Boszniai Szerb KöztársaságFőpróba az elszakadásra

2017. január 10., kedd, Világfigyelő
Katonai felvonulással és ünnepi fogadással, de az elszakadásra hívó szólamok nélkül rendezték meg tegnap Banja Lukában Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság vitatott ünnepét.
Az ország közvéleményét megosztó köztársaság napjának ünneplését az alkotmánybíróság tavaly alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, ám a szerb országrész vezetése népszavazást rendezett a kérdésben, és a lakosság túlnyomó többsége igennel válaszolt a feltett kérdésre, azaz hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9-e legyen. Az alkotmánybíróság már a népszavazás megtartását is alkotmányellenesnek nyilvánította, ám a döntés ellenére azt mégis megrendezték.
A tegnapi ünneplés azért is volt fontos a boszniai szerbek számára, mert úgy tartják: a boszniai Szerb Köztársaság 25 éve jött létre. A boszniai szerbek 1992. január 9-én próbáltak meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ám törekvésük kudarcba fulladt. Ez volt a több mint százezer halálos áldozatot követelő, 1992–1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrész között pedig időről időre felizzanak az ellentétek.
A megemlékezés előtti napon Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke televíziós interjújában azt hangsúlyozta, hogy az ország, Bosznia-Hercegovina nem tud fennmaradni, a túléléshez a két országrész békés szétválására van szükség. Mint mondta: Bosznia-Hercegovina kizárólag a bosnyák muszlimok idealizmusára épül, vagyis arra, hogy ők saját országot szeretnének.
Elemzők szerint az ünnepről tartott októberi referendum valójában nem is a köztársaság napjáról szólt, sokkal inkább főpróbája volt egy várhatóan 2018-ra időzíteni szándékozott népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság lakossága az országrész függetlenségéről dönthetne. Milorad Dodik boszniai szerb elnök az utóbbi években számos alkalommal hangoztatta elszakadási törekvéseit.
Vasárnapi interjújában Dodik legitimnek nevezte a függetlenségre vonatkozó törekvéseket. Mint mondta: egy erről szóló népszavazásra számítani lehet, de nem az idei évben. Az elnök ezt tegnap azzal egészítette ki, hogy az általa vezetett országrész azt szeretné, ha visszakapná a daytoni szerződésbe is belefoglalt jogait, amelyeket az utóbbi években megcsorbítottak.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 130
szavazógép
2017-01-10: Világfigyelő - :

Egyeztetnek a felek (Ciprusi helyzet)

Előzetes egyeztetést kezdett egymással Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci tegnap.
2017-01-10: Közélet - :

Több a házasságkötés, de továbbra is fogyunk

Nem túl biztatóak a háromszéki városok anyakönyvi hivatalainak adatai: bár a házasságkötések száma növekedni látszik, a születések száma alulmarad az elhalálozásokhoz képest, még úgy is, hogy a statisztika torzít: minthogy a kórházak városokban működnek, az újszülöttek számában általában a környező falvakban élő családok gyermekei is szerepelnek. Mindez azt jelenti, hogy folytatódik a hosszú évek óta tartó trend: fogyunk.