Mint mondta: Bosznia-Hercegovina kizárólag a bosnyák muszlimok idealizmusára épül, vagyis arra, hogy ők saját országot szeretnének.
Elemzők szerint az ünnepről tartott októberi referendum valójában nem is a köztársaság napjáról szólt, sokkal inkább főpróbája volt egy várhatóan 2018-ra időzíteni szándékozott népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság lakossága az országrész függetlenségéről dönthetne. Milorad Dodik boszniai szerb elnök az utóbbi években számos alkalommal hangoztatta elszakadási törekvéseit.
Vasárnapi interjújában Dodik legitimnek nevezte a függetlenségre vonatkozó törekvéseket. Mint mondta: egy erről szóló népszavazásra számítani lehet, de nem az idei évben. Az elnök ezt tegnap azzal egészítette ki, hogy az általa vezetett országrész azt szeretné, ha visszakapná a daytoni szerződésbe is belefoglalt jogait, amelyeket az utóbbi években megcsorbítottak.
 
Hozzászólások
2017-01-10: Világfigyelő - :

Egyeztetnek a felek (Ciprusi helyzet)

Előzetes egyeztetést kezdett egymással Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci tegnap.
2017-01-10: Közélet - :

Több a házasságkötés, de továbbra is fogyunk

Nem túl biztatóak a háromszéki városok anyakönyvi hivatalainak adatai: bár a házasságkötések száma növekedni látszik, a születések száma alulmarad az elhalálozásokhoz képest, még úgy is, hogy a statisztika torzít: minthogy a kórházak városokban működnek, az újszülöttek számában általában a környező falvakban élő családok gyermekei is szerepelnek. Mindez azt jelenti, hogy folytatódik a hosszú évek óta tartó trend: fogyunk.