Kovásznaiak a Siklóért

2017. január 10., kedd, Jegyzet
Mózes László
A Sikló körüli bonyodalmakról beszéltek minap a kovásznai tanácsülésen. Enea Vasilica jegyzőnő vázolta az ipartörténeti jelentőségű objektum helyzetét, mintegy buzdítván az önkormányzati képviselőket, rögzítsék a pillanatnyi, pontos tényállást, s próbáljanak azért cselekedni, hogy javítsanak valamelyest a mostani áldatlan állapoton. És hasonlóan fontos: nem csupán a Siklót kell látni, hanem a Kovásznát Kommandóval összekötő – pontosabban: egykor összekötő – keskeny nyomtávú sínpályát, azaz a kisvasutat is. Elhangzott, lehetővé kellene tenni a vonatozást legalább a Fenyő Szálló és Kommandó között.
Csakhogy, ez a „legalább” olyan műszaki szintű fejlesztést, helyreállítást jelent, amelyre sajnos, Háromszéken nincs sem tudás, és akarat is csak kevéske található. Pedig ebből lehetne a legtöbb. A kovásznai városházán történtek egyébként azt is igazolják, egy önkormányzat részéről ez a legkevesebb, hogy bár a cselekvés szándékát kinyilvánítják, ez ma már közéleti értelemben is a minimum. Legalább beszélnek róla, legalább elmondják, szeretnének valamit kezdeni az üggyel, bántja őket, hogy évek, évtizedek óta szinte semmi nem történik. Még akkor is meghatározó ez, ha a megoldáshoz édeskevés. Éppen ezért fontos lenne, hogy a kovásznai önkormányzati képviselő-testület ne adja fel, ne hagyja annyiba, mind a polgármester, mind a tanácstagok érezzék magukénak a kisvasutat. Amelynek újkori története arról is szól, hogy ha elkészítenék az elmúlt tizenöt esztendő lopási statisztikáját, felleltároznák, mi minden tűnt el nyomtalanul a Siklóról, a vasúti pályáról, egészen döbbenetes adathalmaz lenne.
A kovásznaiak példáját bátran követhetnék a kommandóiak is, önkormányzati szinten kellene nagy nyomatékkal rögzíteni: Kommandónak is fontos a kisvasút. Ám legbátrabbnak, legelszántabbnak  mégiscsak Háromszék megyei önkormányzatának illene lennie, mert – miként az érintett felek azért sejthetik – önmagában sem Kovászna, sem Kommandó nem elég a kisvasút helyzetének megoldásához. Ám a megyeháza nem sieti el, mi több, az eddigi kinyilatkoztatásokból szinte hiányzik ez a témakör, ami arra utal, nagyon nagy fejtörést nem okoz illetékeseinek a kisvasút ügyének megnyugtató rendezése. Ha nem így lenne, bizony hallanánk bár szép szavakat, bizakodóakat, lendületeseket, miként megszokott. De a kisvasút ügyében csend van. És félő, hogy Gyerő József kovásznai polgármesternek is csalódnia kell: a fürdővárosi vasútállomás és Kommandó közötti kisvasút újjáépítésére komoly, megalapozott terv aligha létezik a megyeháza fiókjaiban.
Pedig nem nehéz belátni, a rozsda, az enyészet nagy úr Kommandó és Kovászna között. Ahogy telnek az évek, ahogy elmennek a régi kovásznai, kommandói masiniszták, a szakemberek, kiknek egykor a keskeny nyomtávú vasút, a pöfékelő gőzös jelentette az életet, mind nehezebbé és nehezebbé válik a helyreállítás. Tizenöt évvel ezelőtt még volt aggódó, az egykori brassói faipari vállalathoz tartozó középvezető, aki megmutatta az akkori Siklót, a környékét, amit lehetett, mondván, baj van, igyekezni kellene, mert pusztul a kisvasút. Csakhogy felsőbb vezető már nem került, aki ezt hasonlóan látta volna, ezért elkötelezetten cselekedett volna. Bonyolult jogi procedúrák, kisajátítási kísérlet, ám mindennek alapja, a tulajdonviszony ma sem rendezett.
Ám hogy mindezek ellenére Kovásznán most azt mondják, gondolkodjanak azon, hogyan lehetne működőképessé tenni a kisvasutat, illetve, miként válhat idegenforgalmi vonzerővé, lényeges lépés. Végül is a kovásznaiaké is: nap mint nap látják, s ha Sepsiszentgyörgyön nem fáj, hát Kovásznán joggal fájhat a Sikló és holdudvarának agóniája. Csak remélni lehet, lesz elég erő és kitartás Kovászna választott tisztségviselőiben, és nem törődnek bele a megyeszékhely tehetetlenségébe, közönyébe. Fájjon nekik az is, fokozottan, hogy másnak nem fáj, s ez talán új kiindulópont lehet abban, hogy valamicske elmozdulás körvonalazódjék a kisvasút szomorú és lehangoló ügyében.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-10: Közélet - :

Több a házasságkötés, de továbbra is fogyunk

Nem túl biztatóak a háromszéki városok anyakönyvi hivatalainak adatai: bár a házasságkötések száma növekedni látszik, a születések száma alulmarad az elhalálozásokhoz képest, még úgy is, hogy a statisztika torzít: minthogy a kórházak városokban működnek, az újszülöttek számában általában a környező falvakban élő családok gyermekei is szerepelnek. Mindez azt jelenti, hogy folytatódik a hosszú évek óta tartó trend: fogyunk.
2017-01-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Átalakul a megyei agrárigazgatóság

A megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz csatolják a megyei agrárkamarákat. Az erről szóló miniszteri rendelet december 30-án jelent meg és lépett érvénybe. Kovászna megyében is elkészült a bővített intézmény szervezési felépítési terve, a tisztségekhez tartozó feladatkörök is ismertek, folyamatban az adminisztratív átszervezés – tudtuk meg Könczei Csaba kinevezett igazgatótól.